În urmă cu 50 de ani, în dimineaţa zilei de 21 august, Praga s-a trezit ocupată de trupe şi tancuri sovietice. Anul 1968 a reprezentat, pentru cehi, slovaci, dar şi pentru alte naţiuni din blocul sovietic şi din Occident, un moment plin de însemnătate.
Alexander Dubček, conducătorul Cehoslovaciei din acel moment, a dorit o liberalizare îndreptată către democratizarea ţării, lucru care a declanşat reacţiile ostile ale Moscovei, ce a ordonat ca statele semnatare ale Pactului de la Varşovia să pună capăt acestei tendinţe de reformare ce începuse să se concretizeze. RPS Albania și Republica Socialistă România au fost singurele state care nu au luat parte la invazie.
România s-a opus vehement şi a condamnat această atitudine a Uniunii Sovietice. Pe data de 21 august, Ceaușescu a ținut un discurs înflăcărat cu privire la acest comportament neadecvat. Două zile mai târziu, pe 23 august, de ziua națională a României, așa cum se sărbătorea la acea vreme, soldații au defilat în pas cadențat prin fața Ambasadei Uniunii Sovietice din București, în semn de protest. De asemenea, în faţa Ambasadei Cehoslovaciei în România s-au adunat câteva mii de persoane pentru a-şi exprima solidaritatea pentru cele ce se petreceau în acele momente în Praga.
O altă legătură între România şi Republica Cehă se găseşte în persoana lui Čestmír Císař, om politic important în contextul Primăverii de la Praga. Între 1963-1965, acesta a fost Ministrul Culturii şi Educaţiei, însă Partidul Comunist l-a considerat o ameninţare, din cauza viziunilor sale liberale. Astfel, ca pedeapsă, a fost trimis pe post de ambasador în Republica Socialistă România, unde a rămas până în 1968, când a fost chemat de Dubček, devenind preşedintele Consiliului Naţional şi contribuind la liberalizarea din perioada Primăverii de la Praga.
Printr-un gest simbolic care sărbătoreşte prietenia dintre cele două state dar şi comemorează evenimentele nefericite din 1968, Centrul Ceh şi Ambasada Republicii Cehe au decis amplasarea unui banner pe faţada clădirii Ambasadei. Astfel, în luna august, dacă treceţi pe lângă clădirea din Ion Ghica 11, puteţi să vă reamintiţi de cele petrecute în urmă cu 50 de ani.