Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

DESIGN & BUILD. Maker School – un jam session de proiectare și fabricație

Workshop-ul Maker School, organizat de Asociația Designers, Thinkers, Makers, este adresat studenților arhitecți și e menit să completeze formarea teoretică primită în facultate cu o serie de cunoștințe și experiențe considerate esențiale. Pe scurt structura workshop-ului conține prezentarea unei palete de materiale și tehnici de prelucrare, proiectarea unui obiect pe o temă dată și într-un buget fix iar, în final, producția asistată a obiectului proiectat.

Într-o manieră relaxat-constructivă se urmărește readucerea în prim-plan a bucuriei de a lucra cu materialele, de a le modela, articula și pune în operă, de a produce detalii cu valențe plastice, de a reapropia procesul de proiectare de lumea concretă și de om.
Workshop-ul este un exercițiu la scară redusă prin care se dorește reconectarea profesiei la lucrul concret cu materia și ajutarea viitorilor arhitecți să-și îmbogățească repertoriul de detalii și capacitatea de a genera soluții.

Cursul-workshop se compune din 3 etape:
•    Prezentări
Se conturează un univers de posibilități în lemn, metal, beton și ceramică. Aflați ce tipuri de prelucrări sunt posibile și ce materie primă se găsește.
•    Proiectare
Sunt proiectate obiectele în baza unei teme, în limitele posibilităților tehnice și a bugetului.
•    Construcție
Se construiesc obiectele. Fiecare echipă de 2 studenți va fi inițiată în tehnicile necesare realizării obiectului lor.
Tema acestui prim workshop gravitează în jurul unui punct de tangență între om și natură. Se vor construi bird feeders sau bird baths. Tema aduce cu sine un potențial plastic deosebit. Detaliile vor fi discutate la curs.
Cursul se va încheia cu o cină preparată de organizatori, diplome, recompense și concluzii.
Această primă ediție pilot este limitată la 8 locuri, din rațiuni de eficiență și siguranță. Cursul este dedicat studenților arhitecți indiferent de anul de studiu și de universitatea la care studiază.

PROGRAM
Workshop-ul are 9 întâlniri. Zilele de lucru sunt joi, vineri și sâmbătă,
28, 29, 30 septembrie, orele 14:00 – 20:00
5-7 și 12-14 octombrie: joia și vinerea în intervalul 17:00 – 21:00 și sâmbătă cu program flexibil în funcție de necesitățile echipelor.
Sesiunile vor avea loc la Nod Makerspace și la atelierul ZWART, ambele aflate în incinta Industriei Bumbacului, din Splaiul Unirii, nr. 160, cu posibile excursii de shopping la magazinele de construcții din apropiere.

ÎNSCRIERE
Pentru a ușura lucrul în echipă, e propusă înscrierea la workshop în echipă (câte 2 studenți). Dacă sunteți interesat să participați dar vă lipsește coechipierul, scrieți organizatorilor pentru matchmaking.
Pentru selecție sunt așteptate de la voi câte 3 fraze despre motivația de a participa la Maker School, două imagini cu obiecte care vă plac și câte o fotografie cu cea mai mândră machetă pe care ați realizat-o până în prezent.
Sunt așteptate înscrieri sau întrebări pe mail la andrei@asociatiadtm.ro până pe 10 septembrie, iar lista participanților va fi anunțată pe 15 septembrie.
Participarea e confirmată după efectuarea plății. Costul de participare de 400 lei/persoană se achită până cel târziu 25 septembrie numerar sau în contul asociației Designers, Thinkers, Makers.

Maker Culture
Este avută în vedere o cultură care combină manualitatea, artizanatul, meșteșugul, cu o înțelegere rafinată a design-ului de obiect. Aportul valoric e produs de inteligență și creativitate, nu de tehnică. Maker Culture e un etaj peste Do It Yourself, dar nu caută obiecte well polished. Maker Culture este de la om la om. Acoperă și necesitatea de a produce lucruri cu mâna, dar și de a folosi lucruri în care amprenta umană e încă prezentă, ținând în echilibru și problema relevanței culturale (căci artizanatul nu e un scop în sine sau un obiectiv suficient). Maker Culture înseamnă pentru organizatori o tratare lejeră și jovială a materiei. În definitiv obiectul, ca orice alt produs omenesc, este (și) un mijloc de comunicare, înțeleasă în acest caz ca dialog amical.
asociatiadtm.ro/

Sari la conținut