Expoziția FUSION – la frontiera dintre artă și știință

1 februarie – 5 martie 2019 @ Rezidența BRD Scena9 (str. I.L.Caragiale 32, București)
Vernisaj: vineri 1 februarie 2019, ora 19:00
Artiști: Saint Machine, Cătălin Crețu, Cosmin Haiaș, Sillyconductor

FUSION – primul proiect din România dedicat colaborării dintre creatori consacrați în domeniile artelor vizuale și sound design-ului și cercetători științifici se încheie cu o expoziție inovatoare, la frontiera între artă și știință.

În cadrul proiectului FUSION, cei patru artiști care au participat la programul de rezidențe artistice au avut acces la infrastructura și baza materială din laboratoarele a patru institute de cercetare de pe platforma Măgurele.

Scopul proiectului FUSION – rezidențe artistice în institute de cercetare – este acela de a pune în evidență modalitățile prin care artiștii și oamenii de știință pot valorifica puterea transformatoare a artelor pentru a înțelege complexitatea tehnologică a vremurilor pe care le trăim.

Saint Machine – a gândit instalația I, Human (în fotografii – detalii simulare) dedicată empatiei între oameni, pornind de la principiul de coerență a luminii laser. I, Human este un circuit de 4 măști interconectate care măsoară statusul emoțional al vizitatorilor prin colectarea datelor lor biometrice faciale și ritmul respirației. Când emoțiile celor 4 utilizatori sunt detectate de instalație ca fiind identice, atunci ei pot acționa o sculptură de lumină. I, Human este rezultatul colaborării între Saint Machine și cercetătorii de la Centrul de Tehnologii Avansate cu Laser (CETAL)

Cătălin Crețu – semnează instalația audio-vizuală PERSPECTRUM care aduce în senzorial ceea ce este imposibil de văzut, de auzit de simțit: particulele subatomice de energie înaltă, venite din cosmos de la mii de ani lumină. Cătălin Crețu a realizat o instalație complexă care propune un joc între micro și macro, între Universul subatomic și cel cosmic și aduce aceste două extreme în galeria de artă, la scară umană, la nivelul percepțiilor. Cătălin Crețu a colaborat pentru instalația PERSPECTRUM cu cercetătorii de la Institutul de Științe Spațiale și cei de la Centrul de Tehnologii Avansate cu Laser (CETAL) din cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației.

Cosmin Haiaș – Lucrarea I, Robot cuprinde 4 litografii la dimensiuni nanoscopice alături de o „entitate” sensibilă la contactul fizic cu oamenii. I, Robot reprezintă imaginea unei umanități care prin utilizarea primelor forme de inteligență artificială, manipulează și modelează lumea nanometrică sau interacționează cu modelele primare ale unor forme de viață artificială. Cosmin Haiaș a colaborat cu cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica și Tehnologia Materialelor,

Sillyconductor – prezintă Ondiocytherium – Le Tourbillon du Pakistan, o instalație de sunet care se autodistruge. Fascinat fiind de fenomenul Doppler și tehnica de Vibrometrie Laser și de tehnicile de îmbătrânire accelerată folosite de cercetorii de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Optoelectronică – INOE2000 pentru studiul suprafețelor picturale, Sillyconductor a imaginat un instrument sonor interactiv care se naște bătrân și se autodistruge.

La proiectul FUSION, alături de cei 4 artiști au fost implicați activ cercetătorii de la Institutul de Științe Spațiale, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Optoelectronică – INOE2000 și Centrul de Tehnologii Avansate cu Laser (CETAL) din cadrul Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației – INFLPR.

Proiectul FUSION – rezidențe artistice în institute de cercetare a fost inițiat de Mihaela Ghiță, redactor la departamentul Știință al Radio România Cultural.
Conceptul FUSION se bazează pe convingerea că trebuie să privim spre viitor pentru a provoca schimbarea prezentului.

FUSION – Rezidențe artistice în institute de cercetare – este un proiect organizat de Fundația9 în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte, coprodus de Rezidența BRD Scena9 și susținut de Samsung.

Fundația9
Inițiativă fondată și finanțată de BRD – Groupe Société Générale, Fundația9 susține, într-o manieră inovatoare, pregătirea unei noi generații prin programe de cultură și educație ce au rolul de a stimula spiritul critic și de a aduce noi perspective asupra lumii contemporane. Acțiunile noastre implică facilitarea accesului nemijlocit la cultură, contribuția la îmbunătățirea sistemului formal de educație, susținerea tinerei generații de creatori și implicarea activă a partenerilor și publicului larg în construcția și dezvoltarea unei societăți mai bune. Progamele actuale ale Fundației9 sunt: Rezidența BRD Scena9, Fondul de Cinema „Lucian Pintilie” și platforma de jurnalism Scena9.

Rezidența BRD Scena9
Este centrul cultural al Fundației9 – partener fondator BRD – Groupe Société Générale care dorește să contribuie la crearea de noi producții artistice, încurajează reflecția și dezbaterile legate de artă și cultura contemporană, atrage categorii diverse de public către domeniul artei contemporane.

 

 

*Fb event

Articol conex:

FUSION, primul proiect din România dedicat colaborării între artiști și cercetători științifici

Sari la conținut