Lumina naturala în cadrul marilor aglomerari urbane. Lumina naturala si sustenabilitatea. Cum sa stocam sau sa transportam lumina? Lumina naturala, apa si vântul. Întoarcerea la fundamentele luminii în arhitectura. Lumina naturala, sanatatea si starea de bine. Experimente conceptuale, gândire poetica si reflexii artistice. De fiecare data, membrii juriului International VELUX Award au fost uimiti de gândirea experimentala si de puterea de inovatie ale viitoarelor generatii de arhitecti. Începând din data de 2 septembrie, International VELUX Award îsi deschide din nou portile si invita studentii arhitecti sa exploreze lumina naturala sub tema Light of Tomorrow.
Celebrând cei 10 ani de existenta, International VELUX Award 2014 invita comunitatea studentilor arhitecti din întreaga lume sa exploreze lumina naturala în arhitectura în cel mai liber sens. Este un subiect extrem de relevant, cu o putere de atractie globala, daca judecam dupa cele peste 3000 de proiecte înscrise la editiile precedente. Va reamintim ca numai la editia 2012 a concursului, juriul a selectat câstigatorii dintr-un numar de 983 de proiecte din 59 de tari.
“Gama de tematici abordata de-a lungul celor 10 ani este surprinzator de variata. Lumina naturala a fost investigata în moduri atât de diferite: rolul luminii în apa, lumina în nisip, lumina si memoria, lumina în cadrul celor mai noi tehnologii sau incluzând tehnologia în modul în care percepem lumina. Consider ca numarul mare de înscrisi reprezinta un barometru pentru masurarea succesului concursului care a luat forma unui forum international pentru dezbaterea si explorarea ideilor interesante aflate în relatie cu lumina naturala. Lumina este fundamentala oricaruia dintre noi si este fara sfârsit.”, a declarat Brigitte Shim, presedintele juriului editiei 2012, în momentul înmânarii premiului I studentilor chinezi Bo Li si Ge Men pentru proiectul lor “Resonance, memory”.
La editia din 2012, 14 echipe câstigatoare si profesorii lor îndrumatori au împartit premii totale în valoare de 30. 000 euro.
Începând cu anul debutului 2004, concursul a înregistrat în total peste 10 000 de înscrisi si peste 3000 de proiecte depuse. 66 de câstigatori au fost premiati iar toate proiectele pot fi accesate aici.
“International VELUX Award este concursul în care îsi gasesc loc toate ideile si conceptele legate de rolul luminii naturale – nu doar ca o componenta de design sau simplu factor extern, ci ca element esential si durabil. Este de fapt o invitatie la studiu liber si experiment, fie ca obiectul studiului se afla într-un context urban, într-un spatiu interior sau este un concept abstract. Invitam studentii de la Facultatile de arhitectura din România sa descopere lumina naturala în toate formele ei, sa exploreze importanta acesteia în dezvoltarea durabila, în bunastarea oamenilor si a mediului înconjurator.
„Numarul mare de studenti înscrisi la editiile anterioare este încurajator pentru noi si speram ca si la aceasta editie sa avem înscrise cât mai multe echipe de studenti arhitecti si profesori îndrumatori, cu atât mai mult cu cât la editia IVA 2012, echipa de arhitecti români formata din Ovidiu Mihutescu, Andrei Lazar, Radu Dorgo siAdrian Mihai, îndrumati de catre arh. Bogdan Demetrescu de la Universitatea Politehnica din Timisoara, a câstigat mentiunea de onoare cu proiectul „Interactive Natural Light Source”, dintr-un total de 983 de proiecte înscrise.”, a declarat Madalina Petrescu, Marketing & Design Manager la VELUX România.
Juriu international, premii de 30.000 de euro
Diversitatea este cuvântul cheie în ceea ce priveste juriul. Pâna acum, în componenta acestuia au intrat arhitecti recunoscuti din toate colturile lumii: Glenn Murcutt (Australia), Hani Rashid (USA), Kengo Kuma (Japonia), Nathalie de Vries (Olanda), Magda Mostafa (Egypt), Per Olaf Fjeld (Norvegia) si Brigitte Shim (Canada) pentru a numi câteva din personalitatile care au jurizat editiile trecute. Pentru actuala editie, juriul va fi anuntat mai târziu în cursul acestui an.
Premiile totale sunt în valoare de 30 000 euro. Juriul va acorda atât premiile I, II, II cât si mentiuni onorabile. Toate proiectele vor fi expuse pe iva.velux.com dupa anuntarea câstigatorilor la Gala de premiere din luna octombrie 2014.
Pentru a putea participa la concurs, studentii din România trebuie sa se înregistreze pe site-ul iva.velux.com pâna la data de 2 mai 2014.
Mai multe despre concurs precum si informatii detaliate despre înregistrare si participare sunt disponibile pe site-ul iva.velux.com, precum si pe pagina de Facebook.
Competitia e organizata în cooperare cu International Union of Architects (UIA) si cu European Association for Architectural Education (EAAE).
Despre compania VELUX
VELUX este o companie daneza înfiin?ata pornind de la viziunea fondatorului, Villum Kann Rasmussen, de a asigura lumina naturala, aer proaspat si calitate vietii oamenilor.
În prezent, aceste trei beneficii se regasesc în milioane de case din întreaga lume.
Numele VELUX deriva din doua cuvinte, VEntilatie si LUX (termenul latin pentru lumina), fiind marca înregistrata înca din anul 1942. Prin produsele inventate si dezvoltate în ultimii 70 de ani, contribuim la îmbunatatirea climatului interior al spatiilor de locuit, aducând lumina naturala si aerul proaspat în interiorul mansardei. La nivel de grup, compania VELUX a dezvoltat propria viziune despre locuin?ele sustenabile – cunoscuta sub denumirea de Casa Activa – ce presupune construirea de cladiri care produc mai multa energie decât consuma, asigurând în acelasi timp un mediu mai sanatos, mai curat si mai sigur. Prezenti pe piata din România de peste 16 ani, comercializam cea mai vasta gama de ferestre de mansarda, potrivite atât acoperisurilor înclinate cât si celor terasa, jaluzele, rulouri interioare si parasolare, produse de instalare si izolare termica, dispozitive de comanda si control. Produsele VELUX disponibile în România sunt utile pentru orice fel de proiect de constructii, cladiri noi sau renovate, publice sau private, si sunt comercializate exclusiv prin reteaua nationala de distribuitori specializati în domeniul materialelor de constructii.