Marș verde pentru cartierul FLOREASCA: Parcul Verdi – Halele Ford

Sâmbătă, 2 aprilie 2016, 11.00 – 13.00
    
Grupul de Inițiativă Civică Floreasca organizează, în data de 2 aprilie 2016, un marș de protest ce are ca scop sensibilizarea autorităților publice cu privire la dezvoltarea urbană haotică din cartierul bucureștean Floreasca.
Evenimentul va avea loc între orele 11 și 13 și se va derula pe traseul Parcul Verdi (punct de întâlnire Str. Verdi colț cu Bv. Barbu Văcărescu) – Str. Chopin – Str. Garibaldi – Str. Bizet – Str. Ghiță Pădureanu – Calea Floreasca – Lacul Floreasca – Halele Ford/Automatica (punct terminus).

Printre motivele principale ale acestei acțiuni de protest, organizatorii și participanții la marș menționează:

  • Salvarea identității cartierului Floreasca.
  • Stoparea dezvoltării urbane necontrolate din ultimii ani.
  • Absența unei consultări publice reale legate de construcțiile preconizate sau deja ridicate în perimetrul cartierului.
  • Consecințele nefaste pentru cartier în particular, precum și pentru orașul București în general.

În ultimii cinci ani, zona din nordul cartierului Floreasca a cunoscut o dezvoltare explozivă. Aceasta a generat probleme majore de trafic și de mediu în cartier și în zonă. Administrația locală nu a realizat nici un demers important de soluționare a problemei – locuitorii suportă deja consecințele nefaste ale dezvoltării necontrolate (poluare crescută, infrastructură insuficientă, grad de comfort urban scăzut).

Odată cu realizarea construcțiilor propuse în Calea Floreasca, nr.159-165 (4 blocuri turn de 105 m și 75 m în imediata vecinătate a Halelor Ford – monument istoric de clasa A), precum și a altor blocuri în Parcul Verdi și în zona Lacului Floreasca, traficul (cu o medie de 1.500 mașini pe zi la ora actuală), va crește în continuare, punând în pericol inclusiv accesul rapid către cel mai mare centru de urgențe medicale din România, Spitalul Floreasca. La fel și impactul negativ asupra mediului, asupra infrasctructurii deja insuficiente și, în final, a calității vieții locuitorilor, actuali proprietari, dar și chiriași, din cartierul Floreasca și zonele învecinate.

 

15196_3_FLOREASCA 3-1000

Participanții la marș vor solicita spre consultare publică studiile de fundamentare culturală, istorică și socio-demografică ce au stat la baza acordării PUZ-ului inițial pentru clădirile mai sus menționate. Această solicitare are la bază poziţia strategică atât a Halelor Ford, cât și a Parcului Verdi, conexiunea cu centrul oraşului, caracterul dintotdeauna rezidenţial al zonei, actuala absenţă a unor funcţiuni culturale în cartier.
 

Hala Ford

De asemenea, cu această ocazie va continua strângerea de semnături pentru cele două petiții inițiate de Grupul de Inițiativă Civică Floreasca, “Verde de Verdi”, respectiv “Salvați Halele Ford”.  Evenimentul se va încheia cu un lanț uman, în jurul Halei Ford/Automatica, de pe Calea Floreasca.

Cei care doresc să se alăture acestei acțiuni civice sunt îndemnați să poarte un obiect de îmbrăcăminte verde, culoarea identitară a cartierului Floreasca.

Pentru detalii și confirmarea participării:
grupulfloreasca@gmail.com /Fb Grupul Floreasca /grupulfloreasca.wordpress.com

Fb event

Afis Mars Floreasca

1