revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Classix – muzica clasică explorează patrimoniul local la Iași

… și îl pune în valoare într-o lumină nouă: aceea a unei experiențe contemporane.

Text: Anca Floroiu

Tendințele de reconversie a unor spații au inspirat organizatorii de evenimente de pretutindeni să schimbe temporar destinația unor spații, inspirați de energia și puterea unui cadru nou de desfășurare. Iașul nu face excepție. Lipsa unor spații de evenimente și concerte (probabil că e singurul mare oraș din țară ale cărui două principale instituții culturale, opera și filarmonica, nu au săli proprii de concerte) a creat oportunitatea de a descoperi nestematele orașului și de a le asocia cu spectacole unice: concerte de muzică clasică aliniate la reperele vizuale și experimentale ale secolului 21.

Classix Festival își organizează concertele din 2020, atunci când a avut loc prima ediție, în locuri din Iași ale căror destinație principală nu este cea de sală de spectacole sau de evenimente, respectiv: Palatul Culturii, Catedrala Romano-Catolică, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Aula Bibliotecii Tehnice Gh. Asachi, Palatul Braunstein, Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” și altele. Alegerea a fost făcută de către organizatori atât din lipsa varietății unor spații dedicate concertelor, cât și din dorința de a ocoli monotonia, precum și din convingerea că spațiile și clădirile pe care le are Iașul sunt bune de descoperit și într-o altă lumină: din efervescența unui festival și cu zumzetul exuberant care îl caracterizează.

Demersul pune în valoare dimensiunea istorică și arhitecturală cu care orașul se mândrește – în fond, este capitala culturală istorică a României și nu se sfiește să o demonstreze prin toate clădirile care stau așezate pe cele șapte coline.

Experiența concertelor propuse în aceste spații inedite este una sincretică, interdisciplinaritatea artelor vizuale se împletește cu muzica și conceptul este reflectat în toate părțile care alcătuiesc programul evenimentelor.

Capitolul 1. Classix x Palatul Culturii

 

© Classix Festival

 

Palatul Culturii din Iași a fost construit în stil neogotic și reprezintă una dintre ultimele expresii ale romantismului în arhitectura oficială. Concertele organizate în cadrul festivalului au avut loc în două săli ale Palatului: în foaier și în sala „Henri Coandă”. Holul central (foaierul) are un mozaic figurativ reprezentând un bestiar gotic, iar decorarea sălii „Henri Coandă” a fost realizată cu un material brevetat de Coandă, bois-cimentul, care imită lemnul de stejar.

Ce s-a auzit la concertele Classix în aceste două săli? Stilurile arhitecturale au inspirat și repertoriul concertelor: mereu romantice la Henri Coandă, iar sala a răsunat în armoniile lui Schubert, Rahmaninov, Fauré, Brahms și Beethoven. Foaierul a inspirat lumi fantastice, care au provocat perioada clasică și au balansat-o în tango și jazz alături de Piazzolla și Bragato, în bagatelele lui Ligeti, în reinterpretări ale lui Grieg și faimoasele cvartete ale lui Beethoven, Ullmann și Mendelssohn. Acustica celor două spații din cadrul palatului au favorizat instrumentele cu coarde, precum și acordeonul și pianul.

Cum s-au văzut concertele? Videoproiecții caleidoscopice care au simulat jocuri de lumini care intră prin vitralii, iluminatul arhitectural a pus în evidență coloanele, garguii și elementele decorative ale holurilor.

Capitolul 2. Classix x Catedrala Romano-Catolică

 

© Classix Festival

 

Ca tradiție, festivalul debutează în Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regina” din Iași – iar această locație nu este aleasă întâmplător: nașterea muzicii clasice a avut loc în biserică, iar începerea festivalului într-o catedrală este un omagiu adus artei și locului care a consacrat-o. Tradiția clasică în muzica occidentală s-a născut odată cu muzica liturgică timpurie a bisericii creștine: cântul gregorian, sau cântul simplu, format din linii melodice monofonice, libere din punct de vedere ritmic, pe care au fost așezate texte liturgice.

 

2. Classix x Catedrala Romano-Catolică_3

 

Catedrala ieșeană este o clădire ridicată recent, construcția ei a debutat în 1992, iar în 1995 a avut loc slujba solemnă de consacrare a altarului de sfințire al lăcașului. Aceasta are o formă circulară, o cupolă de tip calotă, cu 24 de ferestre de tip ogival și este decorată cu vitralii și mozaicuri. În fața altarului se află o orgă clasică, cu 3882 de tuburi și 43 de registre. Acustica oferită de clădire este una cu totul deosebită: sursele de sunet din altar sunt amplificate de forma cupolei.

 

2. Classix x Catedrala Romano-Catolică_3

 

În 2020, Classix Festival a organizat primul concert cu videoproiecții dintr-o catedrală din România și primul concert cu pian din catedrala ieșeană. Repertoriul este inspirat din istoria muzicii clasice, pornind din curentul baroc alături de Bach și Vivaldi, avansând apoi spre contemporaneitate prin compozițiile semnate de: Beethoven, Rahmaninov, Enescu, Janáček, Pärt și Vasks. Lucrările alese sunt centrate pe un program care conectează experiența umană cu cea spirituală, încurajând la reflexie și introspecție.

Capitolul 3. Classix x Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității Tehnice „Gh. Asachi”

 

© Classix Festival

 

Palatul Universitar din Copou, construit între 1893 – 1897 pe locul fostului Teatru Mare de la Copou şi al şcolii de Belle-Arte, are un stil arhitectonic eclectic flamboaiant. Aula, deși puternic afectată de bombardamente, a suferit o serie de modificări pe parcursul existenței sale: refacerea stucaturii, a decorațiilor, a frescelor inițiale și a tablourilor, preluând motive artistice din Palatul familiei Sturdza de la Miclăușeni.

 

© Classix Festival

 

În 2022, Classix a organizat un recital în cadrul căruia au răsunat ecourile intime de chitară în aulă. Duphly, Turina, Ravel, Mompou și Rodrigo au alcătuit programul concertului.

 

© Classix Festival

 

Trăsăturile acustice minunate ale sălii au echilibrat recitalul seducător și profund, unul dintre aspectele vizate reprezentând cât de mult un artist contemporan nu interpretează într-o sală, ci mai degrabă interpretează acea sală.

Capitolul 4. Classix x Teatrul Național „Vasile Alecsandri”

 

© Classix Festival

 

Teatrul ieșean este cel mai vechi înființat teatru național. Actuala clădre a fost realizată de arhitecții vienezi Fellner și Helmer – cei care au proiectat construcții similare din Viena, Praga, Odessa, Zürich. În prezent, clădirea principală găzduiește atât spectacole de teatru, cât și spectacolele operei ieșene.

 

© Classix Festival

 

Classix Festival organizează concertele din încheierea fiecărei ediții în clădirea teatrului, iar repertoriul ales variază în funcție de tematica și conceptul fiecărui an: de la Schönberg, Mendelssohn, Ceaikovski, Bartók la Negruța, Cozma, Romberg și mulți alții care au purtat publicul prin istoria muzicii și l-a familiarizat cu compozitorii contemporani.

 

© Classix Festival

 

Epilog

Urban, istoric, clasic și contemporan. Așa poate fi descris în câteva cuvinte Classix Festival. Iar contribuția pe care o aduce în promovarea arhitecturii și în valorificarea patrimoniului local este de neignorat, fără îndoială.

Cea de-a patra ediție Classix are loc la Iași, între 26 februarie și 4 martie 2023.

 

Sari la conținut