cercetare şi proiect urbanistic, Bucureşti
În continuarea
proiectului iniţiat în 2009, echipa şi-a concentrat activităţile de cercetare asupra marilor bulevarde cu blocuri din perioada socialismului şi a maidanelor din spatele acestora, pentru identificarea unor soluţii şi elaborarea unei strategii de transformare a acestor locuri ale nimănui în spaţii publice veritabile şi folosirea lor ca elemente de activare a oraşului istoric din spatele cortinei de beton. A fost ales, ca studiu de caz, istoricul bulevard Calea Moşilor, care s-a dezvoltat puternic în anii ’80.
Strategia propusă dezvoltă principiile unei zone de intervenţie (un nou spaţiu public), o deschidere a cortinei de beton printr-o serie de funcţii publice şi un sistem de reglementare care va favoriza investiţiile şi îmbunătăţirea vieţii din zonă. Proiectul defineşte trei tipuri de zone: una de intervenţie, care să acopere spaţiul rămas liber din spatele şirurilor de blocuri şi care poate fi transformată într-un sistem de spaţii publice printr-o serie de acţiuni de modernizare conduse de organele administrative; o zonă de protecţie, care coincide în mare cu zona istorică protejată; între acestea, o zonă tampon, constituită din străzile vechi, loturile de teren şi clădirile private, a căror dezvoltare trebuie să se realizeze conform unor reglementări urbanistice. Acestea vor contribui la salvarea zonei de protecţie prin atragerea celor interesaţi să construiască spre zona-tampon, iar investiţiile (private şi publice) în spaţii comerciale, servicii comunitare, garaje etc vor contribui la îmbunătăţirea calităţii spaţiului public şi vieţii locuitorilor.
Proiectul Magic Blocks a fost finalist la cea de-a VII-a ediţie a Premiilor Europene pentru Spaţii Publice, organizată de Centrul de Cultură Contemporană din Barcelona, la care au participat 347 de proiecte din 36 de ţări europene.
Autorii proiectului: Asociaţia Zeppelin, Point4, Archis Interventions, Hackenbroich Architekten, în cooperare cu ATU, Space Syntax România, StudioBASAR, Platforma 9.1
Cu sprijinul: Erste Stiftung, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Arhitecţilor din România, Goethe – Institut. Partener: Roca.