Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Connected. Despre viitor, orașe și oameni / expoziție

O expoziţie care a avut parte de vernisare simultană în 4 orașe europene:

  • București (România) – Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC (www.mnac.ro) /  FB event
  • Amsterdam (Olanda) – New Energy Docks (www.archis.org) / FB event
  • Bergen (Norvegia) – City Hall of Bergen (www.bergen.kommune.no) / FB event
  • Stockholm (Suedia)  – Färgfabriken (www.fargfabriken.se) / FB event

Eveniment în cadrul proiectului Connected. Things about Future, Cities and People

  • Expoziție : 1 octombrie – 12 noiembrie, 2015
  • Conferință : 11 noiembrie, 2015

Am tot auzit o mulțime de idei despre orașul inteligent: maşini împărțite cu alții, transport public performant, reţele energetice alternative monitorizate permanent pentru a face economii, clădiri verzi, străzi conectate la internet şi altele la fel. Poate v-ați fi așteptat ca o expoziţie despre oraşele viitorului să pară desprinsă din filmele sci-fi, însă expoziţia Connected a spus altă poveste.

Una despre idei şi oameni care sunt mai „smart“ decât sistemele „smart“ şi care ştiu să îşi facă oraşele în care trăiesc mai bune. Tehnologia e doar un prim pas, dincolo de ea sunt ideile care îi animă, dorinţa de a fi împreună, nevoia de a acţiona rapid şi eficace. Orașele inteligente sunt cele locuite de societăți „smart“, care au iniţiativă, care învaţă repede ce au de făcut, pentru care colaborarea și deschiderea sunt vitale, dar care și știu să-și repare singure barca atunci când se strică.

Connected a relatat întâmplări cu această nouă societate inteligentă şi creativă din 4 oraşe diferite, suprapunând experiențe și definind trăsături comune – un nou contract social între cetățenii Europei. La Amsterdam, o comunitate și-a construit un cartier plutitor care a regenerat o bucată poluată și abandonată de oraș. „Stockholm on the move” a fost un exemplu de planificare democratică care s-a dovedit a fi și profitabilă. Din Bergen au sosit povești despre orașe comestibile sau parcuri pentru peste 60 de comunități diferite. România a fost reprezentată de organizații care, pornind de la aproape nimic, au inovat bricolând tehnologii de ultimă oră, au creat spațiu public, au educat viitori cetățeni urbani, au salvat patrimoniul, au construit artă, comunități și rețele internaționale.

Pe lângă toate acestea, la MNAC au fost prezente și instalații cu roboți care desenau 3D sau care ne-au pus în legătură directă cu publicul din celelalte trei orașe europene.

Connected_poster_web_940px_Ro

Coordonator: Zeppelin (RO)
Organizatori: Archis (NL), Nordic Urban Design Association – NUDA (NO), Färgfabriken (SE), Eurodite (RO)

Proiect co-finanțat prin Programul Cultura 2007–2013 al Uniunii Europene

Proiect cultural și editorial realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național
Proiect cultural realizat cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, din timbrul arhitecturii
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii

Proiect susținut de Bergen Sentrum, Bergen Kommune, The Curiosity Bureau
Parteneri: Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Ambasada Regatului Norvegiei, Business Sweden, MNAC, Modulab, IDZ, Ideas Lab, BCR
Sponsori: Reynaers, Rockwool, VELUX, Menatwork, BMW, ABB
Parteneri media: Zeppelin, Radio France Internationale, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Observator Cultural, Arhitext, Designist, Igloo, The Institute, Tataia, Volume, Oris, Șapte Seri, Ring, Business Review, IQ Ads, Modernism, Moodboards, Cărturești

www.citiesandpeople.eu / FB citiesandpeople

Sari la conținut