Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Peste 15 ani, trei oameni din patru vor fi orăşeni. Cum procedăm?

Dialogul Cultural Europa – China este un proiect anual de tradiție organizat de către EUNIC Global în parteneriat cu Academia Națională de Arte a Chinei. Ediția 2014 – a șasea – va fi găzduită de București.

15-17 octombrie 2014 @ Palatul Parlamentului

Tema ediției: Spații publice – schimb de perspective între Europa și China

 

afis al saselea dialog cultural china europa

 

Dezvoltarea urbană este probabil cea mai mare provocare socială a secolului al 21-lea. Dacă în anul 1950, o treime din populația lumii locuia în orașe, se estimează că, până în anul 2030, trei pământeni din patru vor fi orăşeni. Vorbim despre un salt uriaş şi o despre o provocare colosală.

În cazul regimului comunist din România, mutarea oamenilor de la ţară la oraş a fost un experiment nereuşit, care a năascut orori sociale, politice, economice, arhitecturale. Oraşe precum Bucureştiul au fost distruse, iar acum, la 25 de ani după dispariţia teoretică a regimului comunist, oraşul căruia i se spunea odată Micul Paris încă îşi linge rănile şi încearcă să se redescopere. Pentru că dezvoltare urbană înseamnă mai mult decât să construieşti cartiere întregi de blocuri stil cutie de chibrituri.

Acest lucru se vede cu ochiul liber în Europa Occidentală şi începe să se vadă în România. Oraşele din ţara noastră au început să capete din nou farmec. Proiecte îndrăzneţe, renovări, amenajări, parcuri cochete au început să apară peste tot. Astăzi, întâlneşti tot mai mulţi oameni mândri de cartierul lor, de oraşul lor, oameni care se simt parte a comunităţii.

Parte a comunităţii. Aceasta este o noţiune cheie. Există numeroase comunităţi urbane, create în jurul locurilor de joacă, în parcuri, pe cochetele terase şi restaurante din Centrul Vechi. Toate acestea dau oraşului un farmec care te prinde şi pe care nu îl poţi uita.

Arhitecţii experţii în peisagistică, designerii de mobilier urban o ştiu foarte bine: spaţiul public este definit prin dimensiunile lui arhitecturală, socială, culturală, politică. Oraşele prezentului şi cele ale viitorului trebuie să asigure deopotrivă funcţionalitate, bunăstare şi plăcerea de a trăi, bucuria de a face parte dintr-o comunitate.

Cum vom gestiona creşterea oraşelor, aglomerările urbane de milioane şi milioane de oameni? Ce înseamnă azi şi ce va însemna mâine un spaţiu public de calitate? Cum pot anima artiști spaţiul public? Cum pot fi aceştia implicaţi în crearea de orașe sustenabile? Cum vor arăta oraşele viitorului, ţinând cont de toate acestea?

Sunt câteva înrtebări la care vor încerca să găsească răspunsuri participanţii la cel de-al şaselea Dialog cultural Europa-China, care are loc în perioada 15-17 octombrie 2014 la Palatul Parlamentului Bucureşti. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, sub egida EUNIC (reţeaua institutelor culturale naţionale din Europa, are 32 de membri din 27 de ţări, cu peste 2000 de filiale în 150 de ţări).

www.icr.ro

 

Sari la conținut