Primul program de rezidențe de cercetare artistică la București @ CEREFREA Villa Noël
11.07 – 11.09.2016
Centrul Regional Francofon de Cercetări avansate în Științe Sociale (CEREFREA Villa Noël) al Universității din București a lansat primul său program de rezidențe de cercetare artistică, deschis artiștilor din Europa Centrală și de Sud-Est, a căror practică vizuală explorează activ conceptul de intermedialitate și testează diferite metodologii transdisciplinare în creația artistică. Proiectul este realizat în parteneriat cu Asociația pepluspatru și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Nicole Hewitt (Croația), Sonja Jankov (Serbia) și Romana Schmalisch (Germania) sunt cele trei artiste invitate să participe în cadrul programului, în urma apelului la candidatură lansat la începutul lunii iunie. Acestea vor fi prezente și vor lucra la Villa Noël, sediul CEREFREA, între 11 iulie și 11 septembrie 2016.
Nicole Hewitt (1965, născută în Croația) este o artistă vizuală care lucrează în domeniul filmului, al video art, al instalației și al performance art. Hewitt a făcut un master în Noile Media la Slade School of Fine Art, Londra, și a obținut doctoratul în Arte Vizuale în cadrul aceleiași universități, cu o teză ce explorează relația dintre film, narațiune, dans, istorie și retorică. Lucrările sale recente sunt dedicate atât intersecțiilor dintre memorie, istorie și narațiune, cât și medierii acestora cu ajutorul tehnologiile de reprezentare și conservare.
In Time – Film and research project (2008), 16 mm film, High 8, mini DV transferred to BETA produced by HFS and Pangolin
În prezent, Hewitt lucrează la un proiect performativ/textual, în mai multe episoade, intitulat This woman is called Jasna.
Hewitt este conferențiar și conduce din 2005 Departamentul de Animație și Noi Media al Academiei de Arte Frumoase, Universitatea din Zagreb. A fost conferențiar invitat la Goldsmiths College, Departamentul de Arte Vizuale, între 2009 și 2011, și la London Metropolitan University în 2014. Trăiește și lucrează la Zagreb, Croația și Londra, UK.
Titlul proiectului de rezidență este Minor Speculations.
Sonja Jankov (1985, născută în Serbia) este istoric și teoretician al artei, fiind interesată de aspectele culturale ale arhitecturii moderniste, ce utilizează fotografia și instalațiile spațiale temporare în cadrul practicilor interpretative curatoriale. Ea a obținut un master la Facultatea de Științe Politice (Departamentul de Teorie Culturală), Belgrad, și a lucrat timp de un an la Centrul de Teorie Critică și Culturală de la Universitatea Karlova din Praga.
Lucrează la Muzeul de Artă Contemporană din Novi Sad între 2012 și 2015, și este directorul galeriei Institutului de Cultură din Vojvodina (2014), colaborator al revistei B92, secția cultură și artă. Publicațiile sale cuprind peste 50 de articole critice și recenzii, texte în cataloage și eseuri. Jankov a fost bursieră a Republic Foundation for Development of Scientific and Artistic Youth, Serbia.
Titlul proiectului de rezidență este Mythological Drawings – Method of Approaching Residential Brutalism in Bucharest.
Romana Schmalisch (1974, născută în Germania) a studiat Artele Vizuale la Universitatea din Berlin unde a obținut o diplomă MFA în 2002. A participat în cadrul mai multor programe de rezidență. A fost cercetător al Departamentului de Arte Vizuale al Academiei Jan Van Eyck, Maastricht, și bursieră a programului Senatului Landului Berlin în colaborare cu Whitechapel Gallery și Studio Voltaire, Londra, și la Les Laboratoires d’Aubervilliers, lângă Paris. În 2009, artista a început proiectul Mobile Cinema, un aparat situat între modelul urban, cinematograf și camera foto care călătorește în diferite locații și constă într-o serie de prezentări performative.
Romana Schmalisch a dezvoltat proiecte de film, la confluența între teorie și cinema, investigând reprezentările cinematice și reprezentările proceselor istorice și structurilor sociale. Artista a colaborat în cadrul mai multor proiecte de film cu Robert Schlicht.
În cadrul rezidenței, artista va continua proiectul său Mobile Cinema.
Programul de rezidențe CEREFREA își propune să construiască rețele regionale în domeniul cercetării artistice și să consolideze schimburile între sfere culturale conexe precum științele sociale, științele umaniste, arhitectura. Deschiderea unor oportunități de dialog și colaborare între diferiți artiști-cercetători este un alt scop al programul, CEREFREA inițiind încă de la înființarea lui la București un pol de cooperare internațională și o platformă de schimburi academice și artistice.
Programul de rezidențe CEREFREA este construit în jurul unei teme care va fi studiată pe parcursul a doi ani, propusă de un curator invitat, acesta organizând la sfârșitul fiecărui an o expoziție cu artiștii invitați. Pentru prima ediție a rezidențelor CEREFREA, programul este coordonnat de istoricul de artă și curatorul Alina Șerban. Aceasta își propune să realizeze, după încheierea programului, un volum al rezidenței.
Ochiul indisciplinat. Viața de zi cu zi dincolo de narațiune este tema primelor două ediții ale rezidenței artistice CEREFREA Villa Noël de la București. Scopul acestor ediții este de a reflecta, cu ajutorul cercetării artistice, asupra ideii de document, de a explora multiplele sale valențe în practicile vizuale contemporane. Tema vizeză o cercetare asupra condițiilor specifice de viață ale omului contemporan, propunând o ieșire dintr-un format descriptiv, narativ, cu ajutorul metodologiilor analitice, transdisciplinare.
Cele trei propuneri au fost apreciate de membrii comitetul de selecție (Simona Necula, Damiana Oțoiu, Dan Perjovschi, Alina Șerban) pentru caracterul specific al cercetărilor propuse, inspirate de contextul social și cultural românesc, noutatea formatelor de cercetare vizuală care vizează zone negociere între diferitele istorii colective și/sau experiențe personale, între realități sociale și urbane contemporane și spațiul de viață cotidiană.
În timpul perioadei de rezidență, cele trei artiste vor susține o prezentare publică și vor colabora în cadrul unei expoziții la sfârșitul rezidenței. O serie de întâlniri cu artiști, curatori, cercetători locali vor fi organizate.