Grupul de Inițiativă Civică Floreasca: Parcul Verdi vs. Parcul Verdi PMB

În legătură cu comunicatul Primăriei Municipiului București din 9 august 2016

Grupul de Inițiativă Civică Floreasca este o inițiativă informală cu aproape 1.500 de susținători, ce militează pentru conservarea spațiilor verzi dintre blocuri și a parcurilor din cartierul Floreasca, pentru conservarea caracterului rezidențial al cartierului precum și pentru înființarea unui centru cultural comunitar. Această luare de poziție apare în contextul în care o bucată din ceea ce ar fi trebuit să fie Parcul Verdi a fost scoasă la vânzare săptămâna trecută pe site-ul OLX, chiar dacă zona respectivă apare în actele oficiale cu calificativul V1, adică zonă verde, neconstruibilă.  În aceste condiții, Grupul Floreasca aduce la cunoștinta publicului următoarele:

    1. În data de 11 martie 2016, Grupul de Inițiativă Floreasca a depus la registratura Primăriei Municipiului București sub nr. 1403811, Petitia Verde de Verdi, prin care solicita repunerea parcului în domeniul public și redarea lui către comunitate. Petiția a fost semnată de 1.537 de persoane în online și offline. La această Petiție, PMB nu a emis niciodată un punct de vedere oficial și nici nu a răspuns niciodată solicitărilor noastre de a fi primiți în audiență și de a discuta.

Grupul de initiativa civica floreasca - protest 2 aprilie

    2. Comunicatul PMB nu precizează ca imobilul cu nr. cadastral 228761 este de fapt un imobil teren de 11.896 mp adică 1,1896 ha, în schimb menționează că Parcul Verdi al PMB are 6.246 mp adica 0,6246 ha, adică o mică bucățică rămasă din cele 5,6 ha ale întregului Parc Verdi. Așadar PMB vorbește de fărâma rămasă din Parcul Verdi (pe care l-am numi Parcul Verdi PMB), pe care nu se poate construi nimic, dar omite grosul parcului (adevăratul Parc Verdi) ce a fost retrocedat pe bucățele și care face, de fapt, obiectul vânzării pe bani grei pentru investiții imobiliare sălbatice.
    
Deci informația ce nu ni se furnizează este cum suprafața Parcului s-a redus de la 5,6 ha la mai puțin de un hectar și mai ales cum s-a putut construi în contextul acelorași prevederi ale PUG citate de PMB în Comunicat, prin care în același timp PMB ne asigură că parcul ar fi în afara oricărui pericol.

    3. Parcul Verdi avea inițial o suprafață de 17 ha. În urma retrocedărilor din anii 90, zona dintre str. Gheorghe Țițeica și Strada Barbu Văcărescu care era tot parc, este acum o suprafață de teren construită cu acte „în regulă“, în contextul acelorași prevederi ale PUG.

    Ceea ce trebuie reținut din Comunicatul PMB este anunțul șocant că PARCUL VERDI ARE SUPRAFAȚA DE … 0,6 HA !!!, fiindcă restul de 5 ha sunt proprietate privată. Aceasta în condițiile în care actualul primar al sectorului 2 enumera, în urmă cu 5 luni, printre obiectivele principale în campania electorală, inițierea Planului Urbanistic Zonal Floreasca – un „cartier tip grădină.” Probabil că grădină betonată, ne gândim noi, luând în calcul informațiile furnizate de către PMB.

    
* Foto: imagini de la protestul din 2 aprilie 2016 – Marș verde pentru cartierul FLOREASCA: Parcul Verdi – Halele Ford

 

Protest Parcul Verdi - 2 aprilie
Fb Grupul Floreasca /grupulfloreasca.wordpress.com

Sari la conținut