Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

După 14 ani, se redeschide Grădina de vară din Eforie Sud: Cinemascop – festival de filme europene

Conform Salvați Marele Ecran, „în județul Constanța, în anul 1970 existau 130 de unități cinematografice (17 pe 35mm și 113 pe 16mm)”. Grădina de vară din Eforie Sud a fost inaugurată în anul 1960 şi a rămas deschisă până în 2004, când a ieşit din funcţiune şi a fost abandonată, ca multe alte grădini de vară, dar şi ca majoritatea cinematografelor construite în acea perioadă pe teritoriul României. Din acest motiv, accesul la cultură este anevoios, iar variantele de petrecere a timpul liber sunt limitate în sudul litoralului.

O mână de oameni s-au hotărât să redeschidă Grădina de vară din Eforie Sud pentru a organiza un festival de film.

Cu sprijinul Primăriei Eforie şi al RADEF România Film, echipa Centrului Ceh Bucureşti, alături de EUNIC România, vor repune în funcţiune cinematograful în aer liber din partea de sud a oraşului Eforie în cadrul Festivalul de Film Cinemascop, în perioada 1 – 5 august. Cei trei membri ai echipei, Frantisek Zachoval, Sorina Neaga şi Emil Ghiţă au vizitat staţiunea şi, aflând despre acest loc. au decis că e nevoie să facă ceva în privinţa existenţei sale nefaste și au pregătit acest proiect special.

Cortina de copaci a fost tăiată din faţa ecranului, rămăşitele de beton ale fostelor scaune au fost sparte, vegetaţia sălbatică înlăturată, iar lucrările continuă, în aşa fel încât pe timpul festivalului publicul să poată redescoperi plăcerea de a veni la film într-o grădină de vară pe litoral.

Dorinţa noastră este de a organiza un eveniment de pe urma căruia localnicii, dar şi turiştii pot avea de câştigat în mai multe moduri. Vrem să dăm startul unui trend, să aratăm că o clădire abandonată nu înseamnă automat ruină şi că este nevoie doar de idei bune şi de muncă pentru a face lucrurile să se mişte. Oricine are dreptul la a vedea un film în propriul oraş şi cu atât mai mult într-un cinematograf în aer liber. Vrem să inspirăm la acţiune persoanele cu iniţiavă din această zonă, dar şi să arătăm potenţialilor turişti că în Eforie Sud se întâmplă lucruri interesante şi demne de vizită” – Frantisek Zachoval, directorul Centrului Ceh.

Ideea organizării unui festival a venit ca o completare a două dintre cele mai importante aspecte pe care Centrul Ceh le urmăreşte în organizarea de evenimente şi promovarea culturii. În primul rând, proiecţiile de film sunt punctul lor forte, fiind cunoscuţi ca fondatorii celui mai mare festival de film pentru drepturile omului, One World Romania, dar şi ai unuia dintre cele mai importante programe de proiecţii de film documentar din România, Documentary Mondays.

Pe lângă interesul lor pentru cinema, una dintre actualele direcţii ale Centrului Ceh este creşterea conştientizării asupra clădirilor construite în stilul socialist modernist, în perioada anilor `60, `70 și `80. Astfel, s-au pus bazele proiectului Protect Public Space, o colecţie de fotografii cu astfel de clădiri. Acest proiect menit să se dezvolte pe viitor în afara platformelor de social media ia pentru prima dată formă concretă prin organizarea Festivalului de Film Cinemascop și o clădire abandonată va renunţa la statutul de aparentă ruină, fiind repusă în funcțiune cu scopul pentru care a fost construită: proiecții de film pe marele ecran.

 

1 – 5 august 2018

Intrarea la festival va fi liberă – şi nu doar intrarea, dar şi berea! Primii 200 de spectatori vor primi o bere cehă la intrare, mulţumită celor de la Budweiser Budvar, iar proiecţiile vor începe imediat ce se întunecă. Pe lângă berea gratis, veţi avea parte şi de mâncare mexicană şi un nou sortiment de vin Cotnari.

Filmele pe care le veţi vedea sunt: Ever been to the moon? (r. Paolo Genovese, 2015) din partea Institutului Italian de Cultură, Heavenly Shift (r. Márk Bodzsár, 2013) oferit de Institutul Balassi, As We Were Dreaming (r. Andreas Dresen, 2015) oferit de Goethe Institut, In the Fade (r. Fatih Akin, 2017) proiecţie specială a Festivalului Filmului European, Charleston (r. Andrei Crețulescu, 2018), proiectat cu sprijinul Kinosseur şi Acasă la tata (r. Andrei Cohn, 2015) din partea Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Şi pe timpul zilei sunteţi aşteptaţi la Cinemascop, mai ales dacă sunteţi însoţiţi de princhindei dornici să fie creativi, pentru care va fi pregătit un spaţiu cu toate materialele necesare pentru a modela, picta sau desena.

Dacă vreţi să fiţi la curent cu fiecare pas al pregătirilor, urmăriți pagina Fb a festivalului aici.

Organizatori: Centrul Ceh Bucureşti, EUNIC România
Co-organizatori: RADEF România Film, Primăria Municipiului Eforie
Parteneri, sponsori şi colaboratori: Budweiser Budvar, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Institutul Balassi, Goethe Institut, Institutul Italian, Institutul Cultural Român, Festivalul Filmului European, Kinosseur, Centrul Cultural Județean Constanța Teodor T. Burada, 100 Tracks, Policolor, Koh-I-Noor Hardtmuth România, Cotnari, Pattern Media, Dot Spot Media, THR Marea Neagra, Hotel Anca, Roxana Rai, Hotel Paradox, Hotel Amurg, Complex Briza Mării, Hotel Măgura, Vilele Florida şi Miami, Hotel Aqua, Casa Royal Haveli, Complex Turistic Foişor, Complex Fortuna, Hotel MareMar, Hotel Coral, Hotelurile Ovicris, Hotel Genius, Hotel Migador, Hotel Maria, Hotel Raul, Hotel Splendid, Hotel Crişana, Hotel Jiul, Mirage Med Spa Hotel, Hotel Europa, Hotel Fortuna, Hotel Ovicris, Hotel Ibis, Centrul National de Informare si Promovare Turistica Eforie Nord
Parteneri media: Eforie Online, TVR, AGERPRES, Radio Tanănana, Radio România Constanţa, Radio Romania Cultural, Radio Magic FM Constanta, Radio Doina, Radio Sky, Dilema Veche, Liternet.ro, Filme-carti, Movie News, Zeppelin.

 

Sari la conținut