Prezentare la pavilionul BMW Guggenheim Lab înaintea deplasarii la Alexanderplatz. Foto: Cosmin Caciuc
Asa cum anuntam în numarul trecut al revistei, vom continua sa prezentam evenimentele specifice la care am participat cu ocazia desfasurarii programului BMW Guggenheim Lab la Berlin. Pe data de 27 iulie, echipa MIT SENSEable City Lab condusa de Carlo Ratti a desfasurat de-a lungul catorva ore un workshop în Alexanderplaz, dedicat monitorizarii inteligente a spatiilor publice. Pe fondul precizarilor facute de membrii echipei în introducerea de dinaintea actiunii propriu-zise, aceasta monitorizare se înscrie în cadrul culturii cartografiei cognitive a spatiului urban, fundamentata prin cercetarile urbanistului Kevin Lynch din anii ’50-’60 (esentiale pentru traditia universitara de la MIT). De vreme ce dispunem acum de mijloace tehnice mult mai sofisticate de prelevare, interpretare si comunicare a datelor din mediul înconjurator, putem sa dezvoltam aceasta cartografie într-un orizont mult mai complex al informatiilor urbane. Senzorii electronici devin o extensie a observatorilor si permit noi perspective asupra modului în care oamenii îsi însusesc sau nu spatiile prin care trec.
Astfel colectarea permanenta de date marcheaza un prim pas în procesul mai serios al regandirii orasului si al luarii unor decizii de transformare a spatiului public. Graficele si imageria spectaculoasa asociata analizei si interpretarii se înscriu în tendinta generala asociata ciberculturii care a proliferat rapid dupa 2000 în majoritatea scolilor de arhitectura. Cu toate acestea experimentele echipei din Boston pornesc si se întorc la experientele palpabile, cu toate simturile, din viata de zi cu zi (ludice, ca în cazul workshopului din Alexanderplaz).
Am insistat sa prezentam actiunea de la Berlin în contextul altor proiecte recente ale grupului din Europa si America raspunzatoare în mod pertinent (si nu mai putin spectaculos) ideii de oras inteligent. Astfel „Roata de la Copenhaga”, dincolo de reinventia inginereasca a rotii de bicicleta, implica o noua cartare a oraselor si noi forme de interactiune publica, în sfera retelelor de socializare. „MatchingMarkets” – un proiect desfasurat în comunitatile din Tirolul de Sud – priveste articularile vietii urbane cu activitatile agricole specifice, turismul sezonier si comunicatiile digitale. În sfarsit „TrashTrack” si „Backtalk” cartografiza prin geolocatie spatiul reziduurilor tehnologice, al casarii si recliclarii obiectelor electronice iesite din uz.
E prea devreme poate sa ne întrebam cum vor influenta mai exact aceste „electro-cartografii” planificarea cu regulamentele ei, codurile de arhitectura si de design urban. Am putea concluziona totusi ca MIT SENSEable City Lab opereaza promitator la granita dintre urbanism, arhitectura, design, inginerie, sociologie, economie, marketing, politica spatiului, informatica, telecomunicatii, publicistica si happening artistic, chiar acolo unde, printr-o „de-disciplinare” creativa, se ivesc permanent idei responsabile si poate chiar o noua cunoastere transdisciplinara. (C.C.)
„Sense and the City”: workshop pe tema spatiilor publice dinamice la BMW Guggenheim Lab Berlin
În cadrul atelierului organizat de MIT SENSEable City Lab în Alexanderplatz din Berlin, în colaborare cu Institutul Austriac de Tehnologie, participantii au experimentat schimbarea spatiului public cu ajutorul procesarii de imagine, senzorilor de mediu si analizei mediilor sociale (software de analiza video: SLR-Engineering). La acest atelier, s-a facut o introducere în teoriile si modelele referitoare la cum se deplaseaza, vorbesc si interactioneaza oamenii în spatiul public, precum si la modul cum pot fi folosite aceste informatii în vederea îmbunatatirii proiectelor de spatii publice.
Prima jumatate a atelierului a fost organizata într-un spatiu public din apropierea pavilionului; participantii au avut posibilitatea de a transforma locul folosind o varietate de obiecte si instrumente de marcare. Camerele video si senzorii mobili au înregistrat activitatea desfasurata, iar serverele au stocat informatiile referitoare la activitatea on-line pe subiect în timp real.
O videocamera montata dintr-o cladire din apropiere înregistreaza activitatea din spatiul respectiv, iar software-ul de recunoastere a imaginilor detecteaza miscarea si traiectoria participantilor. Foto/video: MIT SENSEable City Lab
Ulterior, ne-am reîntors în pavilion pentru a analiza informatiile colectate în spatiul public. Am demonstrat ca prin procesarea imaginilor se pot identifica în mod automat traseele pietonilor, comportamente si dinamica grupurilor. Am vizualizat sub forma unor grafice datele cu privire la nivelul de zgomot, de poluare si la activitatea on-line pe subiect si i-am invitat pe participanti sa interpreteze aceste rezultate.
Credite & info:
Loc: Alexanderplatz, Berlin, Germania
Perioad: 27 iulie 2012
Autorii proiectului: Senseable City Lab (Carlo Ratti – director, Assaf Biderman – director asociat, Dietmar Offenhuber – cercetator, David Lee – cercetator, Anthony Vanky – cercetator, Kael Greco – cercetator, Prudence Robinson – cercetator)
Institutul Austriac de Tehnologie: Katja Schechtner, Stefan Seer
Sprijin suplimentar: Adam Pruden, Till Nagel
Software de analiza video: SLR-Engineering