Aceasta selectie propune 14 modele eficiente de recuperare – a unor spatii abandonate, a identitatii unui loc, a unor tehnici si obiceiuri bune, a relatiilor cu lumea – promovand astfel o cultura a activismului civic urban.
Proiectele sunt: Operatiunea Verona –Street Delivery / Fabrica de Pensule din Cluj / Club Electroputere, Craiova / The Ark – Centru de industrii creative, Rahova / Tibanesti – ateliere traditionale / 60 de biserici de lemn / Regenerare urbana – Axa Buzesti–Uranus / Ctrl S: Rosia Montana / Interventie urbana in Ferentari – Aleea Livezilor /Magic Blocks / Claca urbana / Fata de Mures / Interventii in spatiul public din Harghita / Rowmania & Canotca.
Expozitia aduce impreuna energiile, experientele, amintirile, intrebarile si perspectivele unor oameni care au inteles ca de ei depinde soarta locului in care traiesc.
Toate sunt proiecte independente, initiate de profesionisti ai orasului, grupuri de creatie, antreprenori sau organizatii non-guvernamentale: oameni care se asociaza liber in functie de o cauza comuna. Nu raspund nici unei comenzi, dar urmaresc rezolvarea unor situatii problematice, adesea de interes public imediat si vital. De regula, scurtcircuiteaza sistemele institutionale, iar unele, la un moment dat, se institutionalizeaza. Toate sunt proiecte pe termen lung si au parcurs deja cu succes cel putin o etapa, au punctat o victorie. Dincolo de scopul precis, punctual, toate isi propun insa sa functioneze ca un impuls pentru actiuni viitoare, sa reverbereze, ca modele valabile de practica; in timp, sa schimbe mentalitati.
Fiecare initiativa reuseste sa regenereze comunitatile locale existente, determinandu-le sa participe la actiuni din care vor beneficia toti, sau construieste alte comunitati propunand noi moduri de folosire a orasului. Ii provoaca pe oameni sa iasa din pasivitate si sa interactioneze – un prim si foarte important pas al procesului de activare. Mai mult decat interventia in sine, comunitatile castiga incredere in fortele proprii si-n faptul ca-si pot face singure viata mai buna.
Ne puteti gasi si pe Facebook.
Organizator: Asociatia Zeppelin
Cu sprijinul: Ordinul Arhitectilor din Romania, AFCN – Administratia Fondului Cultural National, ERSTE Stiftung, MNAC – Muzeul National de Arta Contemporana, Archis Interventions SEE, Lafarge
Parteneri media: Igloo, Arhitext, A10, Oris, Arhitekton, era 21, Spatiulconstruit.ro, Metszet, Decat o revista, Modernism, RFI, 24 fun, Cocor Media Channel, Observator cultural.