knauf

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

„Cultivators of Life”: despre viață, prin științe, arte, filosofii și rânduieli strămoșești

Asociația tranzit.ro, în parteneriat cu MODEM – Centrul de Artă Modernă și Contemporană din Debrecen, Ungaria, anunță demararea unui proiect de cercetare la intersecția dintre arte, științele naturii, practici de cultivare a pământului și filosofii indigene/strămoșești, menit să formuleze un nou limbaj și un nou mod de a relaționa cu pământul, pornind de la principiile sustenabilității și intersecționalității diferitelor moduri de cunoaștere. Pe parcursul anului 2025 și până în toamna lui 2026, proiectul propune o serie robustă de întâlniri, discuții și producții artistice, împletind cunoștințe teoretice și practice în cadrul multiplor rezidențe artistice, ateliere aplicate, cercetări, conferințe, culminând într-o expoziție curatoriată de grup.

Următorul eveniment din cadrul proiectului va avea loc pe 26 iulie la Grădina Studio Crețești, în satul Crețești din Județul Ilfov, constând într-un tur ghidat performativ realizat de artista Delia Popa, care va conduce participanții pe un traseu prin sat, vizitând spațiile pe care artista lucrează pentru a le surprinde într-un ciclu de artă grafică. Turului îi va urma o masă servită în curtea atelierului, cu legume crescute în grădina și sera spațiului artistic, masă în jurul căreia se vor purta discuții referitoare la sere ca metodă agricolă foarte comună în sat, cu participarea câtorva reprezentanți din sat, alături de un grup de vizitatori din București. Participarea la eveniment este gratuită, dar înscrierea este necesară, locurile fiind limitate la 20.

Acest eveniment este al doilea dintr-o serie de patru care se vor desfășura până în toamna acestui an, implicând mai multe grădini îngrijite de persoane care lucrează la intersecția dintre arte și practici experimentale de cultivare. Primul dintre ele a avut deja loc pe 21 iunie, la Grădina Uzura din Urziceni, jud. Ialomița, unde scriitoarea Ana Barbu a invitat participanții la lectura unui eseu reflectiv asupra celor zece ani de creștere a grădinii proprii , cât și printr-o serie de exerciții senzoriale și de imaginație menite să conecteze participanții la plante și la solul în care cresc.

Vor urma explorări intersecționale și la Grădina de la Domnești (Domnești, jud. Ilfov, gestionată de psihologul Adina Moise, coordonatoarea Casei Semințelor, București) și Grădina Cosmos de la Stația de Cercetare din Siliștea Snagovului (comuna Gruiu, jud. Ilfov, cu artista invitată Dana Olărescu), toate documentate de un trio de tinere artiste, în diferite medii de exprimare: scris (Irina Bobei), ilustrație (Marina Doni) și foto/video (Gabriela Cozma). De la exerciții performative de explorare a mediului înconjurător, la metode descoperite empiric de relaționare și înțelegere a plantelor, de la tehnici de permacultură și agricultură regenerativă la strategii de decolonizare, această serie de evenimente va oferi experiențe bine mediate de reconectare cu pământul, facilitând o repoziționare a participanților în raport cu propriile culturi (atât din punct de vedere agricol, cât și în sens mai larg, civilizațional).

Începând în primăvara acestui an, Cultivators of Life a prezentat deja o serie de evenimente, începând pe data de 15 mai, cu o sesiune de întâlniri și un atelier cu studenții de la Stația de Cercetare din Siliștea Snagovului – un spațiu permanent înființat în 2021, gestionat de un grup eterogen de artiști și cercetători din multiple organizații, cu un teren de două hectare dedicat explorării intersecțiilor dintre domeniile vizate în cadrul proiectului. Aici au participat studenți din patru universități la nivel European: Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității Naționale „George Enescu” din Iași; Colegiul Național de Artă și Design din Dublin, Irlanda; Academia de Artă și Design, HKD-Valand, Universitatea din Gothenburg, Suedia; Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, România).

Pe data de 22 mai a avut loc proiecția filmului documentar Ține cont de-o pătlăgică (Consider a Tomato), realizat de artista Marina Sulima din Republica Moldova, un eseu video menit să contraargumenteze mitul modern al agriculturii „eliberate” de pământ, al hranei crescute prin tehnici din ce în ce mai străine de natură. Artista și-a încheiat apoi, pe data de 24 mai, rezidența realizată în cadrul proiectului Cultivators of Life, intitulată Recipes for Ripe Societies, cu un eveniment performativ prezentat la Stația de Cercetare, prezentând un scenariu în lucru, o călătorie mentală poetică focalizată în jurul sulfatului de cupru și a modului în care extragerea de resurse minerale impactează relația cu pământul, tehnicile agricole și mentalitățile, adeseori în moduri „invizibile”.

 

 

Proiectul Cultivators of Life va continua cu multiple ateliere, discuții libere și rezidențe artistice în rețeaua de parteneri internaționali, cu artiști europeni invitați în România (Martin Piaček, din Bratislava, urmează să-și desfășoare cercetările artistice la Stația de Cercetare Siliștea Snagovului) și vice-versa (Raluca Popa, Orsolya Gál și Alex Bodea vor lucra la MODEM, în Debrecen, între august și octombrie 2025). Schimburile internaționale vor continua și pe parcursul anului 2026, consolidând nu doar o rețea menită să redefinească relația dintre arte, științe și conceptul de producție culturală, cât și capacitatea cercetătorilor și artiștilor din România de a explora teme intersecționale, a căror relevanță este din ce în ce mai limpede, în contextul geopolitic și climatic în care trăim.

Programul multianual Cultivators of Life este inițiat de Asociația tranzit.ro București, în parteneriat cu Fundația Erste și MODEM – Centrul de Artă Modernă și Contemporană din Debrecen, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Despre tranzit.ro
tranzit este o rețea unică de asociații civice independente din domeniul artelor contemporane, activând în Austria, Cehia, Ungaria, Slovacia și România, precum și transnațional, în mai multe contexte. Scopul său principal este sprijinirea și articularea unor practici emancipatorii, stabilirea de legături între cultură și societate prin activarea unor geografii, generații și sfere politice diferite. Fiecare tranzit operează într-o varietate de contexte locale culturale și sociale, folosind diferite formate și metode pentru a contextualiza, genera și găzdui dezbateri teoretice, artistice și activiste în jurul unor subiecte importante ale prezentului.

tranzit.ro are caracterul specific de a fi la rândul său o rețea. Înființată în 2012 la Iași, Asociația TRANZIT.RO este activă în patru orașe din România (București, Cluj, Iași, Sibiu), cu trei spații permanente și numeroase colaborări naționale și internaționale.
Website: ro.tranzit.org

 

 

Sari la conținut