Context
Biblioteca Central Universitara Carol I si Roca Obiecte Sanitare, lider mondial în productia de obiecte sanitare si în oferirea de solutii complete pentru amenajarea spatiilor de baie, va invita la un concurs de design, concurs care are ca premiu nu doar bani, ci si, mai important, posibilitatea de realizare a proiectului câstigator. Un loc vizitat, un loc vizibil, o asociere cu o institutie de prim rang cultural si cu un nume de top din productia internationala de design. Suficiente motive pentru a-i da atentie si mai ales inspiratie.
Monument istoric reprezentativ pentru arhitectura romaneasca antebelica (dat in folosinta in prima faza, in 1895), cladire emblematica pentru Bucuresti si punct de iradiere pentru proiecte culturale de anvergura, Biblioteca gazduieste multe spatii si functiuni, printre care si Aula Magna. Aula cea mare adaposteste evenimente importante, conferinte si lecturi publice de cea mai înalta tinuta, fiind mereu o avangarda culturala. Sa ne amintim ca acesta este locul unde odinioara si-a gasit spatiu de manifestare grupul Criterion – o asociatie preocupata de dezbateri pe teme de filosofie, arta si litere (Mircea Eliade, Emil Cioran, Constatin Noica si multi altii), iar astazi se întâlnesc aici unele dintre cele mai interesante initiative cuturale din oras, precum Serile Zeppelin, dedicate arhitecturii si designului, la care-au venit în ultimii ani peste 5.000 de participanti.
Roca este unul dintre cele mai reprezentative nume în designul de produse sanitare, un brand dedicat inovatiei. În acest concurs, producatorul catalan furnizeaza materialele si sistemele pentru realizarea întregului concept si pune la dispozitia participantilor si un soft de proiectare 3D care sa înlesneasca realizarea prezentarilor pentru concurs.
Jurizarea concursului va fi facuta la Barcelona de catre designerii faimosi ai Roca Innovation Lab. În acest laborator lucreaza echipe transdisciplinare si multiculturale, cautând zi de zi, noi idei si viziuni care sa îmbunatateasca experienta noastra cu apa.
Ce se cere?
Tema acestui concurs o reprezinta realizarea unui concept nou al grupurilor sanitare publice aferente Aulei Mari, de la Biblioteca Central Universitara. Aflate chiar în proximitatea spatiului aulei si a holului, cele doua grupuri ar avea nevoie de o noua înfatisare, care sa profite de oportunitatile oferite de initiatorii concursului. În suprafata de aproximativ 14 mp fiecare, cele doua grupuri împartite pe sexe vor fi echipate si finisate exclusiv cu produse oferite de compania Roca: obiecte sanitare, placari ceramice, baterii si accesorii.
Vizitati pagina www.ro.roca.com si descarcati catalogul de produse disponibile pentru România. Participantii au posibilitatea de a alege orice produs Roca dorit.
Este de mentionat faptul ca în criteriile de jurizare se va tine cont de compatibilitatea poduselor selectate si de caracterul public al spatiului. Astfel, din considerente tehnice sau de mentenanta, unele dintre produse nu sunt adaptate spatiilor publice. Produse precum W+W sau Meridian In-Tank, având conditii de functionare si întretinere complexe, nu sunt recomandate. Pentru întrebari legate de detalii tehnice, suplimentare celor oferite în catalog, concurentii pot trimite un e-mail cu subiectul „documentare concurs” la adresa office.ro@ro.roca.com, la care vor primi raspuns în decurs de 2 zile.
Pentru iluminat sau alte finisaje, ramâne la latitudinea concurentilor sa ofere solutiile. Designul propus trebuie sa tina cont de caracterul special al acestui loc, de cerinte functionale evidente, dar si de calitatea materialelor si produselor oferite de sustinatorul acestui concurs. Spatiul propriu-zis se poate reconfigura total, cu eventuala modificare a zidurilor de compartimentare actuale.
Date suport
Pentru documentare si proiectare, puteti descarca de aici materialul de prezentare, care cuprinde planurile si sectiunile cotate ale celor doua grupuri sanitare, cu marcarea scurgerilor si instalatiilor existente, planul de ansamblu al holului si pozitia grupurilor în context, planurile instalatiei electrice si a celei sanitare, fotografii de la fata locului. O alta modalitate de documentare este aceea de a solicita personalului bibliotecii o vizita la fata locului. Acest lucru este posibil sunând la telefonul 021.312.32.05 – Loreta Dinescu – sau trimitând un e-mail la adresa relatii_publice@bcub.ro, cu subiectul „vizita documentare – concurs”.
Pentru sesizari si intrebari legate de tema de proiectare puteti trimite un email la concursroca@e-zeppelin.ro
UPDATE – Precizari suplimentare:
Modificari ale instalatiei sanitare:
- Nu se va modifica pozitia ghenelor principale de scurgere (conform anexa plan_sanitare).
- Se pot modifica pozitia si numarul obiectelor sanitare respectând conditia de mai sus.
Modificari ale instalatiei electrice:
- Nu se va modifica pozitia dozelor electrice (conform anexa plan_electrice).
- Se pot modifica pozitia si numarul corpurilor de iluminat, întrerupatoarelor sau prizelor respectând conditia de mai sus.
Modificari ale compartimentarii:
- Nu se vor modifica ferestrele. Ele se pot repara si lacui.
- Nu se va modifica usa de acces la hol.
- Se pot modifica peretii de compartimentare, usile interioare existente.
Nu se va modifica sistemul de încalzire.
Software suport
Roca îi încurajeaza pe concurenti sa foloseasca facilitatile oferite de programul de design DibaNext special realizat pentru produsele furnizate de ei. Softul foloseste biblioteci de materiale si obiecte gata construite în 3D si este gratuit. Folosirea programului Dibanext permite prezentarea ideilor cu acuratete si cu un surplus de claritate, deoarece modelele create în 3D respecta toate detaliile produselor reale. Pentru descarcare si instalare vizitati pagina www.dibanext.com. Concurentii care doresc sa foloseasca alte programe nu vor fi dezavantajati. Este de mentionat ca în criteriile de jurizare se va tine cont doar de calitatile solutiilor propuse si nu de programul folosit pentru realizarea si prezentarea proiectului.
Formatul si continutul propunerilor
Pentru fiecare solutie, se va preda câte un document PDF în format A3. Plansele vor fi pozitionate orizontal. Documentul va contine suficiente planse pentru descrierea completa a fiecarei solutii propuse. Concurentii pot participa cu maximum 3 idei diferite.
Pentru a descrie cât mai clar solutiile propuse concurentilor, acestora li se cer urmatoarele:
Scurta descriere si prezentare a conceptului prin text (limba engleza) si imagini; maximum 3.000 de caractere cu tot cu spatii, fontul folosit pentru descrierea conceptului trebuie sa fie Arial de 12 puncte.
- Plan de amenajare-mobilare.
- Desfasurari/sectiuni caracteristice.
- Axonometrii, perspective.
- Detalii reprezentative.
- Proiectul va contine si indicatiile de materiale si obiecte sanitare, baterii, placi ceramice, utilizate.
- O arhiva (format RAR sau ZIP) cu toate imaginile separate (randari, axonometrii, sectiuni, planuri) în format PDF sau JPEG. Aceasta arhiva va fi folosita pentru promovarea si mediatizarea rezultatelor concursului.
Scara sugerata pentru prezentare este 1:20, dar sunt acceptate si alte scari. Pentru identificare, proiectele vor avea trecute numele echipei si al autorilor într-un dreptunghi de 10 X 5 cm în partea dreapta, jos, pe utlima pagina. Predarea se va face electronic, prin e-mail la adresa office.ro@ro.roca.com si CC la concursroca@e-zeppelin.ro – nu mai târziu de 21 mai, ora 10:00 AM. E-mailurile sosite dupa aceasta ora nu vor mai fi luate în considerare.
Va sugeram sa folositi unul din siteurile transfer.ro sau wetransfer.com pentru uploadarea arhivelor.
Am prelungit timpul de predare pana marti 21 Mai, ora 10:00.
Criteriile de apreciere si jurizarea
Juriul este format dintr-un grup de experti, designeri de concept în domeniul obiectelor si al interioarelor de bai contemporane. Acestia fac parte din Roca Innovation Lab – Barcelona. Roca Innovation Lab este locul de nastere al ideilor, analizei materialelor si tehnologiilor de vârf, devenind un standard international în materie de cercetare si inovatie
Roca Innovation Lab este un grup multidisciplinar, autonom, cu o activitate complet independenta de Roca Design Center. În acest laborator de cercetare si de conceptualizare s-a nascut si ideea celebrelor si mult-premiatelor W+W sau In Tank Meridian.
Membrii juriului:
Josep Congost
Inginer. Nascut în 1956 în Barcelona. Este unul dintre asociatii fondatori si presedinte al Consiliului Guvernant al Ecotècnia S.Coop (1981-1989), director al departamentului de Design de Automobile pentru NETC-B (Centrul European de Tehnologie Nissan în Barcelona) (1989-1997). Din 1997, îsi desfasoara activitatea profesionala la Roca Sanitario SA, iar în prezent este directorul de design al centrului de proiectare (Roca Design Center & Innovation Lab).
Marta Michalowska
Concept-designer polonez cu experienta în procese inovative. În prezent, lucreaza la Roca Innovation Lab, unde este responsabila de creatia de noi produse si concepte, strategii de design si cercetarea utilizatorilor. Dovedeste o gama larga de abilitati: empatia în contextul unei probleme, creativitate în generarea de idei si solutii si abordarea rationala pentru a analiza si aplica solutii în context. Anterior a lucrat pentru companii precum Asus (în Taipei), Designaffairs si BMW Group (în München).
Jordi Corral
Nascut în Barcelona si de formatie inginer, Jordi s-a alaturat ROCA Design Center în 1998, dupa ani de experienta ca inginer de dezvoltare în industria de automobile. El a contribuit la înfiintarea Innovation Lab, unde astazi combina cunostintele sale de management în design cu o vasta cunoastere a industriei bailor si cu o gândire analitica în rolul de manager de proiect.
Sarah Lloyd
Concept-designer englez premiat, cu imaginatie creativa si experienta cu companii londoneze si europene cu impact de mediu si social, demonstrând ca designul este un proces complex, extins dincolo de forme. Sarah vizualizeaza întregul scenariu din spatele proiectarii, de la utilizatori la productie si la impact de mediu. A lucrat atât independent, cât si în echipa, dobândind experienta în efectuarea brainstorming-urilor si a sesiunilor creative pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Nicolás Meunier
Concept-designer din Chile care lucreaza în inovare si scenarii de viitor. El este axat pe crearea de proiecte de perspectiva bazate pe tendinte actuale, avans tehnologic si cercetare de utilizatori. A fost implicat în diverse proiecte, variind de la produs, strategie, service si concept-design, pentru companii ca Decathlon (Franta), Designit (Suedia), Claro Parteners si Roca Innovation Lab în Barcelona.
Bernat Llonch
Nascut în Barcelona si absolvent ca designer de produs la ELISAVA, este interesat de provocari noi si a terminat studiile cu un master în managementul de design, cât si alte cursuri scurte în Londra. A lucrat în Milano, Londra si Barcelona unde s-a alaturat companiei Roca în 2006. Aptitudinile sale multidisciplinare îl fac sa fie un membru foarte apreciat al echipei.
Criteriile de apreciere a solutiilor sunt:
- crearea unui spatiu cu un design pregnant si caracter distinct;
- raportarea creativa la spatiul holului si al Aulei BCU;
- reprezentativitatea pentru un spatiu cultural de frunte în Bucuresti;
- folosirea creativa a materialelor, întelegerea tuturor posibilitatilor oferite de gamele de obiecte si materiale puse la dispozitie de Roca;
- compatibilitatea solutiilor alese cu caracterul public al spatiului;
- rezolvarea eficienta a ergonomiei spatiului;
- aspectele practice si functionale ale sistemelor, produselor si detaliilor alese, referitoare la montare, exploatare, mentenanta;
- atentia generala pentru detalii;
- originalitatea abordarilor de design;
Eligibilitate
Pot participa la concurs profesonisti, absolventi ai facultatilor de profil (Facultatea de Arhitectura de Interior, Facultatea de Arhitectura, Mobilier si Design de Produs). Pot participa atât firme, cât si persoane fizice / independente. Pot participa studenti, numai în echipa cu un architect sau designer.
Desfasurarea concursului si a programului
Proiectele participante se pot preda pâna la data-limita de 20/05/2013, ora 18, pe adresaoffice.ro@ro.roca.com
Jurizarea va avea loc între 21 mai si 9 iunie la Barcelona.
Anuntarea si premierea câstigatorilor va avea loc pe data de 11 iunie în cadrul unei ceremonii festive.
Dupa aceasta data, proiectele participante si cele câstigatoare vor fi prezentate si promovate în cadrul mai multor evenimente publice si pe mai multe canale media.
Între 12-25 iunie, se va încheia contractul cu câstigatorul concursului pentru realizarea proiectului de detaliu si urmarirea executiei.
Realizarea proiectului de detaliu de executie si adaptarea la conditiile tehnice, de logistica si de buget, precum si punerea în opera a solutiei câstigatoare vor avea loc în lunile iulie si august, iar pe 10 septembrie va avea loc darea în folosinta a noilor bai ale BCU.
Premiile oferite:
Premiul 1 – 3.000 €*
Premiul 2 – 1.000 €
Premiul 3 – 500 €
Valoarea premiilor este neta, taxele derivate din acordarea lor vor fi suportate de initiatorul concursului.
* Proiectul câstigator va fi implementat ulterior – pentru partea de concept rezultata imediat dupa concurs, câstigatorul va primi 1.500 €, iar 1.500 € reprezinta partea de contract pentru detalierea solutiei si urmarirea executiei.
Proiectul de detaliu de executie si adaptarea la conditiile tehnice, de logistica si de buget se vor face în urma unei consultari cu producatorul si cu conducerea Bibliotecii. Biroul de arhitectura câstigator va asigura întreaga supraveghere a lucrarilor de demontare a instalatiilor existente si montare a instalatiilor noi.
Drepturile de proprietate intelectuala
BCU si Roca vor pune în executie proiectul desemnat câstigator de catre juriul de la Roca Innovation Lab. Solutia premiata va intra în faza de executie în urma semnarii unui contract care va avea clauze clare privind protectia dreptului de autor si a dreptului de folosire a proiectului.
Prin participarea la concurs se considera ca este implicit acordul autorilor pentru publicarea si promovarea imaginilor si mentionarea numelor realizatorilor de la proiectele rezultate în urma concursului, atât în cadrul mai multor evenimente profesionale publice, cât si pe diverse canale media.