concert regal caritabil - top

PARANS – sistem de captare a luminii solare și transport prin fibră optică în clădiri

Lumina soarelui este vitală pentru creierul omului, indiferent de spațiul de lucru, acasă sau în clădirile de birouri. Eutron promovează în România, ca partener oficial PARANS, o soluție sustenabilă de captare și transport a luminii soarelui prin fibră optică în interiorul clădirilor la o distanță maximă de 100 metri.

 

Interviu cu Dan Țone, CEO Eutron România

Ce este sistemul PARANS și cum funcționează?

PARANS (Suedia) a creat sistemul de captare a luminii soarelui și transport a acesteia prin fibră optică în interiorul clădirilor. Sistemul PARANS a dezvoltat o tehnologie inovatoare care folosește colectori inteligenți ce urmăresc soarele în timpul zilei, precum floarea soarelui. Colectorii modulari sunt instalați pe acoperișul clădirilor de birouri sau ansamblurilor rezidențiale, grădinițelor, halelor sau spitalelor pentru a capta maximum de lumină solară. Prin cablurile de fibră optică, lumina captată de colectoare este transportată la distanțe de până în 100 metri în clădiri, păstrând atât un nivel ridicat de calitate a luminii, cât și de intensitate a acesteia.

Cea de-a 4a generație Paranslight – SP4 – este un sistem modular care poate fi ușor adaptat și extins pentru a asigura încăperilor lumina necesară. Putem avea lumină naturală în birourile unei clădiri până la 30 de etaje.

Colectoarele de lumină solară SP4 sunt disponibile în cinci modele. Modelele sunt SP4-8.2, SP4-12.2, SP4-16.2, SP4-24.2 și SP4-40.2, respectiv cu 8, 12, 16, 24, 40 cabluri de fibră optică, fiecare cablu reprezentând un punct de iluminare. Cablurile sunt instalate în clădiri, ca orice cablu de curenți slabi (FTP, UTP, etc.). Fiecare punct de iluminare, respectiv cablul de fibră optică, asigură un flux luminos de 800 Lumeni, într-o zi cu soare.

E potrivită o astfel de soluție pentru clădirile din România?

Această soluție este potrivită pentru orice clădire de oriunde de pe planetă. Statisticile ne arată că oamenii petrec peste 90% din timp în spații închise, cu lumină artificială. Impactul asupra sănătățiii mentale este enorm, iar acest lucru este deja dovedit prin studii medicale. Sistemul PARANS, prin captarea luminii naturale și transportul acesteia în interiorul clădirilor contribuie la creșterea productivității angajaților, creșterea capacității de concentrare a celor care studiază (elevi, studenți, etc.), creșterea vânzărilor pentru magazinele de fashion și beauty, unde pentru cumpărător culoarea corectă este esențială în decizia de cumpărare, îmbunătățește vederea, sănătatea și starea generală de bine. Există evident și avantajul important de reducere a consumului energetic, care devine un factor sensibil în contextul creșterii accelerate a costului energiei electrice. Sistemele PARANS sunt prietenoase cu mediul – soarele este sursa de lumină, iar consumul de energie a sistemului este aproape de zero. Prin utilizarea resurselor regenerabile, mediul este mai puțin afectat și astfel scade amprenta de carbon. Mai mult, prin transportul luminii soarelui în clădiri, radiațiile UV sunt filtrate și eliminate. Mare parte din energia căldurii radiațiilor este blocată, sistemul PARANS nepermițând estomparea culorilor luminii sau afectarea materialelor așa cum se întâmplă în cazul radiațiilor UV.

Unde se poate monta un astfel de sistem?

În primul rând este important de știut că un avantaj semnificativ pentru sistemul Parans este acela că se poate monta pe clădiri deja existente, fără a fi necesar un proiect inițial la construcția clădirii, așa cum este necesar pentru sisteme care colectează lumina soarelui și care au nevoie de orificii speciale practicate în acoperiș. Tipurile de clădiri care pot beneficia semnificativ folosind sistemul PARANS sunt din cele mai diferite, respectiv clădiri de birouri, grădinițe, școli, universități, centre educaționale, spitale, clinici, cabinete de consultații medicale, centre de îngrijire a persoanelor în vârstă, magazine fashion & beauty și centre comerciale, hoteluri, clădiri publice și orice clădire cu niveluri subterane, tuneluri.

Sistemele PARANS sunt conectate la o aplicație de monitorizare în Cloud 24/7. PARANS Cloud realizează monitorizarea globală a tuturor sistemelor instalate pentru o funcționare optimizată. Aplicația furnizează date relevante precum eficiență, funcționare, orele când soarele este activ, flux luminos preluat pe intervale de timp și altele. Aplicația poate integra date utile pentru sisteme smart building. Graficul de lumină colectată împreună cu localizarea GPS și informațiile furnizate de senzorul de poziție a soarelui permit evidențierea eficienței sistemului pe întreaga durată a unui an. Informațiile trimise de aplicație ajută la identificarea eventualelor probleme tehnice trimițând alerte către departamentul de service.

 

 

De ce ar trebui ca arhitecții, dezvoltatorii sau companiile să ia în considerare propunerea sistemului Parans în procesul de proiectare și construcție?

Este evident că ultimii ani ne-au dovedit cât de fragilă este viața pe această planetă, atât din punctul de vedere al resurselor energetice pe termen mediu și lung, dar și din punctul de vedere al nivelului de sănătate al oamenilor. Din punct de vedere energetic, soluția Parans contribuie la reducerea consumului din orice clădire. Din punct de vedere al sănătății oamenilor, University of Texas Southwestern Medical Center a realizat un studiu pe mamifere care a dovedit că se pot începe testele pentru vaccinul anti Alzheimer pe oameni. Peste 36 de milioane de oameni pe planetă sunt bolnavi de boli precum depresie, iar peste 80% din aceștia sunt bolnavi de Alzheimer. Una din cauzele principale ale acestei boli, evidențiate științific, este cea legată de timpul petrecut de oameni în prezența luminii naturale/artificiale.
Desigur arhitecții, dar și dezvoltatorii, cunosc foarte bine cerințele de proiectare a unei clădiri pasive care vor trebui aplicate începând cu 1 Ianuarie 2022 și în România. Certificările clădirilor vor deveni obligatorii și nu vor mai fi opționale. Prețul unei clădiri certificate Leed, Breeam, Green Building, Energy Star creează o valoare sporită a clădirii în piața de real estate. Dintr-un alt punct de vedere, cel al clienților utilizatori ai clădirilor, cerințele acestora cresc atât din punctul de vedere al calității mediului de lucru pentru oameni, dar și din punctul de vedere al costurilor implicate în folosirea clădirilor, cost care este din ce în ce mai mult afectat, în sens negativ, de creșterea costului energiei electrice.

Nu în ultimul rând, pentru arhitecți și dezvoltatori respectarea legislației europene de asigurare a pasivității clădirilor proiectate și construite, devine o obligație. Soluțiile încorporate într-un proiect vor fi evident diverse, iar Parans trebuie să fie una care să devină familiară oricărui arhitect sau dezvoltator.

Care sunt previziunile pentru piața de energie regenerabilă în România?

Conform raportului de piață al IEA (Agenția Internaţională a Energiei) Renewables 2019 publicat pe 21 octombrie 2019, procentajul folosirii energiei regenerabile pe plan global ar urma să crească cu 50% între 2019 și 2024. Regenerabilele reprezintă deja a doua sursă majoră de electricitate pe plan global, dar trebuie accelerată punerea lor în folosinţă pentru îndeplinirea obiectivelor climatice pe termen lung.

În acest context apare și Pactul Verde European, un plan ambițios ce va fi derulat între 2021-2027, ce prevede ca poluarea să fie redusă, iar energia să fie colectată din surse curate cu investiții de până la 1.000 de miliarde de euro în acest deceniu, astfel încât țintele să fie atinse.

Cifrele din 2019, citate într-o cercetare despre energia fotovoltaică, arăta că soarele trimite pe Pământ energie echivalentă cu circa 173.000 TW. Cererea globală de energie se ridică la circa 2,6 TW. Da, este o diferență enormă, dar cu siguranță nu putem decât visa să exploatăm cu totul energia solară. Chiar și așa, putem spera întemeiat că va fi folosită o parte considerabilă din ea. Imaginați-vă că toate clădirile de birouri vor întruni toate criteriile de pasivitate, pornind de la poziționarea față de punctele cardinale, continuând cu calitatea materialelor de construcție și în special cele care asigură izolarea termică, cu suprafața geamurilor și calitatea acestora din punct de vedere al pătrunderii luminii naturale în clădire și continuând cu amplasarea pe acoperiș a celulelor fotovoltaice și a sistemelor de tip Parans. Astfel de clădiri vor fi cu adevărat pasive și vor asigura un cost minim energetic precum și un confort sporit. Acolo va trebui să ajungem, cât mai repede și fără prea multe ezitări, pentru că planeta pierde zilnic în ritm accelerat din resursele necesare asigurării producției de energie electrică. Să nu uităm factorul deosebit de important, sănătatea oamenilor.

Ce înseamnă soluția Parans pentru Eutron? De unde a venit ideea de a o include în portofoliu?

Sistemul Parans face parte din preocupările permanente pe care Eutron le are de a aduce în România tehnologii inovatoare de ultimă generație. Eutron are de peste 5 ani, preocuparea permanentă de a-și crea o direcție distinctă, respectiv soluții de sustenabilitate. În acest moment, Eutron deține în portofoliu două astfel de soluții, respectiv Parans, iar cea de a doua este cea de transformare a deșeurilor organice/alimentare în compost, în maxim 24 de ore, furnizată de Oklin. Ambele soluții pot contribui consistent la rezolvarea problemelor care afectează sustenabilitatea oricărei activități din societate.

Composterele devin din ce în ce mai căutate de dezvoltatori și nu numai pentru proiectele rezidențiale, acolo unde procesarea la sursă zilnică a deșeurilor alimentare rezolvă multiple probleme legate de igiena spațiului de păstrare a deșeurilor, de mirosurile degajate din aceste zone, de poluarea creată prin transportul acestor deșeuri în centrele de procesare deșeuri.
Sistemul de colectare a luminii soarelui și transportul ei în clădiri, până la distanțe de 100 de metri, împreună cu sistemul de transformare a deșeurilor alimentare generate în orice bucătărie (acasă, restaurant, cantină, etc.) în compost contribuie la întregirea conceptului de sustenabilitate, pe care trebuie să-l considerăm obligatoriu pentru noi toți cei care trăim pe această planetă și mai ales în această țară cu foarte mult potențial.

 

 

 

 

 

 

 

Sari la conținut