Titlu: „Casa Construcțiilor 1930-1949. Vatra Luminoasă și alte parcelări”
Perioadă: 13.12.2018-13.01.2019
Loc: Casa Mincu (sediul OAR Național), str. Artur Verona, București
Vernisaj: 13.12.2018, ora 18.30
Autori: Studio Zona
Vatra Luminoasă este probabil cel mai cunoscut cartier muncitoresc al României interbelice, prezent în narațiunile contemporane ale arhitecților, în proiectele de analiză inițiate de studenții arhitecți, cât și în imaginarul colectiv bucureștean. Un cartier început de la zero, cu locuințe moderne, un plan urbanistic atent lucrat și cu o istorie inclusiv politică: luptele ideologice dintre naționaliști, social-democrați, comuniști, liberali și țărăniști s-au transpus la nivel urban în lovitura de stat de la 23 August.
Proiectul Casa Construcțiilor reprezintă cea de a patra etapă a inițiativei Parcelări istorice și comunități de vecinătate, care și-a propus să studieze evoluția arhitecturală, urbanistică și socială a cartierelor de locuințe-tip construite înainte de 1948. Proiectul s-a concretizat în ultimii 4 ani prin elaborarea de materiale informative pe care Asociația Studio Zona și Asociația pentru Tranziție Urbană le-au distribuit locuitorilor din parcelările Societății Comunale pentru Locuințe Ieftine-București și Casei Construcțiilor.
În 2018, Studio Zona montează la sediul Ordinul Arhitecților din România o expoziție originală, prin prisma conceptului și a materialelor pe care le expune. În primul rând, informațiile sunt bazate pe fondurile noi de la Arhivele Naționale, date în folosință în 2016 din arhiva Casei Construcțiilor, puțin cercetare. În al doilea rând, expoziția va cuprinde arhiva de fotografii (nepublicată până în prezent) a Casei Construcțiilor, din arhiva personală a arhitectului Ioan Hanciu (foto 1), unul dintre proiectanții cartierului, pusă la dispoziție de către fiica arhitectului.
Acest proiect a fost bazat pe o comunicare continuă cu locuitorii parcelării, în special cu cei mai vârstnici, martori tăcuți ai celor 85 de ani de istorie a cartierului. Au fost primite fotografii și s-au notat amintiri de-a lungul cercetării de teren, iar, la schimb, au fost redactate 3 broșuri de 32 de pagini care am fost distribuite în căsuțele poștale ale locuitorilor cuprinzând informații de mult uitate chiar și de către cei mai informați locuitori. Acest tip de abordare, complementară câmpului academic de producție și distribuire, reprezintă pentru inițiatori probabil cel mai eficient mod de crea o legătură între mediul academic și cetățenii orașului.
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 13 decembrie 2018, la sediul Ordinului Arhitecților din România, str. Pictor Arthur Verona, nr. 2 și poate fi vizitată până la sfârșitul lunii ianuarie.
Echipa de proiect: ist. Andrei Răzvan Voinea, arh. Irina Calotă Popescu, arh. Andrei Mărgulescu, ist. Mircea Dragomir, ist. Dana Dolghin, arh. Irina Marinescu.
Proiect finanțat de Ordinul Arhitecților din România din Fondului Timbrului Arhitecturii