Un monument istoric aşa cum publicul nu are ocazia să-l vadă niciodată. În timpul lucrărilor de renovare a Bisericii Evanghelice din Sibiu, artistele norvegiană Brita Falch-Leutert şi austriacă Teresa Leonhard au explorat interiorul impozantei catedrale, lipsit de fastul obişnuit. Performance-ul „CORP.SUNET.SPAŢIU” reflectează într-o perspectivă originală la rolul pe care un asemenea edificiu îl are în comunitate, într-un demers de senzibilizare a publicului asupra necesităţii întreţinerii patrimoniului arhitectural. Producţia este prezentată online de Forumul Cultural Austriac între 20 decembrie 2020 şi 3 ianuarie 2021, pe site-ul propriu. Proiectul se desfăşoară în cadrul programului #PerformingAustria.
În lumina directă a zilei, în absenţa oamenilor care dau viaţă locului, printre schele, unelte şi cioburi de piatră înnegrită de timp, cele două artiste chestionează conceptul de „monument” în societăţile noastre actuale.
„Biserica Evanghelică din Sibiu a fost ridicată în secolul al XIV-lea. Din 2018 până în 2021 impozantul edificiu trece printr-un proces de renovare. Performance-ul video CORP.SUNET.SPAŢIU face parte din seria ŞANTIER, în care se încearcă identifică şi interpretează artistic momente efemere și specifice ale restaurării interiorului bisericii parohiale, ale caror rezultate vor putea fi întrezărite abia după încheierea lucrărilor. Brita Falch Leutert, cantor la parohia protestantă, a început să creeze muzică inspirată de schimbarea pe care o presupune un şantier. Secole de-a rândul, poveștile existenţei umane s-au împletit în acest loc: trecutul și prezentul, trupul și piatra, viața și moartea. În acest eseu video, Brita Falch Leutert și performera Teresa Leonhard aduc laolaltă corpul uman, corpul arhitectural al catedralei gotice și corpul virtual al sunetelor. Încearcă să creeze o unitate, să dea corp rezonanţei clădirii și vibrațiilor sale speciale. Corpul uman viu îşi întâlnește genealogia. Mișcarea trupului întâlnește geometria. A merge înainte înseamnă a privi în urmă. Linia timpului devine cerc, ciclu. Biserica reprezintă o unitate de timp și de spațiu. „Anders rinnt hier die Zeit” – aici, timpul curge diferit. Înapoi, înainte, ascultând păsările”, spun Brita Falch Leutert şi Teresa Leonhard.
Brita Falch Leutert este o compozitoare şi performeră norvegiană, cu origini în insulele Lofoten. În prezent, trăieşte şi lucrează la Sibiu, unde este cantor şi organistă a Bisericii Evanghelice. Alături de soţul său, Jürg Leutert (directorul muzical al Bisericii Evanghelice), studiază repertoriul muzical medieval şi baroc, aducând în faţa publicului lucrări necunoscute, în versiuni originale sau reinterpretate contemporan, invitând publicul să conştientizeze distanţa care separă prezentul de momentul conceperii acestor piese.
Teresa Leonhard, artistă de performance, este născută la Linz (Austria). A studiat Muzică și Mișcare la Universitatea de Muzică din Viena și la Universitatea Mozarteum din Salzburg. Din 2015 trăieşte la Sibiu, unde realizează proiecte artistice si educative diverse, iar din 2016 este lector la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu si directoarea Companiei de dans Dis.Place. A coordonat proiecte în diferite instituţii, lucrând cu toate categoriile de vârstă, dar şi cu persoane cu dizabilităţi. A implementat multe proiecte transdisciplinare cu tematică teologică, religioasă în incintele unor biserici.
În ultimii cinci ani, cele două artiste au realizat mai multe proiecte comune: Ver/rückungen-De/plasări (2016), Leid+Hope-Calvar+Speranță (2018), Legende (2019). Împărtăşesc interesul comun pentru creaţiile multimedia, producțiile în spaţii neconvenţionale, dar şi pentru lucrul cu artiştii amatori.
CORP.SUNET.SPAŢIU
Runtime: 8 min 46 sec
Key Cast: Teresa Leonhard, Dance, Brita Falch Leutert, Music
Performance Director: Teresa Leonhard, Brita Falch Leutert
Camera: Jürg Leutert, Kilian Dörr, Brita Falch Leutert, Teresa Leonhard
Film Editing: Teresa Leonhard, Brita Falch Leutert
Performance-ul video va fi disponibil din 20 decembrie, ora 18.00 aici
*Fb event
credit foto: Jürg Leuter