Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

 „Magistralele socialismului” & „Şantierele artei” – azi / De la Casa Scânteii la Casa Poporului

Asociația Maia și PostModernism Museum au inițiat un proiect de cercetare și prezentare online a proiectelor de factură arhitecturală și artistică monumentală din comunism realizate sau proiectate și nerealizate ori dispărute, parte a patrimoniului construit și a istoriei artelor din România. Proiectul „Magistralele socialismului” & „Şantierele artei” – azi pune la dispoziția publicului înregistrări ale unor interviuri cu specialiști și tururi ghidate virtuale în locuri care găzduiesc, au găzduit sau au fost propuse pentru realizarea lucrărilor de artă monumentală. Sunt vizați în special cei ce nu au trăit în comunism sau copilăreau pe atunci, dar și cei care privesc negativ întreaga producție arhitecturală și de artă monumentală realizată în comunism, prin prisma faptului că a fost creată în arcul de timp 1955-1989.

Studiul şi analiza patrimoniului realizat sub formă de proiecte de artă monumentală este necesar pentru întregirea înțelegerii și viziunea asupra patrimoniului construit existent, cu care desigur se află în strânsă legătură. Lucrările de artă monumentală propuse de artiști, prin concursuri organizate de oficialități au venit de obicei ca răspuns al omagierii, celebrării sau aniversării unor momente sau personalități reprezentative ale națiunii ori ca soluție artistică integrată în planuri urbanistice sau de arhitectură.

Cercetarea proiectului „Magistralele socialismului” & „Şantierele artei” – azi acoperă perspective diverse – atât istorice, ideologice,cât și sociale, antropologice, culturale, estetice, pentru a analiza complexitatea contextului și reprezentările artistice.

Prima serie de materiale video, „De la Casa Scânteii la Casa Poporului”, e un dialog în 3 episoade între istoricul de artă Cosmin Năsui și arhitectul Alexandru Panaitescu:

 

 

Proiect derulat de Asociația Maia în parteneriat cu PostModernism Museum
Parteneri: Modernism.ro, Muzeul Municipiului București, Revista Zeppelin, Asociația Istoria Artei
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Sari la conținut