În 2014, Fundația Archaeus organiza un prim concurs internațional la Dealu Cerului. Premiul I a fost executat în același an și toată operația a fost premiată la Anuala de arhitectură a+a 2014 drept cel mai bun proiect educațional. Probabil că și numai aceste date ar fi suficiente pentru a te face să participi la acest concurs. Dar aici, la Zeppelin îl susținem pentru că e vorba de mult mai mult de atât.
Din 2005, Fundația Archaeus a adus la Dealu Cerului, un loc magnific din rezervația Cheile Nerei, peste 300 de studenți si câteva zeci de invitați – arhitecți, artiști vizuali, peisagiști, muzicieni, fotografi, fashion designeri, parfumieri, psihologi, medici, fizicieni, regizori și creatori de film și, foarte important, meșteri; a salvat de la moarte certă două case; iar participanții au reparat, restaurat, reconstruit, au construit un cuptor, diverse pavilioane, au adunat o bibliotecă.
Locul a reînviat și crește, cu pași mici și în mod inteligent. Multidisciplinaritatea și sustenabilitatea nu sunt clișee acolo, ci calități esențiale la proiectului.
Învățarea prin practică și învățarea de la alții/alte discipline sunt obiectivele esențiale. La fel este însă și realizarea unui model de dezvoltare ce se opune atât abandonului cât și distrugerii din necunoaștere sau lăcomie.
În fiecare an are loc o școală de vară, cu șantiere, prelegeri și activități de tot felul, iar în viitorul apropiat vor lua naștere un program de rezidențe și o mini-bază sportivă.
Concursul din 2017…
…se referă la înlocuirea structurii ușoare realizate în 2006 cu una nouă, în sistem pavilionar și în relație directă cu casa existentă; un ansamblu ce va conține spații pentru stat și muncit împreună, un mic spațiu de dormit și alte lucruri. Construcția va începe în acest an și reprezintă o șansă de a face un lucru mic, dar important, o lucrare de arhitectură în adevăratul sens al cuvântului, o confruntare (pozitivă) cu materialul, locul, trecerea de la desen la realizare – cu propriile mâini ale autorului/autorilor și împreună cu colegii lor. Ce își poate dori mai mult un student sau orice profesionist până în 32 de ani? Ca să nu mai vorbim de stagiari, cărora proiectul li se potrivește perfect.
Juriul
Relevanța concursului reiese și din componența juriului: prestigiul membrilor e invers proporțional cu scara și bugetul. Marius Miclăuș este, alături de Cornelia Miclăuș, fondatorul Arhaeus și inițiatorul proiectului, și autorul unor proiecte multi-premiate cum ar fi restaurarea Bastionului Theresia din Timișoara sau refugiul din Călțun. Iulia Stanciu e co-director Starh, un birou românesc care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Bogdan Demetrescu e unul din cei mai cunoscuți membri ai tinerei generații din Timișoara. Tibi Bucșa a câștigat o grămadă de premii la bienale și a condus echipa excelentului pavilion al României de la Bienala de la Veneția din 2016. Ivan Kucina e arhitect, teoretician și profesor cu o activitate pe trei continente și foarte legat de România. De fapt toți cei enumerați până acum sunt și profesori de renume). În fine, Juri Troy e un arhitect austriac foarte cunoscut și prieten vechi al proiectului (vezi, de exemplu, proiectul 37 de metri in Hohenems). Iar Marius Șoflete este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai generației de ingineri tineri și creativi din România, autorului proiectului de structură pentru refugiul de la Călțun.
Date despre concurs
Termenul de înscriere s-a prelungit până pe 5 mai, iar predarea este pe 8.
Informații: