Locuire pasivă mediteraneană. BXD Arquitectura: Casa MG, Sant Cugat de Vallès

Text: Jean Craiu
Foto: Aleix Bagué

Casa MG se găsește într-un cartier cu caracter rezidențial din orașul Sant Cugat de Vallès, o localitate mică aflată la 5 km de marginea Barcelonei (măsurând de la limita cartierului les Planes), între colinele Collserola și De Galliners.

Sant Cugat s-a schimbat mult în ultimii douăzeci de ani. Profitând de presiunea imobiliară și turistică asupra Barcelonei, orașul și-a dezvoltat mult oferta economică, de locuințe și de învățământ, fiind azi recunoscut pentru caracterul său inovator, antreprenorial și educațional. A devenit deci o alternativă la locuirea în Barcelona, de unde multă lume preferă să plece către zone mai liniștite și mai ieftine.

 

 

Casa MG răspunde acestui tip de necesitate, printr-un confort al locuirii care nu mai există de mult sau care se găsește cu greu și la prețuri enorme în marile orașe: spații interioare generoase ce nu au nevoie de improvizații pentru mobilare, o grădină verde generoasă, garaj, piscină etc.

 

 

Una din provocările proiectului a fost de a rezolva locuirea pentru un client „inexistent”. Casa nu este comanda unei familii, ci un prototip de casă pasivă cu soclul construit in situ și cu structura complet prefabricată, iar beneficiarul este o firmă imobiliară, pentru care, evident, neutralitatea (deci adresabilitatea cât mai largă) si eficienta costurilor de construcție primează în fața confortului și caracterului.

 

 

La nivel de design proiectul iși propune să obțină un maxim de spațiu interior pentru un perimetru dat, încercând să reducă cât mai mult grosimea peretelui exterior. Din acest motiv,casa se reduce la un sistem foarte simplu: un soclu/demisol din beton, o cutie din CLT (cross-laminated timber) și o structură din tuburi metalice la fațada principală, aceste trei materiale definind structura, învelișul și spațiile casei.

 

 

Pereții mari din lemn lamelar formează un sistem structural rigid între ei. Materialul este vizibil din interior și folosit pe post de finisaj. Plăcile interconectate generează un plan diafan, unde bucătăria, locul de luat masa si living-ul sunt legate, compunând un spațiu continuu ce nu mai are nevoie de compartimentări sau sprijiniri suplimentare. La etaj, dormitorul matrimonial se bazează pe acelasi principiu, doar că separarea între cele 2 camere se face printr-un tampon funcțional, alcătuit din băi și dressing.

 

 

Relația cu exteriorul a celor 2 niveluri se realizează prin cele 2 terase atașate, iar în planul parter se extinde până la piscină.

Casa răspunde climatului mediteranean, pentru care nevoia de izolare termică este mai mică, insă cea de protecție solară este fundamentală. Integrarea filtrelor de protecție solară pe fațada sud îi permite acesteia să lucreze ca un țesut de lumină și umbră, creând un spațiu indefinit între interior și exterior.

 

 

În funcție de nevoia de protecție solară și de modul de folosire a terasei, membrana fațadei se mută din planul tâmplăriei de sticlă în fața tuburilor metalice.

*Plan nivel 1 (demisol)

*Plan nivel 1 (parter)

*Plan nivel 1 (etaj)

*Secțiuni

*Detaliu perete exterior

*Detaliu secțiune longitudinală

 

Info, credite

 

 

CASA MGl Sant Cugat de Vallès, (Barcelona)
Promotor: Xavier Busquets Font. (Tocs Urbans)
Arhitectură: Francesc Buixeda, Ángel Gómez. (BXD Arquitectura)
Arhitect tehnic: David García Peiron, Alba Cervellera (LVCat)
Structură: David García Carrera, Esther Muñoz, Ariadna Grau (Bis Structures)
Instalații: Albert Colomer
Constructor: Miguel Cervellera (Construcinc), Xavier Farran (VelimaSystem)
www.bxd arquitectura.com

1