revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Ocazia de-a inventa baia de mâine. Concursul de design jumpthegap

Chiuvete suprapuse? Absurd. Cabină de duș fără pereți? Un nonsens. Și totuși: în ultima vreme,  ne-am cam prins cu toții că lucrurile care ne vor schimba în mod esențial viața peste zece ani astăzi încă nu s-au inventat. Și nu vorbim doar de smartphone. Și în designul care ține de mediul nostru de viață, lucruri ce păreau relativ stabile se transformă urgent – de la comandarea încălzirii casei de la distanță la masa care devine birou și, da, chiar și la baie și echipamentele sale, care e din ce în ce mai puțin „funcțiune anexă” și tot mai mult spațiu de locuit high-tech, confortabil, flexibil suport de prestigiu.
Absurdul de azi e uneori ideea bună de mâine și produsul de poimâine.

În acest context, designul de produs e din ce în ce mai mult precedat și determinat de un design de idei. Nu mai e cazul doar să răspunzi la temă și la nevoi, ci nevoile se anticipează, se creează chiar. Trăsnăile pot deveni produs, cu condiția să nu fie gratuite și vide de sens, și să răspundă unui context cultural, unor schimbări de mod de viață pe care ne tot chinuim să le înțelegem.
Companiile cu viziune își dau seama de asta și își înființează laboratoare de inventică, libere de cerința imediată de piață, adună și dezvoltă idei, și organizează cam toate concursuri.

Jumpthegap e un exemplu perfect de astfel de concurs internațional de design. Lansat de compania Roca, are loc o dată la doi ani. Principalul său scop este acela de a oferi o platformă în cadrul căreia tinerii profesioniști și studenții la arhitectură cu o vârstă mai mică de 35 de ani pot să iasă în lume cu soluții sustenabile și inovatoare de design pentru spațiul de baie. De la prima ediție, în anul 2004, a beneficiat de colaborarea Centrului de Design din Barcelona (BCD) și a avut în juriu arhitecți și designeri celebri.

Juriul acestei ediții e condus de Patrick Schumacher (Zaha Hadid Architects), iar printre membrii săi se numără  Benedetta Tagliabue, arhitect și director la Estudio Miralles Tagliabue EMBT; Isabel Roig, director al BCD și Josep Congost, director de design și inovație la  Roca.

La precedenta ediție (2014/2015), cîștigătorul la categoria „Pofesioniști” a fost BTWIST. Irene Cañada & Raquel Prendes (Spania) au propus un ansamblu de 3 chiuvete care permit desfășurarea mai multor acțiuni în același timp – spălat pe mâini, spălatul unuia sau doar a câtorva obiecte de îmbrăcăminte, spălatul rapid pe picioare, spălatul animalului de casă; un echipament multifuncțional pentru confort și igienă în spații foarte restrânse.  

 btwist1

btwist2

 

La categoria ”Studenți”,  Samuele Nucaro și Cristina Tu Anh Pham (Italia) au câștigat cu [ARIA]2, o cabină care în loc de pereții obișnuiți are vapori de apă ce trec prin microperforațiile coloanelor. Tot în coloane își găsește loc și sistemul de uscare cu aer cald. Sistemul funcționează automat, odată ce intri în cabina virtuală.

 

aria2_1

 

Premiul pentru sustenabilitate a ajuns la Katharina Sophie Wohlleben și Larissa Siemon (Germania). Esența proiectului PLURA constă în reinventarea pedalei care îți permite săî dai drumul și să controlezi volumul de apă.

plura-2

Nu doar apeși, ci și miști, cam ca la un platan de DJ pe care l-ai acționa nu cu mâna, ci cu piciorul. E mai igienic, economisești apă, e și cool.

 

plura

Lavoarul mai are și opțiunea de-a alege dacă vrei să recuperezi o parte din apă pentru alte nevoi casnice.

În 2017,
concursul e unul special, pentru că el coincide cu aniversarea a 100 de ani ai companiei Roca și cumulează premii de 26.000 de euro astfel:
–    Categoria pentru tineri profesioniști – 10.000 euro
–    Categoria pentru studenți – 10.000 euro
–    Premiul de sustenabilitate oferit de Fundația We Are Water – 6.000 euro

Concurenții se pot înscrie până la data de 15 martie, urmând să predea proiectele de concurs până la data de 19 aprilie.

Intrarea este liberă cu înscriere online, disponibilă aici sau aici .
jumpthegap.net
roca.com
ro.roca.com

Sari la conținut