revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Open call: Bienala Timisoreana de Arhitectura deschide apelul de inscrieri pentru Expozitia-Concurs Beta 2022

Bienala de arhitectura – Beta 2022 va avea loc in perioada 23 septembrie – 23 octombrie 2022, in Timisoara. Cea de-a patra editie vorbeste despre Oras ca fiind un bun comun si este dedicata proiectelor si actiunilor capabile sa genereze spatii urbane exceptionale, punand la indoiala legile, regulile si codurile pe baza carora orasele, in mod traditional, sunt create si locuite.

Expozitia-Concurs Beta 2022 este unul dintre principalele evenimente din cadrul bienalei.

Concursul este deschis pentru toti cei care contribuie la generarea unei arhitecturi de calitate in euroregiunea DKMT (ce cuprinde judetele Timis, Caras – Severin, Arad si Hunedoara din Romania, judetele Csongrád, Bács-Kiskun din Ungaria si provincia Vojvodina din Serbia), dintre care: arhitecti, urbanisti, peisagisti, scenografi, light artists, absolventi de arhitectura / arhitectura de interior / urbanism / arte vizuale / design / ingineri, IT-sti, administratii, ONG-uri, sociologi, psihologi, critici, teoreticieni, filosofi etc.

Participantii pot inscrie, incepand cu 6 iunie 2022, lucrari realizate in ultimii doi ani (proiecte finalizate / propuneri / proiecte care interpreteaza rolul arhitecturii, inclusiv eseuri sau fotografii abordand tema generala a bienalei), in urmatoarele sapte categorii competitionale: 1. Spatiu construit, 2. Spatiu interior, 3. Spatiu public, 4. Lucrari de licenta, 5. Initiative / Experimente / Viziuni, 6. Eseu si 7. Fotografie

Termenul limita de inscriere in concurs este 28 Iulie 2022 ora 16:00 (EET)

Concursul Beta 2022 se desfasoara online, pe site-ul competition.betacity.eu, care contine toate materialele necesare inscrierii si care este accesibil in romana si engleza.

Mai multe detalii despre eligibilitate si conditii de participare se pot obtine consultand Regulamentul concursului disponibil pe site, aici.

 

Expoziția-concurs Beta 2022_3

 

Expozitia-concurs Beta 2022 ofera premii in valoare de 14,000 euro, fiind considerate 7 premii a cate 1000 de euro fiecare si 14 mentiuni a cate 500 de euro fiecare, respectiv 1 premiu si 2 mentiuni pentru fiecare categorie. Juriul va decide, la final, modul de distribuire a acestor premii si mentiuni, inclusiv numarul acestora, cu respectarea incadrarii in valoarea totala.

Lucrarile inscrise in concurs vor fi evaluate de catre 3 jurii, grupate in functie de cele 7 categorii competitionale. Componenta juriilor este stabilita de catre echipa de organizare a expozitiei-concurs Beta 2022, tinand cont de orientarea profesionala si de experienta in domeniile enuntate prin categorii. Formatul final al juriului va fi anuntat in curand.

Prin cele doua componente consacrate – concursul de proiecte si expozitia, acest eveniment sustine si promoveaza arhitectura de calitate din euroregiunea DKMT, fiind conceput ca o interfata de relationare atat in cadrul profesiei, cat si intre profesie si mediul socio-cultural in care aceasta activeaza.

Organizatorul bienalei timisorene de arhitectura – Beta 2022 este Filiala Teritoriala Timis a Ordinului Arhitectilor din Romania, organizatie profesionala care isi propune sa comunice societatii ca arhitectura reprezinta un act de cultura de interes public, cu implicaţii urbanistice, economice, sociale şi ecologice. Principalele sale obiective sunt promovarea arhitecturii de calitate, crearea si sustinerea unui mediu propice interactiunii dintre corpul profesional, administratie, societate civila si diversi stakeholderi, adaptarea educaţiei de arhitectura la tendinţele mediului socio-economic şi cultural, precum si promovarea identitaţii culturale euroregionale in context national si international.

Complementar expozitiei concurs Beta, in programul bienalei timisorene de arhitectura Beta 2022 apar alte evenimente, dintre care mentionam expozitia principala care poarta titlul “Another Breach in the Wall”. Aceasta va prezenta nouasprezece interventii care vor fi realizate pe strazile din Timisoara: nouasprezece „micronatiuni” fictive menite sa evidentieze partile critice ale orasului contemporan si sa le ofere o solutie creativa. Echipa de curatori este formata din arhitectul si curatorul Daniel Tudor Munteanu si criticul de arhitectura, curatorul si cercetatorul Davide Tommaso Ferrando.

Scopul final al Beta 2022 este sa demonstreze cum spatiul urban, (mediul in care ne intalnim, ne jucam, dezbatem, protestam, avem grija unii de ceilalti, colaboram si multe altele) poate fi creat de oricine dispune de instrumentele si planul potrivit.

Beta este un proiect cultural strategic al Filialei Teritoriale Timis a Ordinului Arhitectilor din Romania si proiect prioritar al Ordinului Arhitectilor din Romania, pentru perioada 2019-2024, fiind co-finantat prin timbrul de arhitectura, dar si de Primaria Munincipiului Timisoara prin Centrul de Proiecte.

Sari la conținut