Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Ghidul de bune practici pentru lucrul în muzee cu refugiații

La 11 luni de la lansare, proiectul Open Museums Open Hearts, conceput și coordonat de Asociația culturală Câte-n lună și-n mansardă, se apropie de final. Odată cu încheierea activităților dedicate adolescenților refugiați din Ucraina, Asociația a lansat „Ghidul de bune practici pentru lucrul în muzee cu refugiații”.

Ghidul conține recomandări pentru dezvoltarea de proiecte cu și pentru refugiați în muzee, o perspectivă de ansamblu asupra muzeelor ca rețele de suport pentru acest grup vulnerabil, abordări în lucrul cu aceștia, exemple de bune practici, probleme specifice și potențiale soluții pentru integrarea refugiaților în comunitățile locale prin intermediul culturii.

Concluziile principale ale ghidului pornesc de la felul în care evenimente precum războiul din Ucraina și fenomenul migrației au schimbat modul în care muzeele își creează programele educaționale și se poziționează ca centre de lucru cu grupurile vulnerabile și comunitățile marginalizate.

În ultimul an de activitate, în cadrul proiectului Open Museums Open Hearts, patru muzee din București au devenit spații de explorare, învățare și conectare pentru refugiații din Ucraina. Au avut loc patru tururi ghidate, 26 de ateliere, patru instalații artistice sub forma unor monumente, trei expoziții de artă, proiecții de film și evenimente de recreere ce i-au ajutat pe adolescenți să se împrietenească cu cultura locală și să descopere orașul București.

În cadrul proiectului, experiența profesională a refugiaților a generat oportunități pentru reluarea activității profesionale. Astfel, persoane cu experiență în organizarea și coordonarea de ateliere de creație, realizarea de fotografii sau cu studii în managementul cultural au devenit parte din echipă și au contribuit la organizarea atelierelor pentru adolescenți și a pregătirii expozițiilor de la Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Municipiului București și librăria Seneca AntiCafe.

O altă concluzie prezentă în ghid privește importanța poveștilor personale pe care refugiații le pot împărtăși în cadrul unui proiect cultural desfășurat în muzee. Open Museums Open Hearts a adus în prim-plan istoriile personale ale tinerilor refugiați ucraineni în cadrul expoziției „Împreună. Jurnal pe sărite”, deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român între 21 martie și 9 aprilie 2023 și itinerată în prezent la Biblioteca Metropolitană București. Aceștia au folosit tehnica gravurii în sticlă, a picturii și a modelajului în lut pentru a-și exprima dorul de casă și aspirațiile pentru viitor.

A treia abordare în lucrul cu refugiații în instituțiile de cultură se referă la crearea de spații pentru exprimarea artistică. Astfel, în martie 2023, au fost organizate trei expoziții, două dintre ele fiind amenajate la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu – și, respectiv, la Muzeul Național al Țăranului Român. În 2022, tinerii au creat patru monumente ce au fost amplasate în patru muzee din București.
Ghidul de bune practici pentru lucrul în muzee cu refugiații a fost lansat în cadrul unui eveniment online la care au participat specialiști din muzee, manageri culturali, specialiști din ONG-uri, artiști și alți operatori culturali. Speranța Asociației culturale Câte-n lună și-n mansardă este că muzeele din toată țara vor găsi o sursă de inspirație în acest ghid pentru a concepe și a implementa propriile proiecte cu și pentru refugiați.

Puteți descărca și citi ghidul complet aici.

 

 

Despre Open Museums Open Hearts

Pe 20 iunie 2022, chiar de Ziua mondială a refugiatului, se lansa proiectul Open Museums Open Hearts, implementat de Asociația culturală Câte-n lună și-n mansardă, în parteneriat cu patru muzee din București – Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Municipiului București și Muzeul Național al Literaturii Române. Proiectul a fost conceput cu scopul de a susține nevoile reale ale adolescenților ucraineni prin cultură și prin crearea unei rețele de sprijin.

Până în prezent, peste 350 de adolescenți ucraineni au participat la programele de educație non-formală și de recreere în cadrul proiectului „Open Museums Open Hearts” în perioada iunie 2022 – aprilie 2023. Dintre activitățile organizate în cadrul celor patru muzee, amintim patru proiecții la Cinema Muzeul Țăranului a două filme ucrainene – „Stop Zemlia”, în regia Katerynei Gornostai, și documentarul „Ivan’s Land”, realizat de Andrii Lysetsky, ambele câștigătoare a numeroase premii internaționale, precum și 26 de ateliere de introspecție urbană, de jocuri și animație socio-educativă, ateliere de teatru de umbre și de păpuși, atelier de modelaj în lut, de pictură pe sticlă, atelier de storytelling și ateliere de realizare a hărților, realizate de 14 educatori culturali și artiști români, dar și de origine ucraineană. În lunile octombrie – noiembrie 2022, tinerii ucraineni au primit provocarea de a fi creatorii unor lumi noi și au realizat patru monumente alături de artiști români. În luna martie a acestui an, aceștia au participat la crearea unor expoziții de artă coordonate de artiste din România și Ucraina ce au fost expuse în două muzee din București și într-o librărie.

Asociația culturală Câte-n lună și-n mansardă va continua eforturile de integrare a refugiaților din Ucraina cu ajutorul culturii prin lansarea unui nou proiect ce se va desfășura în următoarele șase luni. Prin aceste eforturi, Asociația își propune să contribuie în mod consistent și consecvent la integrarea adolescenților în comunitatea locală.

Finanțat prin programul „În Stare de Bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, proiectul Open Museums Open Hearts își propune integrarea comunitară prin cultură și crearea unei rețele de sprijin reciproc, atât pentru tinerii cu vârste între 12 și 18 ani, cât și pentru artiștii și operatorii culturali ucraineni, prin derularea unor programe culturale și de educație non-formală.

Sari la conținut