Made Expo

Nu doar lifting. AZC: Reinventarea a două clădiri existente de birouri

Modernizarea e inevitabilă (și) pentru birouri. În aceste două proiecte din Franța nu e vorba doar de echipare, aducere la zi ci de o strategie de-a injecta lumină, spațiu și eleganță în clădiri modeste, folosind mijloace minimale și precise.

Proiect, text: AZC
Foto: Sergio Grazia

Sediul Pacemar. O viață nouă pentru o clădire de birouri de pe malul Senei

Amplasarea naturală excepțională a suburbiei Suresnes, cu peisajul său deluros, ca un amfiteatru, orientează toată zona spre râul Sena și Bois de Boulogne.

Pacemar SAS, care deține firma Louis Dreyfus Armateurs, a cumpărat o clădire de 4.300 mp construită în 1989, din beton armat, cu o structură de cadre din beton armat, și cu șase niveluri: o parcare subterană de 88 de locuri, parter și patru etaje superioare.

*plan de situație

Intervenția arhitecturală s-a bazat pe trei principii:

În primul rând, o reorganizare a etajelor în spații fluide, eficiente, scăldate în lumină naturală, în jurul unui atrium larg și o curte interioară decupată din interiorul originar adânc și întunecat.

În al doilea rând, furnizarea de spații de circulație generoase, vizibile și cu iluminare naturală bună, care promovează accesibilitatea și interacțiunea în interiorul clădirii.

În al treilea rând, proiectarea unei noi fațade, care asigură un înveliș termic și acustic eficient, menținând în același timp transparența și vederile impresionante asupra peisajului excepțional din împrejurimi.*Situația existentă*După transformare

Atriumul și curtea oferă două deschideri necesare în centrul spațiilor, acolo unde lumina naturală lipsea. Atriumul găzduiește o rampă monumentală, un element unificator în centrul clădirii, care invită la contact și la explorare vizuală între diferitele niveluri.

Înălțimea sa face planul clădirii ușor de perceput și aduce cerul chiar în centrul clădirii.

Curtea a apărut din nevoia de a aduce lumina zilei în mijlocul holulio de la intrare dar și, ca un semn de bunăvoință față de locuitorii din „satul englez” dimprejur, ce a determinat retragerea celor două niveluri superioare.

* secțiune

*plan parter

*plan etaj 1

*plan etaj 2,3

Noua fațadă este o reflexie a vocației maritime a companiei. Obiectivul este de a promova identitatea acesteia și de a crea, de asemenea, un reper arhitectural.

Învelișul dublu din sticlă, ventilată natural, asigură izolarea termică și acustică necesară în proximitatea agitatului și zgomotosului chei Gallieni. Între cele două suprafețe vitrate, jaluzele reglabile asigură o protecție solară optimă, iar deschiderile permit curățarea din interior.

 

Clădire de birouri, Avenue Leclerc, Boulogne Billancourt

Proiectul constă în renovarea unei clădiri deja existente, cu suprafața de 10,544m², în Boulogne Billancourt, reproiectarea fațadelor, ținând cont de structura generală, renovarea spațiilor tehnice, precum și optimizarea spațiilor de birouri.

Clădirea necesita o înviorare arhitecturală, justificată de evoluția funcției de spațiu de birouri, precum și de standardele energetice.

Problemele legate de eficiența energetică au fost abordate subtil, în designul fațadelor și facilităților, prin soluții personalizate mai degrabă decât prin simpla aplicare directă a reglementărilor în vigoare. Fațadele întregii clădiri au fost curățate în întregime de orice element de prisos. Întreaga tâmplărie a fost consolidată, cu scopul de a obține o bună stabilitate și transparență totală (65% din sticlă) și o fațadă dublă, ventilată.

Ideea flexibilității totale a fost urmărită și în modelul uniform de grilaj al panourilor de la fațadă, cu module de 1,35m, corespunzând plafoanelor suspendate, și prin alimentarea electrică și tehnică a birourilor prin intermediul podelelor ridicate și tavanelor suspendate.
Noua imagine a clădirii reiese atât din economia mijloacelor, cât și din dorințele și nevoile clientului. Propunerea noastră scoate în evidență un spațiu generos, lumina, confort și starea de bine. Astăzi, mai mult ca oricând, companiile sunt sensibile la imaginea pe care o oferă lumii fațadele clădirilor lor, precum și la gradul de confort pe care îl pot oferi angajaților lor.

Info, credite

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:

Loc: 21 quai Gallieni 92150 Suresnes, Franța
Client: Louis Dreyfus Armateurs
Arhitectură : AZC – Grégoire Zündel, Irina Cristea
Colaboratori: Mario Russo (concurs), Elena Melzoba (studiu); Chantier – Jeremias Lorch, Laurie Tiradas (șantier)
An:2015
Cost: 12,5 M€
Arie desfășurată: 5074 m²

 

1