Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Eli Lotar (1905 – 1969). O retrospectivă-eveniment a operei marelui fotograf al avangardei pariziene

Expoziție: 18 aprilie – 14 iulie 2019 @ Muzeul Colecțiilor de Artă – Calea Victoriei 111, București
Curatoare: Damarice Amao (Centrul Pompidou) și Pia Viewing (Jeu de Paume) pentru prezentarea la București.

Vernisaj: joi, 18 aprilie, 19.30 – 22.00, în prezența celor două curatoare. / Tururi ghidate: 19.45; 20:45

În premieră absolută pentru România, expoziția reeditează retrospectiva Eli Lotar deschisă la Centrul Pompidou, în anul 2017, o co-producție Centrul Pompidou și Jeu de Paume. Suntem onorați că designul expoziției din București a fost asigurat de Zeppelin, prin colegii noștri Cosmina Goagea, Alexandru Condrea, Anastasia David Limona și Constantin Goagea.

 

Fotograf și cineast francez de origine română, important reprezentant al avangardei pariziene, Eli Lotar (Eliazar Lotar Theodorescu) este fiul poetului Tudor Arghezi, de la care a și primit primul său aparat de fotografiat.

Și-a petrecut copilăria la București, alături de tatăl său, pentru a „reveni” la Paris (orașul în care s-a născut) în 1924. Aici se apropie de fotografa Germaine Krull, de la care învață meserie, și mai târziu de suprarealiști, publicând mai ales în revistele de avangardă „VU”, „Jazz” și „Arts et métiers graphiques” și participând la expoziții internaționale importante ca „Fotografie der Gegenwart”, „Film und Foto” și „Documents de la vie sociale”.

 

Fotografiile și filmele lui Eli Lotar surprind o întreagă modernitate vibrantă, spectaculoasă, poetică, decadentă, tulburătoare: imagini din spitale și abatoare, scene din viața prostituatelor, lumea plină de pitoresc a artelor spectacolului, peisaje mediteraneene și situri arheologice grecești așa cum arătau acestea la începutul anilor ’30.

Realizată în mare parte din fondurile Cabinetului de Fotografie al Muzeului Național de Artă Modernă – Centrul Pompidou și cu concursul unor colecții private, expoziția reunește circa 80 de fotografii de epocă (vintage) și o selecție de o sută de documente (cărți, reviste, scrisori, negative, filme) care ilustrează esența activității lui Eli Lotar. Ea aduce în prim plan o viziune cuprinzătoare asupra creației artistului, a unicității traiectoriei sale și a universului său vizual.

 

Evenimentul din București e co-produs de Muzeul Național al Literaturii Române, Centrul Pompidou și Jeu de Paume, și constituie o binemeritată recunoaștere a contribuției lui Eli Lotar la conturarea modernismului fotografic și cinematografic.

Expoziția este însoțită de catalogul Eli Lotar (1905 – 1969), de volumul de scrisori inedite Eli Lotar. Scrisori / Lettres (1924 – 1926) și de un dosar de presă dedicat expoziției.

Expoziție găzduită de Muzeul Colecțiilor de Artă
18 aprilie – 14 iulie 2019
Program: sâmbătă – miercuri, 10.00 – 18.00
Ultima intrare se face la ora 17.00
Intrare liberă până în data de 27 aprilie 2019

***
Expoziția se înscrie în calendarul Sezonului Franța-România 2019. Evenimentul valorifică implicit temele abordate în cadrul Sezonului și contribuie la actualizarea imaginii și a percepției celor două popoare unul față de celălalt, precum și la întărirea legăturilor culturale și a cooperării dintre cele două țări, așa cum o indică și direcția generală a programului.

Echipa de proiect:
Coordonator program: Ioan Cristescu, director MNLR
Curatori: Damarice Amao (Centre Pompidou) și Pia Viewing (Jeu de Paume)
Design: Cosmina Goagea, Alexandru Condrea, Anastasia David Limona, Constantin Goagea
Grafică materiale promovare și DTP: Petru Şoşa
Suport multimedia: Marian Cristian Golescu (Mac Media Alarm Srl)
Producție expoziție: Cristi Medeleanu, George Raiu, Cristian Chițev, Dumitru Generalu, Daniel Prunoiu, Gabriel Urmuzache (CDM Prestări Servicii)
Conservare preventivă: Mirela Leahu, Mariana Năstase
Coordonare expoziție și catalog / promovare: Andreea Drăghicescu
Coordonare editorială: Alina-Nicoleta Ioan
Traducere: Doru Mareș, Ioana-Marta Mureșan
Lector: Gabriela Riegler
Redactare: Iuliana Miu
Contabilitate: Violeta Vârjoghe, Ina Mareș, Ana-Claudia Cencu
Departamentul Administrativ: Emil Doicescu

Sari la conținut