Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

O solutie pentru credite bancare mai accesibile: locuintele verzi

Romania Green Building Council – RogBc (Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi) in parteneriat cu WWF- Romania au organizat recent un workshop pe tema implementarii programului “Ipoteca Verde”. Workshop-ul a oferit informatii despre cadrul legislativ necesar implementarii unui astfel de program ce incurajeaza constructia cladirilor eficiente energetic si cu impact redus asupra mediului.

cest proiect pilot urmareste obtinerea unui mediu controlat prin consortiul dintre o banca, un dezvoltator imobiliar si un auditor energetic care sa implementeze conceptul de ipoteca verde si sa demonstreze beneficiile financiare, sociale si de mediu ale acesteia. 

 
Introducerea unui produs financiar de tipul acesta se coordoneaza foarte bine cu regulamentele privitoare la cladirile eficiente din punct de vedere energetic din Uniunea Europeana. Drept urmare, un proiect pilot de tipul acesta, care a avut succes in alte tari, va fi usor de replicat la scara nationala, ca urmare a implementarii regulamentelor mentionate mai sus. 
 
Banca Nationala a Romaniei a participat la acest workshop pentru a solicita un punct de vedere din partea institutiilor financiare (banci, mediul academic, institutii publice) despre mecanismele financiare existente in Romania ce incurajeaza sustenabilitatea in constructii in vederea regandirii reglementarilor legislative ale Bancii Centrale pentru ca un astfel de program sa poata fi implementat. 
 
„Daca simularile trimise din partea initiatorilor acestui program precum si evaluarile efectuate de experti vor demonstra reducerea cheltuielilor de intretinere acoperind totodata investitia financiara in plus necesara pentru eficientizarea din punct de vedere energetic a unei cladiri, banii recuperandu-se prin economiile care se fac in timpul existentei si utilizarii constructiei, o sa pot propune colegilor mei de specialitate o regandire a reglementarilor legislative ale Bancii Centrale, a declarat Bogdan Olteanu, Vice-Guvernator Banca Nationala a Romaniei (BNR).
 
Mai exact,  proiectul presupune un consortiu dintre o banca, un dezvoltator imobiliar si un auditor energetic: 
 
o Dezvoltatorul se angajeaza sa construiasca un complex rezidential la standarde energetice ridicate 
o Auditorul energetic evalueaza gradul de eficienta energetica a constructiei, masoara economia de energie obtinuta comparativ cu o cladire clasica si da un certificat energetic. 
o Banca evalueaza potentialul economiilor energetice si acorda dupa caz: 
       – Finantare pentru proiect: finantare pentru elemente de eficienta energetica – poate fi oferita si de un investitor, nu neaparat doar de banca. 
           – Ipoteci verzi pentru cumparatori. 
o Cumparatorul poate cumpara o constructie mai valoroasa si plateste mai putin sau la fel pe luna doarece se economisesc bani prin reducerea consumului de energie. 
 
Un astfel de consortiu creeaza un mecanism care permite ecomomiilor rezultate din eficienta energetica a constructiilor sa fie transferate de la constructor la cumparator fara un impact financiar mare. Rolul bancii este acela de a facilita imbunatatirea pietei constructiilor si de a reduce riscul financiar atat pentru constructor (care se pozitioneaza mai bine pe piata), cat si pentru cumparator (ale carui cheltuieli scad).
 

Pentru mai multe informatii, puteti vizita site-ul RogBC

Sari la conținut