Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Observatorul Naturii Sălbatice – Măgura Zimbrilor. Workshop design + build

Text: Oana Mondoc

WWF România lucrează la o inițiativă ambițioasă de refacere și menținere a celei mai întinse zone de sălbăticie din Europa, în Vestul Carpaților Meridionali. Banatul Montan, cum i se mai spune, este un fel de plămân al Europei, ce ne asigură nenumărate servicii de mediu vitale pentru societate – de la circuitul apei în natură, la calitatea aerului și a solului.

Aici este al doilea nucleu de resălbăticire a zimbrilor din România, unde se lucrează necontenit pentru crearea unei populații sălbatice de zimbri. Acesta este o specie umbrelă care reîntregește lanțul trofic și ajută la menținerea proceselor naturale specifice zonelor de sălbăticie.

Release of European bison, Bison bonasus, in the Tarcu mountains nature reserve, Natura 2000 area, Southern Carpathians, Romania. The release was actioned by Rewilding Europe and WWF Romania in May 2014.© Staffan Widstrand – Rwilding Europe

Pentru ca acest vis să reziste testului timpului iar natura să devină un motor de dezvoltare este vital ca oamenii locului să benficieze de pe urma menținerii unui ecosistem sănătos și echilibrat. În jurul muncii de conservare lucrăm pe mai multe niveluri de la programe de practică cu studenți la mai multe mici iniţiative de ecoturism.

WWF iși unește forțele cu Camposaz – o asociație de arhitectură și design multi-disciplinar din Italia, pentru a aduce o contribuție pozitivă în societate, prin intervenții și proiecte în beneficiul oamenilor și al naturii. În această misiune, designerii și naturaliștii colaborează pentru a concepe și realiza un observator al vieţii sălbatice în inima naturii, o verigă foarte importantă in dezvoltarea pachetelor ecoturistice de cunoaștere și explorare a sălbăticiei. Makeri, localnici și conservaționiști lucreză împreună pentru o nouă paradigmă de dezvoltare locală alimentată de natură.

51-sebastian-comanescu*foto: Sebastian Apostol

Vor participa 20 de specialişti, arhitecţi, designeri sau tâmplari din Italia, Franţa, Turcia, Olanda şi România ce lucrează voluntar timp de 10 zile. Se va lucra în vârful muntelui, în condiții minime de confort unde gradul de imersiune, conectare și inspirație va compensa eforturile.

Facilităţile de lucru sunt în cucuieţii din deal total izolaţi, dar foarte inspiraţi. Materialele vor fii transportate cu cai, vor fi amenajate o tabără temporară şi facilități sanitare cu impact redus inclusiv sisteme de filtrare a deşeurilor cu rocă și carbune, se vor folosi exclusiv săpunuri și produse de curățat 100% naturale iar mâncarea participanților e pusă la dispoziție de localnici.

2017-06-biologistsactivities-boo_5297-bogdan-comanescu*Biologists activities © Bogdan Comanescu

Prin această abordare, pe departe cea mai puțin ușoară, vrem să lăsăm în urmă un model de colaborare, creativitate, solidaritate și o rețea de sprijin și implicare în protejarea ultimei celei mai întinse redute de sălbăticie din Europa.

a70a7087-sebastian-apostol© Sebastian Apostol

Mare parte a materialelor şi forţei de muncă sunt rezultatul implicării voluntare a designerilor și arhitecților și căutăm acum sprijin pentru două dintre cele mai “grele” ingrediente din mix: lemnul de construcții și un generator capabil să alimenteze circularele, bormași, fierăstraie electrice, rindele timp de 10 zile.

Workshop design + build
18-28 August, Armeniș, Munții Țarcu, Romania

Camposaz este un atelier practic ce încurajează conceperea şi construcţia unor obiecte arhitecturale din materiale locale, la scara 1:1, menite să vină în sprijinul valorificării peisajului cultural sau natural.

Totul a început în anul 2013 ca o iniţiativă bazată pe colaborarea dintre asociaţia culturală Aguaz şi Campomartzio din Italia, fiind mânată de ambiţia de a promova relaţia dintre teorie şi practică. Se adresează tinerilor arhitecţi şi designeri şi are ca scop îmbinarea procesului de design şi a celui de construire pentru a însufleţi un spaţiu urban, un peisaj şi pentru a facilita experienţe de imersiune sau joacă.

46-sebastian-comanescu*foto: Sebastian Apostol

Scara umană joacă un rol important în realizarea instalaţiei; aceasta va fi unitatea de măsură ce va sta la baza proiectării modelului scara 1:1, deoarece unul dintre cele mai expresive elemente de măsură este propriul corp, alături de manopera noastră. Astfel, partea de proiectare este strâns legată de cea de construcţie iar cele două procese se vor desfăşura în paralel, în cadrul workshop-ului.

În acest spirit, Camposaz promovează punctele de vedere diferite, noi abordări arhitecturale care să însufleţească spaţii urbane, culturale, rurale sau naturale. Workshopul are intenţia de a dezvolta un soi de „instinct arhitectural” eliberat de prejudecăţi şi stereotipii, însă bazat pe improvizaţia născută din colaborare.

44-camposaz© Camposaz

Umăr la umăr în sălbăticie

Scopul atelierului este acela de a comprima într-o experienţă unică atât aspecte materiale cât şi imateriale ale procesului constructiv, urmărind astfel încurajarea interacţiunii dintre designeri şi arhitecţi alături de meşteşugari, pentru a crea un mediu adecvat schimbului de idei şi experienţe între discipline şi medii diferite.

Facilităm astfel, şi propagăm un mediu de lucru colaborativ între diferiţi profesionişti, cu o atitudine capabilă de a integra experienţe, discipline şi culturi diferite. Împărtăşirea cunoştinţelor şi adaptabilitatea sunt trăsături indispensabile obţinerii unui rezultat reuşit.

431-as-smart-object-1-costas-dumitrescu© Costas Dumitrescu

 

Viziunea: Natura, motorul dezvoltării durabile în Munții Țarcu

Conceperea și construirea unui pavilion într-un refugiu unde călătorii se pot odihni după ture de explorare a naturii sălbatice. Sălașul montan se află într-o zonă cu un peisaj spectaculos, o arie protejată de 59,000 ha.

Pavilionul, aflat la baza munților Țarcu, va fi un loc de popas și contemplare în turele ghidate de observare a faunei sălbatice. un loc în care călătorii iși pot trage sufletul, unde se pot adăposti să admire peisajul spectaculos și viețuitoarele din zonă cu ajutorul unui telescop.

Animale sălbatice, inclusiv zimbrul emblematic, pot fi observate de la distanță din observator. Zimbrul cutreieră liber aceste meleaguri de câțiva ani, după mai bine de 200 de ani de absență, parte dintr-o amplă inițiativă de resălbăticire a acestei specii emblematice derulată de către WWF România și Rewilding Europe.

boo_2832-edit-bogdan-comanescu
 
Împrejurimile

Munții Tarcu se află în Carpații Meridionali, un lanț montan care acoperă peste 1,4 milioane de hectare, una dintre cele mai valoroase zone ale Europei pentru menținerea și extinderea sălbăticiei. Este acoperită aproape în întregime de o rețea extinsă de arii protejate încadrate în diferite categorii IUCN și situri Natura 2000, având suprafețe mari de peisaje naturale relativ intacte.

Munții Țarcu sunt interconectați cu 5 parcuri naționale și naturale, formând împreună una din ultimele retude de salbaticie din Europa. Există puține zone care au ramas cu adevărat sălbatice pe continentul nostru foarte dezvoltat și reprezintă o parte inestimabilă a patrimoniului natural al Europei.

Acoperind o mare varietate de habitate, aceste zone sunt uneori ultimul refugiu pentru unele dintre speciile emblematice ale Europei și pentru servicii de mediu de neprețuit.

Pe lângă calitățile intinseci ale peisajelor, pe langa contribuția lor importantă la conservarea biodiversității, astfel de zone pot oferi beneficii economice, sociale, culturale și ecologice semnificative comunităților locale, proprietarilor de terenuri și societății în general.

image00015-ladina-gartmann

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră

Camposaz şi WWF sunt organizaţii non-profit care lucrează pentru a aduce o contribuţie pozitivă în societate, prin intervenţii şi proiecte în beneficiul oamenilor şi al naturii.

Ne-ar bucura să vă avem alături în misiunea noastră. Pentru a ne putea realiza scopul avem nevoie de sprijin în natură (material lemnos, un generator, utilaje de procesare şi şuruburi).

Contact: WWF
Oana Mondoc – dezvoltare comunităţi
omondoc@wwfdcp.ro / + 40721819595

Articol conex:

Eliberare de zimbri în Carpații Meridionali

Sari la conținut