Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Generația Indoor: Locuința viitorului – locuința cu un climat interior sănătos

(a) Acest titlu poate părea surprinzător dacă ne gândim că previziunile asupra locuinței viitorului au fost întotdeauna foarte futuriste în materie de aplicații, tehnologii, materiale.
Însă, realitatea este alta decât percepția. Potrivit ultimului studiu YouGov despre riscurile „Generației Indoor” datat din 15 mai 2018, oamenii tind să creadă că petrec mai puțin timp în interior decât se întâmplă în realitate. Cifra reală arată că oamenii ajung să petreacă 90% din timp, adică mai mult de 21 de ore în spațiile închise.

Deși poluarea urbană este o problemă majoră, de cele mai multe ori calitatea aerului interior din clădiri și locuințe este neglijată sau, uneori, este considerată a fi superioară. Studiul dezvăluie informații alarmante despre ce se intâmplă în realitate, aerul interior ajungând să fie de până la cinci ori mai poluat decât cel din exterior (EPA, Arhus University, CBST) iar dormitoarele copiilor sunt una dintre cele mai poluate încăperi din întreaga casă (Danish Building Research Institute/Danish Eco Council/University of Copenhagen).

Mai grav este că acest fapt ajunge să ne influențeze sănătatea și starea generală. Locuințele în care locuim sunt de fapt medii create artificial, iluminate, ventilate, aerisite, încălzite sau răcite tot artificial. Ele ne despart de mediul natural și, de regulă, au o calitate scăzută a aerului, niveluri de iluminare naturală insuficiente, disconfort termic, iar toți acești parametri generează probleme de sănătate, precum astmul, depresia sau alergiile.

Astfel, locuințele noastre sunt cele care necesită o atenție aparte, climatul interior sănătos fiind cele care ne pot îmbunătăți modul de viață în viitor. Doar prin deschiderea ferestrelor de trei până la patru ori pe zi, evitarea arderii excesive a lumânărilor, uscarea hainelor în mediul exterior ori de câte ori este posibil (sau prin deschiderea unei ferestre dacă uscarea interioară este o necesitate), până la păstrarea ușilor închise la baie, ventilarea din exterior și reducerea utilizării produselor de curățare pe bază de substanțe chimice, toate acestea pot reduce considerabil nivelul poluanților prezenți în locuință.

De asemenea, trebuie să conștientizăm că în locuința viitorului, produsele inteligente și controlul de la distanță nu sunt singurele care ne pot îmbunătăți traiul zilnic, climatul interior sănătos fiind cel care surclasează orice altă cerință. Investiția în materiale de construcție calitative în timpul lucrărilor sau renovărilor, alegerea ferestrelor cu suprafețe vitrate corespunzătoare și ventilarea corectă sunt factori ce pot impiedica dezvoltarea umezelii și a mucegaiului, probleme care de cele mai multe ori au consecințe grave asupra sănătății noastre. De asemenea, o construcție corespunzătoare poate contribui la îmbunătățirea eficienței energetice, dar și la diminuarea facturilor indiferent de sezon.

Lumina naturală ocupă și ea un loc important în casele viitorului, venind în întâmpinarea nevoii de a beneficia de un mediu sănătos în interior fără prea mult efort. Știm că lipsa luminii naturale în locuință și nu numai poate atrage cu sine o multitudine de afecțiuni și consecințe asupra vieții noastre. Astfel, gradul de iluminare al locuinței devine un criteriu indispensabil în asigurarea unui mediu sănătos. Pentru a te asigură că lumina naturală este suficientă, împarte la 10 suprafața încăperii pentru a obține suprafața vitrată optimă de care ai nevoie.

Nu uita să aduci lumină naturală în fiecare încăpere, iar în cazul mansardei, trebuie să știi că ferestrele de mansardă oferă de două ori mai multă lumină decât cele verticale.
Pe lângă această caracteristică, orientarea ferestrelor de mansardă este la fel de importantă, astfel: spre sud vei beneficia de expunere directă la soare și mai multă căldură în interior în timpul anotimpului rece, iar spre nord vei obține mai puțină lumină naturală directă, dar încăperea va fi inundată constant de lumină. VELUX oferă o gamă variată de ferestre de mansardă cara garantează facturi mai mici la întreținere iarna, confort termic sporit în orice anotimp, dar și o ventilare optimă chiar și atunci când sunt închise.

Fie că este vorba de tuneluri solare, ferestre de mansardă sau ferestre pentru acoperiș terasă, VELUX are o soluție de iluminat natural pentru casa ta. Vezi care ți se potrivește.
Informează-te pe www.velux.ro și fii la curent cu noutățile!

velux.ro/indoorgeneration

fb.com/VELUXRomania

Sari la conținut