Made Expo

Consolidarea marginii. ADP – Ateliere protejate în fosta popotă a Școlii tehnice de Aviație, Mediaș

Ansamblul fostei Școli Tehnice de Aviație de la periferia orașului Mediaș, la ieșirea către Sighișoara era pe cale de a se degrada până la dispariție. În ultima perioadă însă, își schimbă funcțiunile, unele clădiri dispar, altele sunt reabilitate, apar clădiri noi. Un program social – ateliere protejate pentru persoane vulnerabile – și-a găsit loc în fosta popotă. Proiectul ADP este un exemplu de reinventare a unei construcții, dar și de re-densificare a marginii orașului, de construire a unui pol public precum și un argument pentru limitarea extinderii necontrolare a orașului.

 

Proiect: ADP
Text: Adrian Pop
Foto: Cosmin Dragomir, Adrian Pop

 

Puțină istorie

Între anii 1924 și 2004, pe un teren de aproximativ 10 hectare, a funcționat Şcoala de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia”, care pregătea personalul tehnic pentru aviația militară și, pentru o perioadă de 10 ani, și cadrele pentru aviația civilă. În anii 1924-1926 au fost construite primele clădiri: pavilioanele A și B, cu dormitoare pentru elevi (numerele 1 și 2 din planul de ansamblu), respectiv Pavilionul de Studii (15). În 1926 se construiește Pavilionul Comandă, cu birourile administrative ale comandantului și a serviciilor conexe (13), respectiv Corpul de Gardă (14), iar în 1938 se construiește infirmeria (11) și popota elevilor (18), clădire care in 2017-2018 a fost transformată în Ateliere Protejate. În 1942 Armata Germană construiește un hangar și birouri (23), în 1947 apare un nou pavilion dormitor (7), iar în 1960 se construiesc două ateliere și laboratoare școlare (16 și 17), pentru a completa programa didactică a elevilor.

*Fotografie aeriană a ansamblului și câteva dintre clădiri.

La începutul anilor 1970, Școala Tehnică de Aviație se dezvoltă, crescând foarte mult și numărul de elevi, și se mai construiește un pavilion dormitor (3), o clădire pentru parcul auto (6), centrală termică (4), spălătorie (5), depozite (8 și 9), sală de sport 10), două hangare (21 și 22), extensia popotei pentru elevi cu un bloc alimentar și încă o sală pentru servirea mesei (20), depozit pentru alimente (12), o nouă clădire pentru cursuri (19) și o extensie a Pavilionului Studii cu noi săli de clasă și o sală pentru spectacole (15).

După 80 de ani de activitate, conform unor decizii strategice ca urmare a aderării României la NATO, Școala Tehnică de Aviație de la Mediaș se închide și întreg ansamblu rămâne nefolosit, neasigurându-se nici măcar paza; drept urmare majoritatea clădirilor sunt vandalizate și se degradează accelerat.

 

În 2007-2016 o parte din instituțiile locale își mută activitatea aici, refolosind clădirile existente, termoizolându-le și înlocuindu-le tâmplăriile cu unele noi, din PVC alb (Casa Locală de Pensii, Direcția de Asistență Socială, firma de salubritate, ateliere ale Administrației Domeniului Public).

 

*Pavilionul A – Dormitor – acum Casa Locală de Pensii

Agenția ce administrează alimentarea cu apă și canalizarea demolează unul din fostele laboratoare, construiește un sediu nou, și reutilizează un fost hangar și birourile conexe.

 

*Noul sediu al Apei Târnavei Mari

În imediata vecinătate, în anul 2014 se construiește un complex recreativ cu sală de evenimente, piscină și teren de tenis.

 

Clădirea

Atelierele Protejate sunt un proiect al Asociației Phoenix-Speranța, un ONG local care se ocupă de peste 20 de ani cu terapie ocupațională pentru persoane cu dizabilități mentale. Prin acest nou proiect, susținut de Direcția de Asistență Socială, de Primăria Mediaș, finanțat de Fundația VELUX și construit de Habitat for Humanity România, Phoenix-Speranța va sprijini integrarea pe piața muncii a tinerilor cu vârste între 18 și 25 de ani din grupuri vulnerabile (tineri orfani care au depășit vârsta de 18 ani și nu mai pot locui in orfelinate, tineri din familii foarte numeroase, femei supuse violenței domestice etc.).

Clădirea oferită de Primăria Mediaș este fosta popotă, construită în 1936, o clădire care necesita o reabilitare majoră.

 

*Înainte de intervenție

Am considerat că suntem in fața provocării de a arăta că aceste clădiri nu trebuie demolate, ci reabilitate, punând in valoare detaliile și prezența lor, dar oferindu-le în același timp ceva nou, proaspăt, contemporan. Am vrut să arătăm că există o alternativă la demolări și construcții noi care ignoră complet ansamblul in care ar trebui să se integreze dar și la reabilitări destructive pentru identitatea clădirilor.

Reciclarea clădirii existente are o valoare mai consistentă decât simpla reutilizare a structurii și a materialelor încă existente. Am încercat să evocăm prezența unei părți din fosta Școală Tehnică de Aviație. Cei care au activat aici până în 2004 ar trebui să poată identifica clădirea, cu schimbările survenite, să își poată aminti că în această clădire luau masa zilnic și să fie împăcați cu gândul că aici funcționează acum altceva.

 

O primă decizie a fost mutarea accesului principal. Strada, executată în 2010, a lăsat un trotuar îngust, care se suprapunea peste treptele de la intrare. Am preferat să mutăm accesul pe latura sudică pentru a avea un spațiu exterior, de primire mai amplu, cu rasteluri pentru biciclete, un copac, o bancă, o rampă lungă și confortabilă pentru accesul persoanelor cu dizabilități locomotorii și un foaier mai generos.

Accesul curbat, care preia vizitatorul și îl ghidează spre intrare, este de fapt o interpretare a unui detaliu specific ansamblului, întâlnit și la Pavilionul Comandă și la Infirmerie.

*infirmeria

Sala mare de mese a fost compartimentată pentru a obține încăperile cerute prin tema de proiectare, iar pentru a ilumina natural zona centrală am introdus 3 luminatoare.

 

Spațiul acoperișului adăpostește acum în corpul mai înalt locuințe de serviciu, iar în corpul mai scund un spațiu multifuncțional în care Asociația Phoenix-Speranța va putea demara o nouă activitate de integrare pe piața muncii pentru tinerii din grupuri vulnerabile.

 

*Secțiune . Lumină, legarea spațiilor, exploatarea maximă a volumului existent, spații intermediare.

Acest spațiu multifuncțional este continuat spre exterior de o amplă terasă, cu 5 jardiniere și acoperită integral de o pergolă metalică, pe care în timp se va întinde vegetație ce va umbri parțial terasa.

 

*Plan parter: 1. Zona de recepție. 2. Birou asistent social. 3. Toalete și vestiare. 4. Spațiu tehnic. 5. Birou consilier psihologic. 6. Cabinet de evaluare. 7. Sala multifuncțională. 8. Coridor. 9. Atelier asamblare. 10. Atelier de suveniruri și imprimare. 11. Curtea interioară

*Plan etaj: 1. Hol. 2. Birou manager. 3. Birou contabil. 4. Oficiu. 5. Sală de seminarii. 6. Spațiu multifuncțional. 7. Terasă

 

În viitor

Caracterul ansamblului este acum unul administrativ-industrial. Prin proiectul nostru, și în legătură cu prezența Direcției de Asistență Socială, devine mai social. Această direcție va fi completată de un nou proiect la care lucrăm, în extensia Atelierelor Protejate, unde Direcția de Asistență Socială va administra un program de tip „școala după școală” pentru copii din familii defavorizate, servicii stomatologice pentru persoane din grupuri vulnerabile, o bucătărie care va asigura mâncare caldă zilnic pentru copiii din programul „școala după școală” și va livra mâncare la domiciliu persoanelor vârstnice care nu se pot deplasa. De asemenea, va oferi sedii pentru ONG-uri cu activitate de sprijinire a persoanelor din categorii sociale defavorizate.

Pavilionul de Studii, împreună cu extensia din anii 1970, se va transforma într-un centru educațional-cultural, cu sală de teatru, săli de dansuri, canto, machetare și imprimare 3D, seminarii, expoziții și Muzeul Aviației, care se va adresa operatorilor culturali, dar și persoanelor din categorii sociale defavorizate și populației localităților învecinate.

Astfel, ansamblul fostei Școli Tehnice de Aviației, aflat la periferia orașului, poate deveni un punct de interes și de întâlnire pentru medieșeni și populația localităților învecinate, pentru tineri și bătrâni, pentru persoane din diferite categorii sociale, locul unde unii oameni vin din nevoie, pentru a beneficia de sprijin, dar și pentru a munci, pentru activități recreative sau pentru a avea acces la educație și cultură.

 

 

Info & credite

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:

Beneficiar: Asociația Phoenix-Speranța, Direcția de Asistență Socială Mediaș

Suprafață teren: 4034 m.p.
Suprafață construită desfășurată: 2005 m.p.

Perioada de proiectare: 2016-2018
Perioada de execuție: 2017-2018

Arhitectură: ADP – Adrian Pop și Anca Pop
Instalații: DAS Engineering – ing. Alexandra Stoica
Rezistență: Optimal Structures – ing. Tudor Petrina și ing. Mircea Petrina

Execuție: Habitat for Humanity România
Finanțator: Fundația VELUX

1