Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

I Love Colours: Birourile UPC din Budapesta

Proiect: I Love Colours
Text: Alexandra Henry Zabunov, Ioana Corbu
Foto: UPC

Când spunem UPC spunem implicit fibră optică, lucru care ne-a dus cu gândul la culorile spectrului şi chiar la descompunerea luminii albe prin prisma optică în culorile spectrului. Inspirate de acest concept, am propus imaginea noilor birouri UPC – un fundal alb cu multe accente de culoare vesele şi forme organice, moi, asemenea unduirii unui cablu de internet.

 

upc_SZL0533

Spaţiul de 5.317 mp, pe 3 nivele, a fost gândit ca un loc care să stimuleze interesul echipei UPC, cât şi al vizitatorilor, pe care l-am înscris sub conceptul „Descoperă ceva minunat în fiecare zi”. Acest spaţiu fluid a fost împărţit în zone pentru lucru, reflecţie, colaborare şi joacă. Conceptul amenajării s-a potrivit perfect pe intenţia UPC de a avea birou complet deschis, care facilitează interacţiunea între angajaţi, un spaţiu în care să poţi să te aşezi oriunde cu laptopul, cu telefonul şi cu o cafea, nu neapărat pe un scaun de birou, ci poate pe o canapea confortabilă.

 

upc_SZL0832

Zona pentru lucru este organizată printr-o aşezare riguroasă a mobilierului. Cu alte cuvinte, am folosit birouri tip „bench”, pentru a separa vizual zona de lucru de celelalte zone, dar şi pentru a câştiga cât mai mult spaţiu pentru celelalte funcţiuni – zonele de reflecţie şi joacă. UPC încurajează lucrul de acasă pentru anumite departamente şi au adoptat sistemul de hot desking, ceea ce oferă un context de lucru mult mai flexibil. Unul dintre fundamentele colaborării cu echipa UPC a fost înţelegerea cerinţelor de spaţiu şi depozitare ale fiecărui departament în parte, astfel încât să asigurăm funcţionarea optimă a spaţiilor propuse, precum şi menţinerea armoniei, curăţeniei şi ordonării spaţiului de birouri pe tot parcursul timpului de utilizare.

 

upc_SZL0624

Pe lângă garderobe, s-au construit şi aproximativ 600 de mici dulapuri pentru uzul personal al fiecărui angajat („lockers”) tocmai pentru că fiecare persoană care îşi desfăşoară activitatea în acest spaţiu să îşi păstreze locul de lucru curat. Meticulozitatea cu care am optimizat spaţiul existent a implicat proiectarea şi detalierea tenace a unui număr impresionat de corpuri de mobilier realizate pe comandă. În spiritul păstrării coerenţei întregului spaţiu, de altfel flexibil, am optat pentru identificarea fiecărui departament cu propria culoare din gama personalizată UPC.

 

upc_SZL0635

În ceea ce priveşte spaţiul pentru reflecţie şi colaborare, fiecare departament are un coffee point şi o zonă pentru întâlniri informale, iar minispaţii de întâlniri („meeting pods”) pentru conferinţe telefonice şi cabine telefonice („phone booths”) pentru convorbiri private sunt prezente constante pe fiecare nivel.

 

upc_SZL0609

Există peste 20 de săli de meeting programate prin intranet pentru organizarea întâlnirilor, dar şi săli special amenajate pentru brainstorming şi un „quiet room”.

 

upc_SZL0847

Spaţiul pentru joacă este prezent pe fiecare etaj prin amenajarea unei zone vaste de relaxare, în care membrii echipei de lucru pot alege să citească o carte sau o revistă din bibliotecă, să se joace pe consolele UPC, să urmărească un program TV sau să socializeze cu colegii. De multe ori, spaţiile de relaxare sunt propuse şi folosite ca spaţii de lucru sau întâlniri chiar de către CEO, atmosfera informala fiind considerată benefică pentru stimularea interacţiunii şi a creativităţii.

 

upc_SZL0720

De asemenea, cafeterii cu concepte diferite se regăsesc pe cele 3 nivele diferite, amenajate astfel încât să arate ca un bistro trendy, pentru a-i introduce pe angajaţi într-o altă atmosferă decât cea de birou în timpul pauzei de masă.

 

upc_SZL0709

În fiecare dintre cele trei cafeterii unul dintre pereţi este decorat cu o tablă de scris pe care angajaţii sunt încurajaţi să scrie reţete şi recomandări despre mâncare sănătoasă şi remedii naturale.

Am acordat atenţie specială acusticii, vitală într-un birou tip open space. Corpurile de iluminat au abajururi din fetru fonoabsorbant localizate deasupra birourilor pentru reducerea zgomotului de fundal, iar partiţiile din materiale fonoabsorbante sunt poziţionate la semiînălţime între birouri. În sălile de meeting din sticlă am ales să capitonăm unul dintre pereţi cu fetru fonoabsorbant, iar mobilierul din spaţiile pentru întâlniri informale şi convorbiri telefonice a fost proiectat cu forme speciale, combinate cu  ţesături fonoabsorbante.

 

upc_SZL0798

Pentru echipa I Love Colours Studio, proiectul a fost o provocare din mai multe puncte de vedere: timpul relativ scurt de proiectare şi implementare (aproximativ 10 luni), menţinerea comunicării permanente cu echipa UPC şi cu colaboratorii din Ungaria în pofida distanţei (cu toate că toate prezentările şi şedinţele cu clientul s-au făcut la Budapesta, toate întâlnirile „pe şantier” cu antreprenorul şi project managerul s-au concretizat prin skype) şi, nu în ultimul rând, înţelegerea funcţionării şi chiar reorganizarea lucrului în cadrul departamentelor şi la nivel interdepartamental.

 

upc_SZL0793

Clientul apreciază că „există o energie pozitivă în întregul birou, o stare de bine insuflată de fiecare dată când mă aflu în birourile din Ungaria”. Reacţiile sunt măgulitoare, pe măsura efortului şi energiei care ne-a motivat: „după ce am lucrat în numeroase birouri UPC Liberty, inclusiv la Virgin Media, pot spune că acesta este de departe cel mai bun spaţiu de lucru. Nu doar pentru că este nou şi organizat extraordinar, ci şi pentru că felul în care stimulează colaborarea şi mai bună interacţiune dintre oameni este remarcabil”.

 

upc_SZL0691

Interior Design: I Love Colours Studio
Autor: Alexandra Henry Zabunov
Coautor: Ioana Corbu
Colaboratori: Alexandra Creţu, Amalia Țucă, Elena Neagu
Project Manager: CBRE Budapest
Antreprenor: AIG Lincoln Budapest
Decor Floor– distribuitor in Romania a mochetei Miliken

Sari la conținut