Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Evenimentele ultimului weekend al Bienalei timișorene de arhitectură Beta 2020

Ultimul weekend dedicat Bienalei timișorene de arhitectură Beta 2020, aduce cu el noi întâlniri cu ceea ce înseamnă responsabilitatea de a lucra împreună pentru o lume în care oamenii, economia și planeta prosperă.

Până duminică, 25 octombrie (inclusiv), toate cele patru expoziții de arhitectură și artă contemporană rămân deschise și se pot vizita zilnic, după următorul program:
– Expoziția „Enough is Enough”, 10:00 – 20:00, la Muzeul Corneliu Mikloși,
– Expoziția Elemente Uitate. Despre arhitectura lui Nicolae Porumbescu, 13:00 – 21:00, la Palatul Poștelor (Poșta Mare),
– Expoziția-Concurs Beta 2020 / Beta Competition 2020, 00:00 – 24:00, din Piața Libertății
– Expoziția „New Tradition. At a table with architecture and art from South Tyrol”, 10:00 – 20:00, la Bastionul Theresia, Galeria Corp D (aceasta va putea fi vizitată până pe 6 noiembrie).

Lansarea cărții „Locuinţa românească. Un fişier” (autori: Cristina Constantin, Cosmin Pavel), va avea loc sâmbătă, 24 octombrie, la Muzeul De Transport Public „Corneliu Miklosi”, de la ora 17,00, iar cei interesați vor putea să o achiziționeze. Aceasta este în primul rând o colecţie de planuri. Un atlas de case, o sumă de desene, însoţite de fotografii şi citate lapidare, care împreună descriu o bună parte din formele de locuire ce au apărut şi s-au desăvârșit în spaţiul geografic pe care îl numim astăzi România. Cartea nu se vrea a fi o istorie exhaustivă a locuinţei româneşti, ci numai un fişier, o punere împreună într-un dosar a modurilor în care s-a construit, de-a lungul timpului, casa oamenilor ce au trăit în acest teritoriu.

Ultima serie de conferințe din această ediție a Bienalei timișorene de arhitectură – Beta, îi aduce online pe membrii juriului expoziției-concurs Beta, care vor povesti cum au fost etapele de jurizare a lucrărilor înscrise în competiție și vor prezenta activitățile și preocupările lor profesionale. Conferința se va desfășura live, pe pagina de Facebook Beta – bienala timisoreana de arhitectura.

Tot sâmbătă, 24 octombrie, începând cu ora 19,00, organizatorii bienalei ne invită să urmărim online, live pe pagina de Facebook Beta – bienala timișorene de arhitectură, Gala de premiere a expoziției-concurs Beta, în care vor fi anunțați câștigătorii și concluziile juriului, iar în cea de-a doua parte a evenimentului, echipa Beta va prezenta o sinteză a ediției din anul acesta.

Ultima zi din Bienală (duminică, 25 octombrie) va oferi un tur al expoziției principale „Enough is Enough”, ghidat de curatoarele arh. Anca Cioarec, arh. Brînduşa Tudor și de peisagiștii Raluca Rusu și Alexandru Ciobotă. Prin acest tur ghidat se dorește prezentarea proiectelor selectate în contextul general al expoziției și oferă oportunitatea de a înțelege cum procesul interdisciplinar care a stat la baza amenajării spațiului, este integrat în conceptul curatorial.

Tot duminică, în încheiere, va avea loc Proiecția filmului „In Comparison”, Harun Farocki. Filmul „In Comparison” conectează expoziția „Enough is Enough” din cadrul Beta de expoziția „Harun Farocki – Ar trebui ca realitatea să înceapă” a Fundației Art Encounters. Filmul lui Farocki permite ochilor și urechilor noastre să ia în considerare diferite tradiții ale producției de cărămidă în comparație – și nu în competiție, nu ca o ciocnire a culturilor. Evenimentul este realizat în colaborare cu Art Encounters și va avea loc la Muzeul De Transport Public „Corneliu Miklosi”, începând cu ora 18,00.

Participarea la evenimentele din cadrul bienalei este gratuită, însă accesul la evenimentele fizice necesită o înscriere în prealabil. Toate detaliile despre program și modalitățile de participare, se găsesc la adresa: betacity.eu

 

 

Bienala timișoreană de arhitectură Beta 2020 este organizată de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș și Primăria Municipiului Timișoara – Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

Echipa de organizare / Echipa Beta 2020: Alexandra Maria Rigler, Alexandru Todirică, Alexandra Trofin, Anamaria Goie, Dariana Pau, David Alexandru Dumitrescu, Dragoș Nistor, Emanuela Cristescu, Nicoleta Postolache, Romina Popescu

Finanțatori: Ordinul Arhitecților din România – Timbrul de Arhitectură, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Primăria Municipiului Timișoara – Casa de Cultură a Municipiului Timișoara

Cu sprijinul: Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“, RETIM Ecologic Service SA, Lipoplast, Romanian Design Week, Cemacon, Xella | Ytong, Consiliul Județean Timiș, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”
Parteneri media: Agerpres, Epiteszforum, Igloo, IQads, Modernism, Radio Guerrilla, SMARK, Zeppelin, Tvr Timișoara

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Sari la conținut