Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Colors, Underwater Love @ Scemtovici & Benowitz Gallery

Scemtovici & Benowitz Gallery vă invită la vernisajul expoziției „Colors, Underwater Love”, curatoriată de Raluca Ilaria Demetrescu, marți, 30 mai, începând cu ora 18:30, în spațiul galeriei din Jean-Louis Calderon nr 34.

Evenimentul artistic este un demers de reașezare pe poziție a tehnicii acuarelei în topul artelor românești, la care iau parte 16 artiști ce folosesc acuarela ca tehnică principală de lucru sau care o practică intens, pe lângă alte discipline.

Participă: Olimpiu Bandalac, Liliana Basarab, Anca Boeriu, Gabriel Caloian, Onisim Colta, Cornelia Daneț, Raluca Ilaria Demetrescu, Paul Gherasim, Vasile Kazar, Sabina Legănaru, Ioana Nicoară, Carmen Nistorescu, Diana Oțet, Mariea Petcu, Adrian Sandu, Daniela Vîrlan.

„Acuarela ar putea fi considerată tehnică arhaică, dacă ar fi să socotim primele însemne omenești cu veleități artistice ajunse până la noi – picturile rupestre – ca fiind creații obținute din amestec de pigmenți colorați diluați cu apă. A evoluat tehnic și conceptual odată cu istoria artei, astăzi, fiind disciplină artistică după toate regulile. Odată cu apariția industriei, alături de pigmenții naturali, au fost inventați și compușii chimici, diverși lianți care să-i ofere tehnicii acuarelei specificul său estetic și anume fluiditatea și transparența.

Ne propunem ca prin expoziția „Colors, Underwater Love” să aducem în centrul atenției pe scena artistică românească acest procedeu artistic atât de vechi. Să ne întrebăm și noi – pe ce poziție s-ar încadra acuarela: grafică, pictură, arte majore, arte minore? Considerată timp de sute de ani drept tehnică minoră, în cadrul artei așa-zis culte, odată cu înființarea asociațiilor breslei pictorilor acuareliști, în Anglia secolului al XIX-lea, devine tehnică de sine stătătoare, luată în serios. Chiar și femeile, patriarhal nedreptățite în lumea creației artistice timp de atâtea secole, aveau dreptul să folosească această tehnică.

Turner este acuarelistul care, prin măiestria sa tehnică și conceptuală, a dat gloria acuarelei. Dintre artiștii contemporani, sud-africana Marlene Dumas și britanica Tracey Amin fac din acuarelă artă mainstream și top pe piața de artă internațională. În spațiul românesc, primul acuarelist este Theodor Aman, artistul care a avut ambiția de a pune arta românească pe harta Europei moderne.

Expoziția nu își propune o temă conceptuală așa cum se obișnuiește îndeobște în arta contemporană, ci o justă așezare pe poziție în topul artelor românești a acestei discipline și să ofere vizibilitate mai mare artiștilor care au acuarela în practica lor creativă. Lista participanților la „Colors, Underwater Love” nu are pretenția de a fi completă, dar ambiția Galeriei Scemtovici & Benowitz este să reia anual o expoziție legată de practica acuarelei, atât de nedreptățită până acum. E pentru prima dată când o galerie de artă contemporană din România, din zona privată, produce o expoziție de recuperare și reașezare a tehnicii acuarelei până destul de recent desconsiderată.” – Raluca Ilaria Demetrescu, artistă vizuală și curatoare

Scemtovici & Benowitz Gallery a intrat în antreprenoriatul cultural în 2022, cu misiunea de a susține sectorul artistic și de a crește valoarea artiștilor români pe piața românească și internațională. Galeria își propune să deschidă noi drumuri pentru cei care până acum au trecut neobservați, dar și pentru consacrați – printr-un program expozițional axat pe contraste, printr-un dialog consistent între artiști și iubitorii de artă și prin parteneriate cu jucătorii pieței de artă naționale și internaționale, pentru a cultiva numărul colecționarilor privați și instituționali. Spațiul expozițional se desfășoară pe cele două niveluri ale unui imobil construit la început de secol XX, restaurat și adaptat pentru a găzdui artă contemporană și evenimente dedicate sectorului creativ.

 

afis colors underwater love

 

Program de vizitare: joi – sâmbătă, orele 14:00 – 19:00
Adresa: Jean-Louis Calderon nr 34, sector 2, București
Telefon: 0734 364 886

sbgallery.art

Sari la conținut