Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Halele Carol – începutul

Text: Constantin Goagea
Foto: Silviu Dancu, Meta van Drunen

Ați fost la vreun eveniment sau măcar ați auzit despre proiectul Halele Carol, sau cel puțin știați clădirile industriale: fostul ansamblu Wolf, fosta Steaua Roșie și acum Hesper S.A? De mai bine de doi ani, Zeppelin în parteneriat cu Hesper lucrează la un model de recuperare a acestor clădiri spectaculoase construite în 1887. Doi ani de documentare la fața locului în Olanda, Norvegia, Germania și Rusia despre cum se poate transforma un astfel de loc, întâlniri și discuții, planuri de afaceri, strategii și, nu în cele din urmă, acțiune.

După conferințele și party-ul cu care anul trecut am deschis în mod oficial locul ca spațiu pentru evenimente, s-au întâmplat aici 10 concerte de muzică electronică sau rock, gale de premiere, iar acum urmează târguri de design sau de artă, petreceri și lansări diverse. Plus proiectul nostru susținut de fondurile EEA Grants.

Dar, până la urmă, ce vrea să fie proiectul Halele Carol?

Proiectul nostru înseamnă o transformare pas cu pas în spații pentru industrii creative și evenimente, care să prezerve identitatea arhitecturii industriale și toată patina istorică a locului. Proiectul este o inițiativă culturală și a pus un nume nou locului, fără să se revendice de la numele anterioare, dar e o istorie pe care o respectăm și de care suntem conștienți.

Ceea ce ne-am propus este să deschidem un loc cu semnificație pentru zona de sud-vest a orașului, (poate nu cea mai densă în activități și oferte de timp liber), să construim o platformă care să aducă diversitate de programe și un conținut cultural viu, activ în Parcul Carol, atât rezidenților din apropiere, cât și multora dintre grupurile active din oraș. Un loc căruia vrem să-i redăm comunitățile, iar comunităților, un loc.

Fosta colină cu viță-de-vie, aria respectivă s-a transformat acum mai bine de 100 de ani în cel mai avangardist loc urban, reflectând ambițiile pentru progres tehnologic și schimbare socială ale țării. Parcul construit ca expoziție internațională, muzeul tehnicii, prima stație de tren din București, observatorul astronomic și multe alte puncte din zonă făceau ca acest sit să fi fost odinioară un punct de întâlnire, distracție şi dinamică urbană.

 

_Halele Carol dinspre Parcul Carol

Fondurile EEA Grants
În anul 2014, în urma participării la concursul pentru fonduri EEA Grants, Zeppelin câștigă o finanțare pentru un proiect de design și artă în spațiile grădinii Halelor Carol. Partenerul strategic al proiectului este USF din Bergen (Norvegia), un centru pentru artă care s-a dezvoltat în mod spontan și organic, devenind din fabrică de sardine un hub cultural.

Landscape design la Halele Carol
Zeppelin va colabora în acest proiect cu trei artiști și un arhitect din Norvegia, pentru a crea cinci instalații în acest spațiu, comentând și relfectând valoarea și istoria locului, legătura dintre situl industrial și parc. Ne-am propus un element comun, să lucrăm, în principiu, cu lemn, un material pentru care există o tradiție meșteșugărească și arhitecturală în ambele țări. În procesul de creație ne propunem să investigăm posibilitățile pe care lucrul pe platforme digitale ni-l poate facilita.

Primii pași în proiect au început deja la București, având loc un prim workshop comun între curatori, designeri, arhitecți, artiști implicați și experți în arhitectura industrială românească.

Evy Sorensen, director de comunicare al USF și co-curator al proiectului, a văzut din primul moment oportunitatea de a începe un proiect de anvergură socială și culturală aici în București, așa cum s-a întâmplat la USF acum câțiva ani. I-a plăcut ideea și ni s-a alăturat entuziastă: „Arta și cultura sunt activități foarte sustenabile, cum nici o alta nu poate fi. A imprima unui loc ca acesta o astfel de direcție este, de fapt, singura formă de reintegrare urbană și socială. Există un vocabular al locului la care vă invit să reflectăm împreună: un loc de întâlnire, echitate civică, spirit al comunității, cronologie și tranziție, diversitate”.

P1140227

Halele Carol reprezintă un proiect de pionierat în București, ce pune problema spațiilor industriale ca o componentă valoroasă pentru oraș și aducând în prim-plan un nou tip de colaborare între sectorul antreprenorial și cel cultural, colaborare care poate fi sustenabilă și eficientă.

Participanți workshop: Irina Iamandescu, Meta van Drunen, Constantin Goagea, Cosmina Goagea, Ștefania Ferchedău, Livia Morega, Ștefan Ghenciulescu, Joep de Roo
Evy Sorensen, Finn Eirik Modahl & Arne Revheim, Marit Justine Haugen, Erlend Blakstad Haffner.

 

Sari la conținut