revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Laser Valley – Land of Lights: concurs internațional de idei de dezvoltare urbană – zona Măgurele

Amplasarea celui mai puternic laser din lume la Măgurele, lângă Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară, prin proiectul pan-european Extreme Light Infrastructure — Nuclear Physics/ELI — NP, este cel mai important proiect științific găzduit vreodată de România, și oferă țării noastre perspectiva de a deveni un pol de atracție pentru comunitatea științifică din întreaga lume.

amplasament laser Magurele - in constructie

 Porning de la potențialul de dezvoltare urbană a regiunii dintre București (la nord) și râul Argeș (la sud), incluzând atât Lacul Mihăilești, cât și localitatea Măgurele, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ și cu Universitatea Tehnică de Construcții București, organizează Concursul Internațional Laser Valley — Land of Lights.

Scopul competiției este ilustrarea viziunii Laser Valley — Land of Lights: Un ecosistem de cercetare dinamic și deschis spre lume, care se dezvoltă într-un mediu construit de calitate, eficient și interesant. Un loc pentru a trăi, a te distra, a te educa, un centru pentru știință, pentru cercetare, un nucleu al inovației, al afacerilor și al mobilității.

 

locuire - Magurele Nordfoto: actual – zonă de locuințe, Măgurele Nord

Concursul se adresează echipelor interdisciplinare formate din studenți, tineri absolvenți și tineri cercetători, atât din țară cât și din străinătate, care pot propune, până pe 5 septembrie, idei şi proiecte de dezvoltare urbană a zonei Măgurele.

Premiile acordate vor fi în valoare totală de 20.000 de euro:
locul I – 6.000 euro
locul al II-lea: 4.500 euro
locul al III-lea: 3.500 euro.
șI 3 premii speciale, a câte 2.000 euro fiecare, din partea sponsorilor.

 

Magurele sudfoto: actual – Măgurele Sud

Juriul competiţiei este format din profesioniști de anvergură internațională, profesori de arhitectură străini și români:

  1. Gülsün SAĞLAMER, Professor of Architecture at Istanbul Technical University (ITU), Executive Committee Member of the International Association of University Presidents (IAUP); President of the Community of Mediterranean Universities (CMU);
  2. Leen van DUIN, Professor of architectural design at the Delft University of Technology, School of Architecture;
  3. Dan HANGANU, Professor, University of Montréal, Montréal, Professor, McGill University, Montréal, Honoray Member of The Romanian Academy;
  4. James HORAN, Professor Emeritus, Ireland’s representative on the Architecture Sub-Group advising the European Commission on architectural education and the Professional Qualification’s Directive;
  5. Emil Barbu POPESCU, Professor, President of the “Ion Mincu” University of Architecture and Urban Planning, Bucharest.
  6. Constantin SPIRIDONIDIS, Professor, School of Architecture, Aristotle University of Thessaloniki.

5_Main_Intervention_Areas* zonele principale de intervenție

Efortul nostru legat de teritoriul din jurul localităţii Măgurele este să vedem cum anume putem să facem această zonă una de dezvoltare teritorială, pornind de la ştiinţă, dar făcând cercetare, inovare, făcând business hi-tech, domenii în care să ai cum să studiezi, domenii în care antreprenoriatul să fie la el acasă. Încercăm, de la nivelul administraţiei publice centrale, să orchestrăm construcţia unui ecosistem de inovare şi antreprenoriat, care să ducă la locuri de muncă hi-tech, la bunăstare şi la o prezenţă internaţională puternică” – Adrian Curaj, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

 

vizual web_laser_valley_competition 2x3

Informații complete despre concurs pot fi găsite pe pagina oficială – www.laservalleycompetition.ro

 

Sari la conținut