Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

HUMAN SCALE – proiectul care va reprezenta România la Bienala de Arhitectură din Veneția 2025

Suntem mândri de colega noastră, Cosmina Goagea, co-fondatoare Zeppelin și curatoare în cadrul echipei care a câștigat, în urma concursului organizat de UAR, Ministerul Culturii & ICR, organizarea Pavilionului românesc la Bienala de arhitectură de la Veneția. Felicitări tuturor!

Uniunea Arhitecților din România a anunțat că în urma jurizării proiectelor înscrise la Concursul național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 19-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, și a evaluării celor trei proiecte finaliste, a fost desemnat câștigător, cu un punctaj de 91,14, proiectul HUMAN SCALE.

Conform motivării, Comisia de selecție a apreciat proiectul „Human Scale” pentru „abordarea unei teme mai rar analizate în arhitectura contemporană, dar atât de esențială de-a lungul istoriei arhitecturii, și anume desenul de arhitectură, care s-a desprins din artele plastice, ca instrument de comunicare a proiectelor și care a avut o evoluție independentă, mai ales începând cu secolul al XX-lea. Explorarea desenului de arhitectură ca formă de gândire și conectarea acestuia cu temele modernității și post-umanismului subliniază relevanța unei arhitecturi centrate pe oameni și pe conexiunile lor esențiale cu spațiul. Expoziția studiază zona de suprapunere dintre artele vizuale și arhitectură, printr-un dialog între desenele arhitecților români din secolul al XX-lea și opera artistului Vlad Nancă, cunoscut pentru lucrările lui care prelucrează elementele și detaliile arhitecturii construite din a doua parte a secolului trecut, folosind de asemenea ca puncte de referință și de limbaj desenele de arhitectură ale arhitecților aceleași perioade. Ambele spații expoziționale prezintă o colecție impresionantă de desene de arhitectură semnate de arhitecți români celebri moderni și contemporani. Prin jocul subtil dintre siluetele umane, umbrele vizitatorilor și spațiile translucide, proiectul transformă pavilionul într-un loc viu, în care umanitatea devine protagonistul principal al unui discurs despre intuiție, memorie și perspectivă. Explorarea desenului de arhitectură ca formă de gândire și conectarea acestuia cu temele modernității și post-umanismului subliniază relevanța unei arhitecturi centrate pe oameni și pe conexiunile lor esențiale cu spațiul.”

Comisia de selecție a urmărit, în acordarea punctajelor, aceste criterii:

– unitatea conceptului pentru ambele spații;

– fezabilitatea proiectului: posibilitatea de realizare practică (montare, demontare și transport) și încadrarea în bugetul estimat (raportul între costurile estimate și rezultatele așteptate;

– relevanța/oportunitatea costurilor propuse pentru implementarea proiectului);

– strategia de promovare a proiectului în cadrul Bienalei și în afara acesteia.

 

Mai multe informații, pe site-ul UAR.

Sari la conținut