17 noiembrie – 10 decembrie 2015 @ U.A.U.I.M – Facultatea de Arhitectură, București
Deschidere – 17 noiembrie; prelegere – ora 17:00, în Sala Frescelor, cu arhitectul și dulgherul Martin Bereuter pe tema „Artizanatul ca parte a procesului architectural din Vorarlberg“; vernisaj – ora 18:00
Vorarlberg este cel mai vestic stat federal al Austriei și, în același timp, statul cu cea mai mică suprafață, în care locuiesc aproximativ 375.000 de persoane. În ciuda dimensiunilor reduse, în ultimele cinci decenii au luat naștere în zonă un număr impresionant de lucrări arhitectonice de o calitate deosebită. Specialiștii au ajuns să vorbească din acest motiv despre unul dintre cele mai de seamă fenomene europene arhitecturale.
Expoziția „Getting Things Done“ își propune să prezinte dintr-o perspectivă critică evoluția și starea actuală a culturii arhitecturale din Vorarlberg. Accentul se pune în special pe contextul specific al acestei arhitecturi precum și pe temele care depășesc cadrul regional de dezvoltare.
Cultura arhitecturală se raportează, printre altele, la cunoaștere, care este, la rândul ei, o consecință a acțiunilor și experiențelor practice nemijlocite. Din acest motiv, expoziția urmărește, sub forma unor interviuri, devenirea celor care, indiferent de rolul asumat, au contribuit sau contribuie încă la evoluția arhitecturală a statului Vorarlberg. Proiectele selectate pentru expoziție nu se remarcă doar prin calitatea lor arhitecturală deosebită, ci prezintă, în același timp, modul în care sunt reconciliate efectele unei globalizări rapide și aproape omniprezente în toate domeniile vieții cu provocările locale specifice, fără a cădea în capcana tradiționalismului sau a regionalismului conventional.
Expoziția se axează pe 5 domenii tematice: Regândirea mediului, Obiecte ale dorinței, Trai inteligent, Muncind și învățând, Artă și construcții. Această structură tematică facilitează observarea variabilității tipologice sau a corespondențelor din punct de vedere functional sau formal. Caracteristica principală a pragmaticii definite de contextual specific reiese din reiterarea unui fenotip architectural local recognoscibil, care urmează în mod analog principiile compoziționale locale adaptate la condițiile cadru ale zonei de proveniență.
70 de suporturi de imagine prezintă peste 230 de proiecte și 700 de imagini care surprind activitatea fiecărui architect în parte. Pe partea din față apare o descriere detaliată a proiectelor, care include și planurile și fotografiile aferente. Pe partea din spate este prezentată geneza lucrării, cu ajutorul unor proiecte. Acestea plasează obiectul individual în contextul procesului de creație prin care a luat naștere.
Curator: Wolfgang Fiel. Text: Wolfgang Fiel și Winfried Nußbaummüller. Coordonator de proiect: Werner Grabher. Cercetare curatorială: Denizhan Sezer. Aranjament expozițional: Martin Bereuter și Wolfgang Fiel. Interviuri și fotografii: Gerhard Klocker. Grafică & Design: Clemens Theobert Schedler. Copyright: Wolfgang Fiel și Oficiul Guvernului de Land Vorarlberg