Dacă ești persoană cu dizabilități în România, e rău. Când ieși în spațiul public, e și mai rău. Inclusiv din partea noastră, a arhitecților. Pentru cea mai mare parte dintre noi, dincolo de, această problemă nu există decât în legătură cu normativele care ne strică opera.
Nu știu pe nimeni din profesie și din România care să fie atât de adânc și de autentic implicat în accesibilizarea arhitecturii și orașelor. Teodor Călinoiu a vorbit cu Iris Popescu, director Amais, în două numere consecutive din Zeppelin (168 și 169) despre principii și studii de caz de proiectarea incluzivă.
Ne bucurăm să anunțăm apariția primului astfel de ghid de la noi, scris chiar de Iris. E o lucrare esențială pentru arhitecți, constructori, administrație. Nu repetă normative ci expune principii pentru o viziune incluzivă veritabilă și eficientă. Și empatică, bineînțeles. (Ștefan Ghenciulescu)
Iată ce zic cei de la Amais:
Cartea pornește de la poveștile celor mai puțini vizibili, ale celor „nepoftiți”, „imprevizibili”, „diferiți de normă”, pentru care mediul construit poate deveni zilnic un șir de uși închise sau o cursă plină de obstacole. Ghidul nu oferă soluții de accesibilizare, materiale sau dimensiuni, ci este un manifest colectiv care să ne reamintească tuturor de responsabilitatea pe care o purtăm față de comunitate. Este o invitație la dialog și o reiterare a importanței pe care o are designul incluziv pe termen lung pentru oameni cât mai diverși. Pentru mine, pentru tine și pentru societate în general. Este un îndemn la schimbare, empatie și creativitate.
De ce? Pentru că indiferent din ce categorie crezi că faci parte acum, nevoile și abilitățile tale se vor schimba în timp. Poți fi oricând persoana „nepoftită” de la masa dezbaterilor despre dezvoltarea mediului construit. Subiectul te include și pe tine.
Despre Amais și carte:
AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială), ONG înființat în 2015, cu scopul de a construi o societate echitabilă pentru persoanele cu dizabilități permanente, temporare sau bazate pe context prin aplicarea principiilor designului incluziv în: arhitectură, tehnologie și proiecte sociale.
Cartea a fost tipărită prin Timbrul de arhitectură, finanțare susținută de OAR Național și se găsește online și în librării. Pentru mai multe informații:include.amais.ro sau contact@amais.ro