revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Holcim Awards 2011 Europa

La fiecare 3 ani, doua milioane de euro sunt pusi la bataie de Holcim Foundation pentru promovarea proiectelor inovative si sustenabile din toata lumea, in cadrul Holcim Awards.

Editia de anul acesta a evidentiat, in premiera, si Romania, care a furnizat un numar record de proiecte, clasandu-se pe a treia pozitie (dupa Spania si Italia) la participari: 58 de inscrieri, adica 10% din numarul total de propuneri venite din regiunea Europa (572). Aceasta crestere a interesului pentru concepte si viziuni sustenabile e imbucuratoare in sine (de patru ori mai multe inscrieri ca la editia anterioara) si parea sa prefigureze vestile bune de la gala de premiere din septembrie de la Milano. Dar, daca la cantitate suntem fruntasi, la calitate laurii se mai amana: din cele 10 premii si mentiuni speciale care au fost acordate proiectelor europene, Spania si Germania s-au evidentiat primind cate trei iar Franta, Olanda, Elvetia si Marea Britanie cate unul.

Aur: Flussbad
autor: Tim Edler / Germania

Un proiect de revigorare urbana prin care un brat al raului Spree din centrul istoric al Berlinului e transformat intr-o imensa piscina naturala (echivalentul a 17 piscine olimpice), oferind un excelent spatiu public de recreere pentru rezidenti si turisti.

Juriul a apreciat „impactul direct si extrem de puternic asupra calitatii vietii urbane dintr-o zona care fusese, pana acum, neglijata. Ideea de-a oferi publicului o astfel de facilitate e convingatoare, fezabila si usor transferabila, fiind completata de un concept ecologic care furnizeaza apa potabila si de un design simplu, respectuos adaptat la contextul istoric si cladirile adiacente. Un excelent exemplu pentru ce ar putea fi facut in zonele urbane cu o bogata traditie si mostenire culturala si unde nevoile publicului local au fost neglijate“.

 

 

Argint: Oostcampus
autor: Carlos Arroyo, Spania

Proiectul, initiat de edilii orasului belgian Oostkamp, propune regenerarea unei foste fabrici Coca-Cola, o suprafata de 4 hectare urmand sa gazduiasca o noua primarie si-un centru civic.

Pe langa sustenabilitatea constructiei, juriul a remarcat si „sustenabilitatea sa sociala, datorita procesului participativ de planificare, un exemplu extraordinar de transparenta in arhitectura guvernamentala. In plus, concepte simple dar inteligente de infrastructura tehnica ce includ organizarea spatiului in functie de zonele termice (asa-numitele „thermal onion“) pentru reducerea consumului de energie, si implementarea eficienta a iluminatului natural printr-un semineu solar si sistem patio. Un proiect foarte convingator: efect maxim cu interventii tehnice si investitii financiare minime.“

 

 

Bronz: Parco Solare Sud – Nests for European Snowbirds
autor: Philippe Rizzotti, Franta

Dezvoltarea unei autostrazi noi in sudul Italiei, menite s-o detroneze pe cea din anii 1960/70, si viaductele aferente, a deschis o varietate de posibilitati de reciclare a infrastructurii abandonate.  Proiectul de fata propune o convertire sensibila a viaductelor in locuinte verticale dedicate pensionarilor europeni atrasi de clima blanda si uluitoarele peisaje cu vedere la Marea Tireniana.

Juriul a apreciat propunerea drept un model excelent de transformare inteligenta a unei structuri existente, oferind noi oportunitati economice unei regiuni pana acum neglijate.
 

 

 

Photos© Holcim Foundation

Sari la conținut