Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Hanul Gabroveni – gazda expoziției centrale Romanian Design Week 2015

15-24 mai 2015 – București

Expoziția centrală a celei de-a treia ediții Romanian Design Week va fi găzduită de un centru cultural-artistic, recent renovat de către ARCUB, ce va deveni un nod creativ important în centrul vechi al Bucureștiului. habul gavroveni -1

Situat între străzile Lipscani și Gabroveni, Hanul Gabroveni devine o declarație de respect față de trecutul orașului. Străzi ce erau odată recunoscute pentru activitățile loc comerciale, devin puncte de reper și adresa unui spațiu cultural, care are avantajul de a se afla la intersecția acestor istorii și mărturii.

 

Hanul Gabroveni 2

Romanian Design Week este găzduit de ARCUB la Hanul Gabroveni în contextul unui proiect de anvergură – Bucuresti MEMORIA | EXPLORAREA | IMAGINAREA Orasului, proiect ce lansează candidatura orașului București la titlul de Capitala Europeană a Culturii 2021.

 

inaugurare-Hanul_Gabroveni-marineci-ARCUB-

 

A doua etapă – EXPLORAREA (15 mai – 15 iulie) – constă în redescoperirea orașului așa cum este el reflectat astăzi  prin ochii locuitorilor săi.

 

Hanul Gabroveni -3

Attila Kim este cel care va semna și anul acesta arhitectura expoziției centrale din Hanul Gabroveni.

 

Olanda – țara invitată a RDW 2015

Romanian Design Week se îmbogățește anul acesta cu o dimensiune internațională, menită să pună în context ce se întâmplă în comunitatea de design din România și să adauge un nou strat pe componenta educațională a proiectului. Olanda este țara invitată în cadrul acestei ediții, cu sprijinul Ambasadei olandeze din România. Aceasta va fi reprezentată pe parcursul celor 10 zile prin expoziții și workshop-uri susținute de diverși designeri olandezi în expoziția centrală de la Hanul Gabroveni. Pe lângă cele ce vor avea loc aici, va exista și un circuit al companiilor olandeze din România.

În programul Romanian Design Week de anul acesta vor participa și alte țări din Europa precum Austria, Cehia, Suedia și Norvegia. Invitații străini vor susține conferințe, dezbateri sau vor derula proiecte pe parcursul zilelor de eveniment.

Tema asumată de către organizatorii Romanian Design Week și curatorii săi este de a căuta cele mai bune proiecte apărute de la ultima ediție până în momentul de față în domeniile Arhitectură, Design interior & Urbanism; Fashion; Graphic design, Ilustratie & Branding; Lifestyle și Design de produs.

Ediția 2015 reunește din nou șase reprezentanți ai industriilor creative în board-ul de consultanți care se vor ocupa de selecția lucrărilor din expoziție – Adrian Soare – Arhitect Partener SYAA, Ovidiu Hrin – graphic designer, Domnica Mărgescu – director de modă Elle, Maurice Munteanu – editor de modă Elle, Mihai Gurei – Creative Director și Owner Intro și Attila Kim – arhitect.  

Save the date_RDW

Peste 50 de evenimente colaterale

La fel ca și anii trecuți, Romanian Design Week va include și evenimente în locații colaterale. Astfel, pe parcursul celor 10 zile se vor desfășura peste 50 de proiecte, expoziții sau workshop-uri. Pentru a veni în ajutorul publicului, The Institute lansează aplicația Romanian Design Week, disponibilă atât pe sistem Android, cât și pe IOS. Aceasta va permite utilizatorilor să caute, filtreze și sorteze evenimentele pentru a își personaliza traseul. Fie că sunt interesați de expoziția centrală sau de o locație colaterală, vizitatorii vor găsi în aplicație toate informațiile necesare.

Dacă prima ediție Romanian Design Week și-a propus să definească domeniile designului și să arate lucrări și proiecte care demonstrează și surprind cel mai bine trăsăturile acestora, iar la ediția din 2014 am văzut o radiografiere foarte amplă a situației și atmosferei actuale din industriile creative din România, cred că anul acesta ne putem aștepta la o aprofundare și la o sedimentare a discursurilor pe care designul le poate genera. Va fi o ediție care se va focusa pe proiecte recente, relevante și actuale și sunt încântat că voi semna și anul acesta arhitectura expoziției centrale” – Attila Kim.

Cele două ediții trecute au implicat peste 200 de designeri români și au prezentat peste 500 de lucrări. Gazda expoziției centrale din primul an a fost Palatul Știrbei, iar în cel de-al doilea an Palatul Camerei de Comerț. Pe lângă locația principală, pe parcursul Romanian Design Week au avut loc și evenimente colaterale. Iar dacă în 2013 au existat 38 de locații secundare, în 2014 numărul acestora s-a dublat.

Am creat Romanian Design Week pentru a veni în sprijinul designului românesc de valoare și de a îl face cunoscut atât pe plan național, cât și internațional. Ne-am dorit să oferim un context care să faciliteze nașterea unui dialog educativ și a unui liant între creativi din diverse industrii conexe designului. Numărul neașteptat de mare al vizitatorilor, pe de-o parte, și, pe de altă parte, numărul mare de participanți care crește de la ediție la ediție ne confirmă faptul că suntem pe drumul cel bun“ – Andrei Borțun, CEO The Institute.

Un proiect al The Institute, Romanian Design Week este un eveniment anual care promovează designul românesc contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic și cultural. Este primul proiect dedicat în întregime designului românesc, care se adresează atât publicului, cât și profesioniștilor.

 s

romaniandesignweek.com

Sari la conținut