Termen limită: 20 iulie 2020
Este oare posibil să faci o lucrare de artă având la dispoziție doar un set de instrucțiuni primite de la un artist?
Ai avea încredere că altcineva ar putea realiza o lucrare de a ta, bazându-se pe instrucțiunile tale, dar fără a te implica în procesul său?
Care e echilibrul potrivit între explicații scrise, schițe, fotografie și video pentru a explica realizarea unei lucrări de artă? Este informația tehnică mai importantă decât descrierea unor senzații pe care lucrarea ar trebui să le provoace în final?
Ar putea instrucțiunile să înlocuiască lucrarea pe care o descriu?
Double Decker, un proiect realizat de Sandwich, lansează un Apel Deschis pentru artiști și artiste din România, China și Moldova, indiferent de vârstă sau experiență.
Pentru a aplica, descrieți pe scurt setul de instrucțiuni pe care ați vrea să îl dezvoltați: la ce face referință, ce fel de proces de producție descrie, cum ar arăta lucrarea finală, ce abilități ar trebui să aibă cineva pentru a putea urmări instrucțiunile și a realiza lucrarea, etc.
NU este nevoie să trimiteți setul complet de instrucțiuni la momentul aplicației, ci doar o idee, alături de o schiță sau mai multe pentru a o ilustra.
Un juriu format din 3 curatori și artiști vor selecta 25 de propuneri. Artiștii selectați vor avea o lună la dispoziție pentru a dezvolta setul complet de instrucțiuni: acesta va include o descriere tehnică și o explicație a conceptului, precum și 3-5 imagini pentru a ilustra ideea. Artiștii selectați vor contribui, în plus, la proiect cu un scurt video: o prezentare sub formă de monolog, dialog sau vizită a atelierului de lucru, de cca. 10 minute, care va fi inclusă de asemenea pe site-ul proiectului.
Cele 25 de materiale finale vor fi publicate pe site-ul Double Decker și vor forma o colecție de instrucțiuni pentru opere de artă care vor putea inspira pe alții fie să le pună în practică exact așa cum sunt, fie să le modifice sau să le combine între ele.
Prin acest apel deschis, Sandwich se adresează acelor artiști și artiste care pot să dezvăluie, cu ușurință, o parte din procesul lor creativ, care pot vizualiza lucrări cu mult înainte ca acestea să existe și care s-ar simți confortabil să lase o idee proprie în mâinile unui necunoscut. Double Decker pune în discuție nevoia de (supra)producție în artă și provoacă un transfer de idei de la autor la producător. În acest proces, cât din conceptul original rămâne intact și cine devine autorul real? Sperăm ca această colecție de instrucțiuni să devină o resursă nu doar pentru artiști, ci și pentru oricine e interesat de metodele proceselor de creație.
Informații practice
Doar artiști, artiste și grupuri artistice din România, China și Moldova pot aplica.
Fiecare artist/ grup selectat va primi un onorariu de 2160 lei brut. Acesta va fi plătit în două tranșe, prin contract de drepturi de autor. Pentru a participa în proiect, fiecare artist/ grup selectat va trimite un set complet de instrucțiuni (text & imagini), precum și un video de prezentare de cca. 10 minute.
Un artist/ grup poate trimite o singură propunere.
Înainte de a începe aplicația, sunteți rugați să pregătiți următoarele:
- un link către website-ul personal, sau profil online de artist și / sau un portofoliu pdf (max. 10mb)
- un CV (în română sau engleză)
- o scurtă descriere a practicii artistice (engleză, maxim 1000 caractere)
- o scurtă descriere a ideii pentru instrucțiuni (engleză, maxim 1500 caractere)
- una sau mai multe schițe, imagini pentru a ilustra ideea
CALENDAR:
lansare apel: 21 iunie
termen limită pentru aplicații: 20 iulie
rezultate selecție: 5 august
materiale finale trimise de către artiștii selectați: 15 septembrie
lansare website: 25 septembrie
prezentări video trimise de către artiștii selectați: 30 septembrie
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.