Învățare experimentală și program de cercetare, precum și un atelier care a avut loc la KSEVT, Centrul Cultural al Tehnologiilor Spațiale Europene din Slovenia.
Proiect & text: Aljoša Dekleva, Tina Gregorič
Foto: Ajda Schmidt
Implicând o critică creativă a dezavantajelor actuale ale turismului convențional în ceea ce privește aspectele de mediu, sociale și economice, nanoturismul este un termen nou și o alternativă de tip participativ, contextuală și bazată pe principiul bottom-up. Dincolo de turism, nanoturismul este o atitudine de îmbunătățire a mediului specific cotidian și de deschidere a noilor economii locale.
O cercetare desfășurată timp de trei săptămâni, combinată cu design și curs practic, s-a axat pe strategiile de nanoturism, permițând participanților să se angajeze într-o gamă largă de proiecte, variind de la microintervenții site-specific la scara 1:1, la strategii holistice privind contexte existente. Elevii au avut de dezvoltat proiecte astfel încât să le materializeze ca acțiuni sau structuri, în forme temporare sau permanente, încercând în cele din urmă să producă o experiență nouă, ușor de înțeles și tangibilă a clădirii și instituției KSEVT și a orașului Vitanje.
3D Sleeping
O instalație de tip site-specific la expoziția KSEVT a fost reprezentată de experiența levitației în mediul gravitațional. Domeniul de cercetare al echipei de autori a vizat tranziția de la modul convențional de a dormi „bidimensional” (2D) la experiența somnului „tridimensional” (3D).
Hotelul KSEVT oferă prin urmare două experiențe în acest sens. Versiunea individuală a instalației permite cercetătorului să-și petreacă noaptea în KSEVT, dormind într-un costum special de levitație, suspendat în spațiul central al clădirii.
La nivelul experienței colective, un grup de oameni poate experimenta dormitul 3D printr-o caracteristică extinsă a expoziției, în care un set de perne piramidale suprapuse poate susține corpul în întregime într-o poziție tridimensională și personalizată în timpul odihnei.
Conceptul hotelului KSEVT și al dormitului 3D întruchipează unicitatea programului acestei clădiri: îndeplinirea nevoilor de cazare ale instituției și ridicarea la un nivel și mai înalt a experienței atât de speciale pe care o au aici vizitatorii.
Credite & info:
Loc: KSEVT hotel, Vitanje, Slovenia
Program: AA Visiting School Slovenia – strategii nanoturistice în Vitanje
Îndrumători: Aljoša Dekleva, Tina Gregorič
Îndrumători suplimentari: Jakob Travnik, Blaž Šef
Echipa de proiectare: Samo Bojnec (Slovenia), Natalie Jasinski (Polonia/Austria // Poland/Austria), Kaja Švab (Slovenia), Vid Žnidaršič (Slovenia)
Perioada: 2014
HangOut Vitanje
Deși KSEVT a schimbat imaginea orașului Vitanje, vizitatorii părăsesc adesea localitatea imediat după ce au vizitat expoziția.
„HangOut Vitanje” este un răspuns la această problemă prin cercetarea și elaborarea de strategii alternative pentru cazare, oferind vizitatorilor sau localnicilor un motiv în plus pentru a explora zona într-o perioadă mai lungă de timp – de la câteva ore la câteva zile.
„HangOut Vitanje” propune experiența intrinsecă a închirierii unui kit-sacoșă prevăzut cu un hamac site-specific, mărimea XL, și cu o hartă cu un set de propuneri pentru a explora zona.
Hamacele personalizate cu împletitură specială au fost produse printr-o tehnică tradițională inspirată de țeserea dantelei, refăcută însă pentru a se potrivi amplasamentului.
Reprezentând o alternativă la folosirea convențională a unui hotel sau a unui camping, acestea oferă o posibilitate diferită de cazare și spațiu pentru activități, în timp ce toate infrastructurile necesare, inclusiv serviciul de închiriere, sunt disponibile la KSEVT.
Credite & info
Loc: Vitanje, Slovenia
Îndrumători: Aljoša Dekleva, Tina Gregorič Îndrumători suplimentari / Co-tutors: Jakob Travnik, Blaž Šef
Echipa de proiectare: Anja Petek, Janaina Lisiak, Zizhengyan Yang, Jurij Ličen
Directorul programului AA Visiting School Slovenia: Aljoša Dekleva Coordonator-adjunct de program / Programme assistant: Jakob Travnik
Perioada: 2014