Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Explorând vârsta și corpul în dans. Ateliere și discuții deschise cu Andreea Novac și Fidelie Kalambayi

Proiectul All Sorts of Feelings dezvoltat de Asociația Developing Art continuă în luna mai cu cercetarea coregrafei Andreea Novac despre corp și vârstă, la Areal – spațiu pentru dezvoltare coregrafică și cu rezidența artistelor Alina Ușurelu, Cristina Lilienfeld, Alina Ușurelu, Anca Ușurelu, Siegmar Zacharias la AADK în Portugalia despre pierdere.

Andreea Novac a avut o prima rezidență de cercetare teoretică asupra conceptelor de vârstă și îmbătrânire la AADK Portugal în luna martie, când, în colaborare cu sociologa și cercetătoarea Fidelie Kalambayi, au explorat și chestionat categoriile și valorile asociate procesului de îmbătrânire pentru a provoca un dialog despre cum prezentăm, percepem, evaluăm și valorizăm vârsta.

Între 1 și 7 mai, Andreea Novac își continuă cercetarea, cu accent pe dimensiunea artistică. Pornind de la propriile sale experiențe (accidentări, așteptări nerealiste, interiorizate și asumate nediferențiat, presiune personală și profesională), de la o serie de întrebări legate de particularitățile dansului și de la observații generale despre practicile artistice contemporane, Andreea adresează unele narative dominante legate de felul în care corpul este perceput în relație cu vârsta, mai ales în legătură cu corpurile dansatorilor profesioniști și amatori.

Îmi este destul de clar că am intrat într-un subiect amplu, pe care mi-aș dori să îl descompun și recompun pe mai multe paliere (teoretic, artistic, practic), mai ales că vârsta în sine este un argument performativ și fluctuant. Îmi propun o cercetare extinsă pe mai multe luni, prin care să deschid discuții despre cum prezentăm și experimentăm spectacular corpurile care înaintează în vârstă, în ce fel reverberează această discuție pe scena locală de dans, ce întrebări se nasc și, în final, cum se (re)formatează percepțiile generale, privirea spectatorului și chiar posibilitățile mele performative.”

Rezidența de la Areal include câteva evenimente deschise publicului:

🟠 Sâmbătă, 6 mai: atelier susținut de Andreea Novac, pornind de la întrebările de cercetare.
|| ora 18.00 – 20.00

Vom vorbi și vom dansa despre vârste și corporalități, despre putințe și neputințe, despre limitări și reformulări, despre ceea ce dispare și ceea ce rămâne. Vom sărbători diversitatea, rezistența și prezența fiecăreia/fiecăruia dintre noi.

Înscrierile la atelier se fac cu un mail pe adresa asociatia.developing.art@gmail.com.
Prețul atelierului este de 50 lei, care vor fi plătiți în contul RO73BRDE410SV80453064100 (Asociația Developing Art).

🟠 Duminică, 7 mai:
|| ora 18.00 – 19.00 – lecture Fidelie Kalambayi
|| ora 19.30 – 20.30 – open studio Andreea Novac

Andreea Novac este artistă independentă, coregrafă şi performer. A studiat psihologia și apoi coregrafia. O parte din lucrările sale au fost prezentate internațional. Trece prin numeroase stagii de formare profesională, participă la rezidențe naționale și internaționale, concepe spectacole de dans și performance, coregrafie pentru teatru şi film, lucrează interdisciplinar, susţine ateliere de dans contemporan pentru profesioniști și amatori. Este co-fondatoarea Asociației Developing Art înființată în 2017. A fost coordonator de comunicare în cadrul CNDB între 2008 – 2015, curatoare asociată Bucharest International Dance Film Festival în 2020, directoare artistică a Festivalului Caleido în 2020 – 2021. Colaborează constant cu artiști și structuri independente pentru a susține și dezvolta proiecte în domeniul dansului contemporan și artelor performative. A primit Premiul pentru contribuția adusă dansului contemporan acordat de Centrul Național al Dansului București în 2020.

Fidelie Kalambayi este doctor în sociologie, lector asociat la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Univesității din București și manager responsabil de cercetare socială la Fundația Romanian Angel Appeal. Studiază de peste 10 ani relația oamenilor cu sănătatea și boala – cum administrăm boala? ce suntem dispuși să facem pentru a ne păstra sau recupera sănătatea? ce însemană pentru noi sistemul medical? În 2019, Fidelie a descoperit practica dansului contemporan și de atunci participă cu entuziasm la atelierele de organizate de coregrafi locali.

Proiect co-finanțat de AFCN.

Sari la conținut