Platforma ISCOADA a lansat un apel adresat cercetătorilor, colecționarilor și pasionaților de materiale de arhivă. Fie că e vorba de arhive de artă, arhive etnologice sau colecții personale, se caută un conținut original în format text, audio, foto sau video:
Ai acces la un album de familie, la înregistrări obscure, sau ți-a picat pe mână o cutie misterioasă care conține istorii necunoscute? Cum vorbești despre astfel de cufere cu povești din trecut?
Atelierul va fi susținut de două dintre colaboratoarele platformei: Călina Bârzu – cercetătoare și arhivistă în cadrul MNAC, și Cristina Irian – cercetătoare în domeniul artelor vizuale. În urma atelierului, participanții vor avea ocazia să-și publice materialele pe platforma ISCOADA, într-un format digital atractiv pentru publicul larg.
Ce veți învăța:
- cum să abordați o arhivă: sortare, clasificare, indexare
- despre experiențe ale lucrului cu alte arhive, locale și internaționale
- ce spun arhivele despre cultură, politică și societate
- despre discursuri teoretice actuale din jurul arhivelor
- cum prezentați publicului nespecialist un fragment din arhiva cu care lucrați
Creșterea interesului pentru arhivele sociale și culturale și valorizarea materialelor de arhivă indică nevoia de înțelegere a trecutului nostru. Echipa platformei Iscoada consideră că trebuie să dezvoltăm această înțelegere a istoriilor individuale și socioculturale care formează memoria colectivă a societății noastre.
Una dintre cele mai mari provocări întâlnite în procesul editorial ISCOADA este transformarea unui text de specialitate într-un material inteligibil și prietenos pentru cititorul generalist. Acest act de creație depinde însă de dobândirea unor competențe de redactare, storytelling și sinteză ce nu ne sunt întotdeauna la îndemână. Materialele de popularizare a cercetărilor trebuie să îmbine rigoarea academică, stilul jurnalistic și talentul de a spune o poveste. În aceste ateliere e urmărită dezvoltarea ideii de research-as-storytelling – texte în care cercetarea să fie prezentată sub formă narativă.
E așteptată o propunere de text de 800-1000 de cuvinte în care să prezentați contextul personal și/sau teoretic al arhivei la care aveți acces. Aceasta va constitui baza de lucru pentru atelier.
Pentru înscriere, sunteți rugați să completați formularul din acest link. Puteți încărca fișiere de maxim 100 MB. În cazul materialelor multimedia mai ample, încărcați un fișier cu textul propunerii, la sfârșitul căruia includeți un link către materialele audio-foto-video (de ex. link la un Google drive).
Deadline aplicații: 31.03.2021
Atelierul este gratuit, are 10 locuri disponibile și va avea loc în zilele de sâmbătă și duminică, 10-11 aprilie 2021, orele 11:00-16.00 la Terasa Londohome, Str. General David Praporgescu 31 din București, cu pauze de cafea și dezmorțire.
Participanții vor trebui să susțină o prezentare a propunerii lor în cadrul atelierului, care va fi discutată de către tutori și colegi.
Consultați materialele de arhivă ISCOADA pentru o mai bună orientare.
Participanții vor fi termoscanați la sosire, iar în timpul atelierului se va păstra distanța regulamentară de 1,5 – 2 m.
Tutori:
Călina Bârzu este cercetătoare în istoria fotografiei și curatoarea Arhivei de fotografie de la Muzeul Național de Artă Contemporană din București. A absolvit masteratul în Istoria și teoria fotografiei la Universitatea Leiden din Olanda și este specializată pe identificarea procedeelor fotografice.
Experiența sa include cercetare și arhivare pe colecții de fotografie în cadrul unor colaborari cu proiecte precum: Daguerreobase (Muzeul de fotografie Rotterdam, Olanda), Muzeul Memoriei (Asociația PunctArt), Arhiva de Fotografie I.P.L. Iași (Hubrica), Timebox – Arhiva Agapi (Nora Agapi și Manifest Film), Imaginea fotografică între trecut și viitor (Colecția de imagini Mihai Oroveanu, Salonul de Proiecte).
Arhiva în tranziție: fotografiile abandonate de la I.P.L. Iași
Cristina Irian este doctor în Arte Vizuale, cu o lucrare de cercetare în domeniul muzeologiei – arhive fotografice în cadrul UNARTE. A studiat antropologie vizuală la București – SNSPA și la Perugia – Universita’ degli Studi UniPg, dar și dezvoltare locală la Universita’ degli Studi di Trento. Este membru fondator al asociației Omnia Photo. Împreună cu membrii asociației, fotografi și alte instituții culturale partenere, desfășoară proiecte editoriale, educaționale, de documentare vizuală, identificare, recuperare și promovare de colecții/arhive fotografice.
Economistul Marinescu și croaziera vieții. Un protovlogger al anilor ’80
Pentru că demersul ISCOADA își propune să fie unul unificator, echipa proiectului dorește ca participanții la atelier să cunoască cât mai multe povești și oportunități de cercetare a arhivelor. Astfel, fiecare zi de atelier ISCOADA va începe cu câte o scurtă introducere în universul a două dintre cele mai importante arhive din România:
- Arhiva Etnologică a Muzeului Țăranului Român
- Colecția Mihai Oroveanu, activată de Salonul de Proiecte
Despre ISCOADA
Platforma ISCOADA este un proiect editorial digital de antropologie culturală, prima de acest gen adresată publicului larg, care va contribui la popularizarea antropologiei ca abordare științifică și umanistă în înțelegerea culturii. ISCOADA își propune publicarea de articole scrise într-un limbaj accesibil pentru publicul generalist păstrând, în același timp, standardele de rigoare academică. Aceste articole vor prezenta într-o formă sintetică și accesibilă cercetările din domeniul antropologiei și a altor abordări înrudite din studiul culturii (științe sociale – etnologie, sociologie, arheologie, studii vizuale, film documentar) și științe cognitive (filosofie, psihologie, inteligență artificială, realitate virtuală, etc).
ISCOADA va atrage contribuții din partea studenților, masteranzilor și a doctoranzilor în antropologie și alte discipline de analiză socio-culturală. Particularitatea platformei este interesul pentru publicarea de versiuni prescurtate și editate ale eseurilor, licențelor, disertațiilor și tezelor de doctorat ale studenților din domeniu, precum și lucrări originale ale unor cercetători cu experiență în științele sociale și cognitive, în vederea accesibilizării acestora publicului generalist.
De asemenea, platforma ISCOADA intenționează să lucreze cu arhive de text, foto și video pe care sa le pună la dispoziția publicului într-o versiune editată, însoțită de explicații și comentarii. Pe lângă alte materiale multimedia, platforma va realiza podcast-uri cu antropologi și alți experți din științele sociale și cognitive. Pentru stimularea și dezvoltarea interesului pentru publicistica generalistă și multimedia în antropologie și abordările înrudite, platforma ISCOADA va organiza un atelier de scriere academică creativă, precum și o conferință multimedia în cadrul careia autorii selectați își vor prezenta studiile în prezența și în interacțiune cu publicul.
Platforma ISCOADA este un proiect co-finanțat de AFCN, Administrația Fondului Cultural