(P) În lumea arhitecturii și construcțiilor, toată lumea vorbește acum despre echipamente și case inteligente, tehnologie, inovație. Acum 10 ani, majoritatea acestor echipamente erau încă un lux. Astăzi, încep să se răspândească în piața de masă și să devină parte integrantă a proiectului de arhitectură.
Piața mondială a soluțiilor „smart home” este în prezent evaluată la aproximativ 31,4 miliarde de dolari și se estimează că va crește până la aproximativ 53,45 miliarde de dolari până în 2022 (statistică din 2018). Tehnologiile Smart Home permit controlul aparatelor de uz casnic, cum ar fi frigidere, congelatoare, mașini de spălat, uscătoare de haine, aparate de cafea și fierbătoare, prin aplicații și programare automată, dar și al sistemelor termice, iluminatului etc.
VELUX e una dintre companiile pentru care pionieratul e parte esențială și istorică. Fereastra de mansardă electrică e smart, nu? Ei bine, a fost lansată în 1973. Inovațiile companiei sunt atât de legate de ceea ce trebuie să facă o fereastră de mansardă (lumină, dar și protecție solară, etanșeitate, mânuire ușoară, integrare cu restul construcției, discreție și design), încât pare naturală, parte firească a vieții.
Cam așa are șansa să devină și ultima revoluție domestică marca VELUX – o inovație deocamdată unică pe piață, și anume kitul de control climatic VELUX ACTIVE. Prin acesta, fereastra și rulourile electrice aferente pot fi deschise și închise automat sau printr-o aplicație pe telefon. Aplicația este gratuită și disponibilă atât în Apple Store, cât și în Google Play.
VELUX ACTIVE – pentru o mansardă inteligentă și sănătoasă
VELUX ACTIVE este un sistem format dintr-un senzor de climat interior (care măsoară permanent nivelul de C02, umiditatea și temperatura), un întrerupător și o interfață.
Sistemul asigură o ventilație automată: în momentul când senzorul de climat interior sesizează că parametrii de temperatură, umiditate sau dioxid de carbon nu se încadrează în limitele normale, ferestrele se deschid. Prin conexiunea cu prognoza meteo locală, parasolare se închid preventiv, astfel încât, în momentul în care te întorci acasă, temperatura să fie confortabilă.
Senzorul de ploaie a fost dintotdeauna o caracteristică a ferestrelor VELUX cu acționare electrică. El închide automat fereastra încă de la primii stropi, și o ține închisă: sistemul știe că e prioritar să nu îți plouă în casă și va anula orice comandă dată de senzorul de climat interior. Principalul decident rămâne în continuare (și din fericire) cel ce locuiește în casă. Dacă ai plecat de acasă și ai uitat să închizi ferestrele sau rulourile, o poți face de la distanță, prin întrerupătorul similar în aplicația de pe telefon.
Kitul este rezultatul unei colaborări între VELUX și NETATMO – companie franceză specializată în produse pentru case inteligente (printre altele, stații meteo personale, camere pentru securitate sau alarma de fum inteligentă.
Din punct de vedere al controlului, sănătății și siguranței, avantajele sunt evidente. Dar sistemul are și un rol mai puțin vizibil, însă esențial, în sustenabilitatea și în economia locuirii. Protejarea solară automată, de pildă, evită supraîncălzirea spațiului și deci, nevoia de a recurge atât de des la instalația de aer condiționat. O casă cu adevărat inteligentă este una care respiră, care nu se închide complet de mediul exterior, ci răspunde schimbărilor din mediul exterior. O casă activă, în toate sensurile bune ale cuvântului.
velux.ro/produse/smart-home
velux.ro/produse/smart-home/velux-active