revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Crowdfunding pentru prima carte BD despre orașul post-industrial Anina

Asociația Bloc Zero a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a tipării o carte de benzi desenate în care sunt adunate poveștile locuitorilor din Anina. Nuvela grafică este un docufiction și a fost scrisă în urma unui atelier de documentare creativă organizat în 2018 de One World România la Șscoală.18 elevi din toată țara, alături de traineri din domeniile regie, antropologie și imagine au docu-mentat realitatea Aninei post-industriale, iar unul dintre ei a ajuns chiar să fie co-autor al benzii desenate.

Anul acesta cartea Din Subteran La Suprafața – Istoria unui oraș post-industrial va vedea lumina tiparului, cu ajutorul susținătorlor de pretutindeni care sunt invitați timp de două luni să sprijine lansarea prin donații.

Obiectivul campaniei este de a strânge fonduri (15.000 lei) pentru o producția cărții, costurile de tipar a 500 de exemplare, o parte din onorariile autorilor și promovarea acestei producții independente de bandă desenată. Cartea a fost scrisă de Dalesia Cozorici (participantă la atelier), Petra Dobruska (antropoloagă și scriitoare) și Octavian Curoșu (autor de bandă desenată din Chișinău).

 

Autori-Banda-Desenata-Anina

 

Nuvela grafică spune istoria orașului minier Anina, de la începuturile descoperirii resurselor naturale și până la realitatea actuală. Localnicii sunt transformați în personaje prin care afli cum se desfășoară acum traiul în acest oraș, devenit fantomatic după plecările în masă ale muncitorilor mutați aici să lu-creze. Personajele sunt super eroii în ideea în care superputerea lor stă în firesc și puterea regenerării.

Povestea lui Băiețel, pe scurt

Un personaj ficțional numit Băiețel iese din subteranul Aninei și ne poartă prin realitatea cotidiană a fos-tului oraș minier, adunând pe drum poveștile de ieri și de azi ale locuitorilor săi. Revenit la suprafață, Băiețel e curios să afle cum se descurcă locuitorii după închiderea minei. Descoperă cinematograful închis, spitalele în paragină și orașul îmbătrânit după plecarea tinerilor, dar și oameni plini de farmec, locuri frumoase și evenimente pline de speranță. La granița dintre ficțiune și documentar, între trecut și prezent, ni se dezvăluie memoria orașului.

Banda desenata Anina

Cartea se adresează atât tinerilor cât și adulților și funcționează ca un exercitiu de empatie dar și de schimbarea perspectivei, un instrument de antropologie și un ghid turistic emoțional de aflat istoriile personale ale locuitorilor Aninei.

De la idee la rezultat

În timpul atelierul de documentare creativă de la Anina din vara lui 2018 am făcut primele schițe și un prim scenariu. Între timp viața a bătut la ușa mea și am născut la finalul lui 2019, iar proiectul a luat pauză. Angajamentul față de toți cei implicați în continuarea proiectului a dus la rescrierea poveștii, astfel încât la începutul lui martie 2020 am făcut primul storyboard. Cu tot haosul pandemiei, jobul Dalesiei (co-autoare și participantă la atelier) în producția de film, concediu meu postnatal și celelalte proiecte ale ilustratorului Octavian, nuvela grafică a fost finalizată în format digital. Acum am revenit asupra cărții și am găsit vremea perfectă pentru a o lansa în format fizic.”, declară Petra Dobruska.

Pe lângă producerea cărții în format fizic și promovarea ei, scopul campaniei este de încuraja lectura benzii desenate în general în rândul tinerilor și adulților, susținerea ideei de a spune povești prin inter-mediul acestui mediu dar și de a atrage în Anina turiști, persoane curioase de traseele culturale post-industriale, cercetători, activiști și antropologi.

Cum poți susține cartea și ce primești dacă îți oferi ajutorul:

Dacă dorești să ajuți la lansarea fizice a cărții, ai la dispoziție o serie de recompense:
– Donațiile până în 35 lei primesc cartea în format digital;
– primii 10 susținători primesc cartea mai devreme la un preț special de 40 lei;
– sprijinul de 55 lei presupune cartea acasă începând cu luna mai;
– pentru 60 lei ai cartea alături de un semn de carte;
– susținerea de 80 lei este recompensată cu un set de 5 vederi și cartea;
– dacă alegi să faci o donație de 100 lei intri în posesia cărții cu autograf, semnului de carte și a setului de 5 cărți poștale.
În funcție de recompense, acestea se vor trimite începând cu finalul de martie, în luna aprilie și mai 2021.

Donațiile se fac pe platforma Sprijina.ro, aici.

Banda desenata Anina update

 

Despre autorii benzii desenate „Din Subteran la Suprafață, Istoria unui oraș post-industrial“

Dalesia Cozorici a început să lucreze la acest proiect pe când era încă elevă de liceu. În prezent studiază Scenaristică și Filmologie în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”. A publicat texte de critică de film și proză scurtă, iar acesta este debutul ei în bandă desenată.

Petra Dobruska a inițiat mai multe proiecte culturale și educaționale în ultimii 10 ani, este co-autoarea cărții Dolky-n trei straie, traducătoare a unor cărți pentru copii și președinta Asociației Bloc Zero. Vede banda dese-nată ca un mijloc prin care se pot spune poveștile reale ale unor oameni de rând. Pentru scrierea scenariilor, ea se bazează pe experiența sa din cercetările antropologice și lingvistice.

Octavian Curoșu este autor de bandă desenată stabilit în Chișinău, are experiență în domenii precum ani-mația, ilustrația pentru copii și banda desenată. Dorește să popularizeze BD-ul și să ajute oamenii să intre cât mai des în contact cu frumosul.

Bloc Zero este o asociație aflată la intersecția dintre cultură, educație și organizare comunitară, pornește de la realitățile cotidiene, pe care le interpretează prin filtre și experiențe diferite, dar compatibile: film și arte vizuale, antropologie și discuții libere, reprezentare și analiză critică.

Parteneri: Primăria Anina, Centrul Ceh, Sprijina.ro, One World România, Mina de Idei Anina.
Parteneri locali: ExpressDeBanat.ro, Resita.ro, GhidulBanatului.ro

Sari la conținut