AREAL organizează în perioada 10 – 15 februarie 2025, atelierul-laborator de cercetare artistica I_SCREAM LAB, condus de coregrafa Giselda Ranieri din Italia. Accentul acestui proces de cercetare artistică va fi despre instabilitatea legată între diferitele stări corporale, vocale și emoționale declanșate de RÂS și PLÂNS și modul în care aceste stări sunt capabile de a da naştere unei prezențe performative.
Atelierul-laborator e oferit gratuit și e deschis tuturor persoanelor interesate, artiști dansatori, actori sau persoanelor amatoare interesate de subiectul propus și de lucrul cu corpul și vocea. Cei interesați să participe sunt rugați să trimită o scurtă scrisoare de interes în limba engleză care să menționeze vârsta, profesia și interesul pentru a participa la acest atelier-laborator. Data limită de înscriere este 3 februarie 2025, ora 18.
I_SCREAM Lab este un atelier-laborator de cercetare artistică bazat pe dans și voce, axat pe dihotomia râs/plâns și pe zona de tranziție dintre cele două stări. Atelierul este organizat la București în perioada 10 – 15 februarie 2025 în cadrul primei rezidenței AREAL din anul 2025 oferită coregrafei Giselda Ranieri și organizată de AREAL în parteneriat cu Institutul Italian de Cultură din București, cu sprijinul financiar oferit de Culture Moves Europe. Accentul acestui atelier va fi despre instabilitatea legată între diferitele stări corporale, vocale și emoționale declanșate de RÂS și PLÂNS și modul în care aceste stări sunt capabile pentru a da naştere unei prezențe performative. Atelierul se inspiră dintr-o serie de practici elaborate din procesul creativ al spectacolului ICE_CREAM realizat de coregrafa Giselda Ranieri care a avut recent premiera în luna decembrie 2024 la Roma. Spectacolul explorează cu ironie gama iconografică și emoțională plasată între râs și plâns, prin dans și voce.
„Cum să creez un corp și dansul în rezonanță cu stările noastre emoționale este punctul principal al cercetării mele artistice personale pe care-l deschis publicului și artiștilor din București. Atelierul-laborator pe care-l propun are la bază dihotomia râs/plâns și zona de tranziție dintre aceste două stări: ambiguitatea care pătrunde în contopirea uneia în cealaltă, schimbarea dramatică sau ironică a sensului dintre aceste două opuse. Voi ghida participanții în această explorare artistică prin exerciții specifice, practici și sesiuni de improvizație. Printre alte materiale vom lucra,
– cu corpul care se topește: ce înseamnă „a se topi” pentru un corp? cum și prin ce sentiment să te scufunzi?
– cum să te miști încet și continuu de la o formă la alta fără întreruperi?
– cercul emoțional: vocea emoțională
– dezvoltarea unei orchestre emoţionale.
În atelierul I_SCREAM Lab voi facilita explorarea și construirea unui corp-voce care să ofere noi perspective de înțelegere a lumii și emoțiilor noastre.” – Giselda Ranieri.
Atelierul a fost organizat în Italia în perioada 2023-2024 în formate diferite pentru categorii de public diferi (artiști, dansatori amatori, spectatori 50+) în cadrul unor evenimente precum Marche Teatro Polverigi, festivalul TRASMISSIONI, Scuola del Balletto di Roma; Qui e Ora residenza Teatrale, Bergamo.
Atelierul I_SCREAM din București se va derula la sediul Institutului Italian de Cultură din București, str. Aleea Alexandru nr. 41, după următorul program:
10 februarie, ora 17 – 20
12 februarie, ora 17 – 20
14 februarie, ora 17 – 20
15 februarie, ora 12 – 19 (cu o pauza de masa)
Înscrieri la atelier
Atelierul-laborator e oferit gratuit și este deschis tuturor persoanelor interesate, artiști dansatori, actori sau persoanelor amatoare interesate de subiectul propus și de lucrul cu corpul și vocea. Cei interesați să participe sunt rugați să trimită o scurtă scrisoare de interes în limba engleză care să menționeze vârsta, profesia și interesul pentru a participa la acest atelier-laborator. Data limită de înscriere este 3 februarie 2025, ora 18 iar mesajul de înscriere trebuie trimis la adresele de email areal@arealcolectiv.ro și info@giseldaranieri.com. Selecția finală va fi realizată de coregrafa Giselda Ranieri iar participanții selecționați vor fi anunțați pe 4 februarie. Toți participanții vor trebui să fie disponibili pe toată durata atelierului conform programului anunțat. Atelierul se va finaliza cu o prezentare work-in-progress în data de 15 februarie, ora 18.00, care va fi deschis publicului larg.
Bio Giselda Ranieri
Giselda Ranieri este o dansatoare și coregrafă eclectică și expresivă, specializată în producții multimedia, dans contemporan și compoziții instantanee. Creațiile ei joacă adesea între autobiografie reală/falsă cu ironie și umor. În Italia este artist asociat la Gruppo E-Motion și a participat în diferite festivaluri și programe de rezidență. Giselda a studiat MA Arte Spectacolului și Dans la DAMS în Universitatea istorică Alma Mater Studiorum (Bologna). Din 2010 colaborează ca dansatoare cu coregraful Roberto Castello/ALDES. În perioada 2015-2018 colaborează cu coregraful Cosmin Manolescu în cadrul spectacolului [Fragile] realizat în cadrul proiectului E-Motional Rethinking Dance cu care a făcut turnee în Europa și Statele Unite ale Americii. Interesată de a explora spațiilor publice, creează proiectul HO(ME) participativ cu colectivul italian tunisian Corps Citoyen și proiectul ei de dans și improvizație muzicălă BLIND DATE prezentat la Galleria degli Uffizi (Florența). Predă curent în academii și instituții precum Brera (Milano), Alma Artis Academy (Pisa), Accademia Nazionale di Roma, Balletto di Roma, CCNN Nantes. Este interesată de amintirile întruchipate, poezia gestului și autobiografia reală/falsă. În decembrie 2024, ultimul ei duet de dans și producție vocală ICE_SCREAM a avut premiera la Roma la Festivalul Teatri di Vetro. Această producție adâncește interesul coregrafi Giselda Ranieri pentru o integrare a corpului, a vocii și a emoționalului în arta dansului și practica spectacolului.
I SCREAM este un proiect de cercetare coregrafică susținut de AREAL în parteneriat cu Institututul Italian de Cultură din București în cadrul proiectului AREAL Coregrafic European, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Rezidența I_SCREAM din București este organizată cu sprijinul programului Culture Moves Europe, program co-finanțat de Uniunea Europeană.