Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

CoLAB: Natura în oraș

text: Alex Axinte (studioBASAR)

Primul Laborator din seria celor 3 programate în cadrul proiectului CoLAB (Laboratoare de Coproducţie Locală), a deschis pe 21 şi 22 septembrie 2018 Centrul Comunitar Tei, atât ca un loc de întâlnire în cartier, dar şi ca un spaţiu de producţie, expunere şi învăţare.

Abordând Natura ca o temă de reflecţie şi un prilej de dialog, Laboratorul şi-a propus să exploreze ipostazele prin care natura intermediază relaţiile sociale în cartier şi să iniţieze o cartografiere a practicilor urbane asociate ei. Cum locuim se reflectă şi în manifestările spaţiale ale naturii: de la grădini, de curte sau de bloc, la parcuri, maidane sau cimitire, până la legăturile cu ce mâncăm, ce respirăm şi cum ne îngrijim de bunurile de care beneficiem cu toţii. Astfel, Laboratorul a urmărit să deschidă o discuţie dincolo de distincţia dintre ‚natură’ vs. ‚oraş’ către o perspectivă integratoare, în care natura este o resursă comună, parte a ecosistemului urban.

 

În acelaşi timp, prin activarea Centrului, Laboratorul şi-a propus să funcţioneze ca un experiment de locuire împreună în oraş, având Natura ca declanşator şi învăţarea prin acţiune ca ingredient principal. Astfel, atelierele desfăşurate la Centru s-au adresat inţial unor grupuri diverse – copii, studenţi sau adulţi – urmărind pe parcurs abolirea graniţelor dintre grupurile ţintă, dintre învăţător şi elevi sau dintre obiectul de studiu şi cercetător. Împrumutând perspectiva lui Paulo Freire asupra educaţiei, prin explorare colectivă, prin dialog, prin experiment şi prin experienţa practică, participanţii s-au angajat într-un proces de învăţare reciprocă, mediaţi de cartier. Ingredientele Laboratorului, expoziţia cu rezultatele explorării urbane, atelierele de educaţie aplicată, proiecţia de film documentar, s-au intersectat în spaţiul Centrului şi au reuşit pe alocuri să treacă şi dincolo de cadrul unui ‚proiect’ în care se ‚derulează acţiuni’ şi să funcţioneze ca un laborator de locuire pentru Bucureşti.

 

 

Atelier de ierburi
text: Iulia Iordan (Asociaţia Da’DeCe)

Ca orice educator cultural, ani de zile mi-am umplut mintea cu teorii, statistici, articole sau moduri de a livra un conținut cultural relevant pe înțelesul și pe gustul copiilor. Dar, deși lucrez de cincisprezece ani cu copiii, abia de câțiva ani mi se pare că am început cu adevărat să îi ascult. Iar atelierele de filosofie au reprezentat unul dintre contextele cele mai revelatoare. De câțiva ani mă bucur să îi aud vorbind despre ei pornind de la teme aparent nepotrivite pentru vârsta lor: limbaj, sine, curaj, suflet, poezie, bunătate, patriotism etc. Este fascinant să îi asculți pe copii deschizându-se atunci când o fac cu adevărat. Dar se întâmplă uneori să am senzația că nu aud vocile lor, ci pe cele ale adulților din preajmă. Iar dacă tema de discuție este orașul, iar orașul este București, atunci discuția merge din rău în mai rău. La drept vorbind nu sunt foarte mulți bucureșteni care iubesc Bucureștiul.

 

 

La Atelierul de ierburi am vorbit cu copiii despre București în spațiul atipic, dar prietenos al Centrului Comunitar Tei din Parcul Circului. Aici am aflat că orașul nu miroase a covrigi și gaze de eșapament cum credeam eu, ci uneori a iarbă, alteori a mentă și flori, că sunt multe spații verzi frumoase în oraș, iar perspectiva se schimbă dacă petreci timp cu familia și prietenii în oraș, în aer liber.

 

 

Prima mea concluzie în urma acestui atelier a fost că și discuția se schimbă în funcție de locul unde pui întrebările și, cum unui atelier de ierburi cel mai bine îi stă la firul ierbii, întâlnirea capătă mai mult sens în natură, iar proiecțiile desenate sau scrise tind să întruchipeze un viitor mai optimist pentru acest oraș acaparator. Cum nici copiilor nu le plac poveștile cu morală, voi încheia spunând doar atât: mi-a plăcut la Centrul Comunitar Tei și mi-aș dori să existe centre comunitare active în fiecare sat sau oraș tocmai pentru a schimba perspectiva și pentru a-i pune pe oameni în legătură unii cu ceilalți și cu mediul în care trăiesc.

 

 

Atelier de Plantat
text: Diana Culescu (peisagist)

Atelierul și-a propus să arate participanților de ce a pune ”verdele” în jardiniere nu este niciodată o soluție bună pentru București. Mai ales atunci când este vorba despre spațiul public. Astfel, atelierul a înglobat propriu-zis o parte teoretică și una practică. Însă, în fapt, acesta cuprinde și o importantă perioadă de observație care a început imediat după momentul plantării.

 

Lecția teoretică a explicat participanților modul în care plantele se comportă în jardinieră precum și factorii care influențează evoluția acestora de-a lungul timpului. Pe lângă cele două proprietăți esențiale – aderența și coezivitatea – prin care apa ajută plantele să se hrănească, s-au mai prezentat o serie de alte aspecte precum straturile necesar a fi realizate pentru ca plantele să poată supraviețui în containere, proprietățile solului, nevoia constantă de îngrijire sau sensibilitățile plantelor față de condițiile climatice. Nu în ultimul rând, a fost subliniat faptul că deseori, din cauza dimensiunilor reduse, plantele din jardiniere sunt furate precum și faptul că cea mai mare provocare în cazul acestora este udarea.

A urmat etapa practică, în cadrul căreia participanții au putut planta diverse specii erbacee și lemnoase în jardiniere. După ce au pregătit jardinierele și substratul conform indicațiilor, aceștia și-au ales plantele și au dat frâu liber peisagistului din interiorul lor, combinând în diverse moduri culorile, înălțimile și texturile avute la dispoziție. În final, udarea plantelor s-a dovedit a fi într-adevăr o provocare și în acest caz. Sursa de apă aflată la o distanță considerabilă, lipsa unor recipiente adecvate pentru transportul apei, dar și oboseala pricinuită de activitatea foarte solicitantă de plantare ar fi putut lăsa plantele fără apa necesară imediat după plantare în lipsa intervenției organizatorilor.

 

 

Atât pentru participanți cât și pentru membrii Centrul Comunitar Tei urmează o perioadă de observație. Aceasta va fi mai mult sau mai puțin lungă în funcție de problemele pe care plantele urmează să le întâmpine. Oare plantele se vor usca pentru că nu au fost udate? Sau acestea vor muri pentru că sunt udate prea mult de participanți conștiincioși care nu se coordonează între ei? Vor fi ele furate de iubitorii de flori? Sau vor îngheța pe timpul iernii? Toate cele de mai sus reprezintă rezultate la fel de posibile ale acestei activități cu rol educativ care gravitează în jurul ideii că plantele puse în jardinierele din București sunt de regulă sortite pieirii. Și acest lucru devine foarte evident dacă te obișnuiești să observi zi de zi jardinierele golașe ce împânzesc tot orașul.

 

 

Replicarea acestui atelier este destul de simplă însă implică irosirea unor resurse (pământul necesar pentru jardiniere, apa pentru udare etc.), precum și sacrificarea mai mult ca sigură a unor plante. Însă un kit video ar putea să substituie cu succes parte teoretică și partea practică, punând însă la fel de bine bazele etapei de observație. Mesajul rămâne același de fiecare dată: plantele puse în jardinierele din spațiul public nu au șanse să supraviețuiască în condițiile din București.

 

 

Următorul Laborator CoLAB va avea ca temă „Circuitul Hranei”.
Program:
Luni 1 Octombrie:
10.00: Atelier de filosofie „Ce primesc şi ce dau” (participă copiii Şcolii nr. 28)

Vineri 5 Octombrie:
18.00: Jurnal foto din cartier
19.00: Prezentare echipă Jurnal
19.30: Seară de film UrbanEye: „Brooklyn Farmer” (2013 | 23 min | USA, regizor Michael Tyburski)

Sâmbătă 6 Octombrie:
11.00 – 13.00: Atelier de Grădinărit Urban (pentru adulţi şi copii cu poftă de mâncare)
Mai multe – aici.

Credite:
CoLAB este un proiect coordonat de studioBASAR şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.
Găzduit de: Centrul Comunitar Tei.
Parteneri: Festivalul de Film UrbanEye, Asociaţia Da’DeCe.
Foto: Dafina Jeacă, Alex Axinte.

Articol coneex:

Laboratoare de Coproducţie Locală (CoLAB). Un proiect studioBASAR, găzduit de: Centrul Comunitar Tei

Sari la conținut