Cub, hol, copac. Outline Architecture Office: O locuință pe strada Tolstoi, București

Proiect, text: Cristina Barna, Sorin Diaconescu
Fotografii: Sorin Diaconescu; Traian Cîmpeanu

Locuinţa a fost proiectată pentru o familie tânără, cu patru membri. Zona este una intens dezvoltată în ultimii ani (construcţiile noi sunt aproape în totalitate locuinţe colective). Pariul beneficiarului a fost realizarea unei locuințe proprii, care să respecte regulamentul de zonă şi care să insereze o prezență clar contemporană într-un ţesut existent.

Amplasamentul proiectului se află în interiorul zonei protejate 57 – parcelarea Monnet –, un teren mic (comparat cu proprietăţile vecine de pe acest capăt de stradă Tolstoi), situat în zona de contact a două curţi.

*front stradal

Vecinătăţile erau integral constituite stânga/dreapta: locuinţe ample, având parter înalt şi un etaj, imobile reprezentative pentru ambianţă iniţială a parcelării. Pe latura posterioară, capătul de lot dinspre latura vestică a terenului, și la aproximativ 3 m faţă de limita de proprietate (regulamentul impunând în această situaţie o retragere minimă de 5 m) se află două imobile de apartamente P+5E/P+5E+6R neinteresante, realizate probabil la începutul anilor 2000.

Urma să ne confruntăm cu multiple condiţionări – pe de o parte maximizarea amprentei la sol, raportat la retragerile minime impuse şi la aliniamentul străzii în contextul suprafeţei mici a terenului, pe de altă parte parametrii limitativi inferiori (ce apar destul de rar în practica curentă): înălţime minimă impusă şi lungime minimă a frontului construit la stradă. Pe lângă aceşti parametri, imobilele înalte din spate au o vedere directă asupra proprietăţii şi asupra „acoperişului” imobilului.*plan de situație

Punctul de pornire a fost tema de proiectare. Au existat discuţii preliminarii, au existat amplasamente alternative. În toate aceste discuţii, locuinţa ideală urma să fie dezvoltată integral pe parter. Terenul final ales nu avea să permită însă o astfel de dezvoltare, trebuia pornit de la un compromis.

Dimensiunile reduse ale parcelei au impus o dezvoltare pe verticală a spaţiilor, în timp ce principiul de organizare a acestora păstrează logica unei locuinţe dezvoltată pe un singur nivel, spaţiile principale şi circulaţiile fiind în contact vizual. Cu excepţia liftului, nu vor exista circulaţii delimitate, închise faţă de spaţiile de locuit.*secțiune

Pentru a amplifica acest contact şi a uşura legăturile între camere, acestea au fost amplasate pe platforme decalate vertical cu jumătate de nivel. Această soluţie a apărut deja de la primele schiţe ca un principiu organizatoric puternic al spaţiului interior, a revenit, apoi s-a impus ca variantă finală în dezvoltarea proiectului.

Funcţiunile şi circulaţiile verticale şi orizontale sunt organizate în jurul unui spaţiu central ce se extinde din parter până la nivelul superior al casei, spaţiu delimitat la partea superioară de un luminator. Camerele individuale, prin deschideri glisante sau pliante, se pot extinde, devenind parte a spaţiului interior comun.*plan parter*plan etaj 1

Terasele de la partea superioară continuă principiul organizaţional în exterior, fiind o extensie a spaţiilor exterioare utilizabile. *plan etaj2

Compensează astfel dimensiunile reduse ale grădinii şi asigură în acelaşi timp contactul spaţiilor de la partea superioară cu exteriorul. Astfel una dintre terase poate fi folosită ca sun deck, în timp ce platforma superioară a fost plantată integral. 

În final, volumul locuinţei are cinci faţade, terasele, luminatorul continuând coerenţa vizuală a exteriorului.

La baza golului central ce articulează spaţiile, în interior, a fost plantat un copac, marcând centrul casei, o prezenţă vie, naturală, ce urmează să evolueze odată cu cei care vor locui spaţiul.

Materialele utilizate atât la exterior, cât şi în interior sunt naturale, caracterizate de mici diferenţe şi imperfecţiuni – cărămidă presată manual, lemn de larice.

Modul în care au fost gândite detaliile faţadelor ventilate, tranziţiile dintre zonele pline şi zonele transparente, efectul elementelor repetitive ce creează texturi şi felul în care lumina şi umbra modifică imaginea acestora adaugă nuanţe şi subtilitate volumului simplu, monolitic. Toate suprafeţele exterioare din lemn sunt netratate.

Ideea folosirii extinse a materialelor de placaj a derivat natural din geometria simplă, aproape brutală a locuinţei şi parţial din preluarea materialităţii specifice iniţial zonei (elemente constructive şi intradosuri de acoperişuri din lemn, traforuri, acoperişuri din ţiglă sau olane).
Elementele naturale şi alternanţa suprafeţelor (felul în care sunt distribuite – lemn în zonele perimetrale terasei superioare şi pe faţadele unde sunt concentrate deschideri vitrate, cărămidă în zonele ce necesită o protecţie ridicată – către nord și sud), întrepătrunderile dintre aceste suprafeţe compensează simplitatea volumetrică, creând deopotrivă detaliu şi decor.

Singurele accidente prezente sunt zona de acces uşor adâncită ce asigură protecţia spaţiului de intrare şi consola de peste parter pe latura vestică a locuinţei, zona ce asigură protecţia parţială a terasei şi protecţia vizuală a zonei de living (faţă de imobilul de apartamente din spate).

Aproape toate pardoselile interioare, scările şi placajele verticale sunt realizate din elemente masive din pin Douglas.

Dimensiunea acestor elemente şi fibra naturală accentuată continuă la interior într-un fel de contrapunct principiile folosite la exterior. Suprafeţele sunt continue şi uniforme, acelaşi material fiind folosit uniform atât la pardoseli, cât şi la placajele verticale, uşi şi trepte. Suprafeţele sunt tratate cu ulei, conferind o textură şi o experienţă tactilă cât mai apropiată de cea naturală.

Materialele folosite în alcătuirea faţadelor sunt utilizate local şi în interior. Expresivitatea lemnului este pusă în valoare prin asocierea cu suprafeţe şi elemente albe, neutre, luminoase. Obiectele de mobilier proiectate ca parte a arhitecturii (unităţi de depozitare, bucătărie, biblioteci) se combină cu piese de design modern clasice (scaune, canapele etc), ambele categorii accentuând senzaţia de interior luminos și aerisit.

Info, credite

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:

Nume proiect: Locuință unifamilială – strada Tolstoi.
Adresa proiect: str. Lev.N. Tolstoi, București,
Proiectare: 2013-2014
Finalizare proiect: 2016
Suprafața totală construită (mp.): 386
Suprafață teren (mp): 338mp
Rezistență: Rantech Proiect – Rareș Bentu
Instalații: 3D Proiect – Radu Dolinski